Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Trei femei și doi copii au rămas înzăpeziți cu mașina în Șureanu – pentru a-i salva au intervenit salvamontiștii și jandarmii montani din Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Salvamont Alba și un echipaj de jandarmi montani din Șureanu au fost solicitați să intervină, duminică după-amiază pentru tractarea unui autoturism Mercedes (SUV), în care se aflau trei femei și doi copii (cu toții din județul Mureș), care a rămas înzăpezit, pe un drum ce face legătura între Domeniul Schiabil Șureanu și Luncile Prigoanei.

Intervenția a durat aproximativ 40 de minute și, se pare că șoferița care a cerut ajutor prin telefon a avut mare noroc, pentru că a avut semnal iar autoturismul a rămas blocat lângă o cabană fiind, astfel, mai ușor de localizat.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Pentru a evita astfel de situații, Jandarmeria Alba şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba reamintesc turiştilor câteva reguli minimale care trebuie respectate în munte:

  1. Înainte de a pleca în excursie echipaţi-vă autoturismul corespunzător anotimpului, fără a uita lopata de zăpadă şi lanţurile antiderapante. Totodată, mijloacele de iluminat care se conectează la bateria maşinii precum şi păturile (eventual electrice) se pot dovedi utile.
  2. Înainte de a pleca în excursie solicitaţi jandarmilor montani, salvamontiştilor sau localnicilor informaţii suplimentare asupra itinerariului ales (este marcat, este accesibil, prezintă porţiuni periculoase etc.), situaţiei întreţinerii marcajelor, prognozei meteo, condiţiilor climatice locale, stării de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu.
  3. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.

Atenţie: turiştii sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani/salvamontiştii/ localnicii şi să ceară informaţii suplimentare despre zonele acoperite de reţeaua de telefonie mobilă,  în special în zona Muntelui Şureanu. (Postul de jandarmi montani Şugag – nr. de telefon 0258 746 061).

Pentru cei care doresc să ajungă cu mașina în zonă reamintim că până la Barajul Oaşa se poate urca pe DN 67 C (Transalpina), după care trebuie urmat DJ 704 până la Luncile Prigoanei, iar de acolo DJ 709 K, până la baza Domeniului Schiabil Șureanu. DN 67 C (Transalpina) este închis circulaţiei, de la Barajul Oaşa înspre Obârşia Lotrului. Toate celelalte comunicații/scurtături etc. sunt impracticabile în această perioadă”, precizează Cosmin Jurcoveț, purtătorul de cuvânt al IJJ Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Accident rutier pe șoseaua de centură Alba Iulia între două mașini: Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO Accident rutier pe șoseaua de centură Alba Iulia între două mașini: Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a produs marți, în jurul orei 20:30, pe șoseaua de centură din Alba Iulia între două autoturisme. Șase participanți la trafic au fost implicați, două persoane suferind leziuni ușoare. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea