Rămâi conectat

Actualitate

Trei din patru albaiulieni au auzit că Alba Iulia ar putea fi Capitală Culturală Europeană în 2020

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Ieri dimineaţă, la Pensiunea „7 Cetăţi” din Pianu, Cornel Comşa a  prezentat  sondajul de opinie comandat de Comitetul de Iniţiativă „Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală” efectuat telefonic în rândul a 900 de persoane adulte din Alba Iulia, în perioada 19-20 decembrie 2011, de Agenţia de Rating Politic Bucureşti. Conform sondajului, 76,5% dintre cei chestionaţi (adică 3 din 4 albaiulieni) au auzit despre proiectul Alba Iulia 2020 iar dintre aceştia, numai 12% cred că la mijloc este un interes politic iar  47,4 % cred că proiectul îmbină interesul politic cu preocuparea pentru oraş. 83% dintre cei intervievaţi  au considerat această candidatură ca fiind o prioritate pentru dezvoltarea municipiului Alba Iulia. Şanse mari ca Alba Iulia să obţină  în 8 ani de pregătiri statutul de Capitală Culturală a Europei în 2020 au apreciat că ar exista 65,9% dintre respondenţi. A fost adusă în atenţia intervievaţilor şi probabilitatea ca Primăria Alba Iulia să nu susţină proiectul Alba Iulia 2020. În acest context, 53,3% dintre cei chestionaţi au considerat oportun un referendum în municipiu, pentru susţinerea sau respingerea acestui proiect. Eroarea statistică standard  a sondajului este de 2,7%  la un nivel de încredere de 95%. Cornel Comşa a subliniat încă o dată necesitatea de a „înlătura puseurile de egoism politic pentru că Alba Iulia are doar de pierdut de pe urma acestora”. „Nu insistăm în mod nefondat pentru implicarea administraţiei locale şi a politicului în proiect, pentru că, dacă acest proiect nu va fi susţinut de cele două puteri, şansele de reuşită sunt foarte mici, chiar dacă avem cetăţenii de partea noastră şi un proiect răvăşitor de bun” a mai precizat Comşa.
Radu Tudoran, preşedintele interimar al Comitetului de iniţiativă „Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană”, s-a arătat deschis cooperării cu administraţia locală şi a precizat că este de acord ca acest proiect să fie cedat oricând Primăriei Alba Iulia. Tudoran a mai spus că acest Comitet de Iniţiativă va intra în anul 2012  ca o organizaţie înregistrată legal.
Florin Roman, unul dintre iniţiatorii proiectului, a precizat că acest comitet îşi va asigura autofinanţarea în cazul în care autorităţile locale amână să se implice şi în 2012. Roman a enumerat mai multe semnale ce au dat de înţeles că autorităţile locale evită să se implice în proiect: refuzul Primăriei Alba Iulia de a aproba un stand dedicat de 1 Decembrie la Alba Iulia amânarea întâlnirii programate a se desfăşura la Primăria Alba Iulia, cu toţi membrii Comitetului de Iniţiativă, amânarea aprobării, în consiliul local, a proiectului viitorului teatru, parte a unui centru multicultural  ce urmează a fi amenajat în Alba Iulia (proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Alba).
Roman a mai subliniat că în cazul în care Primăria Alba Iulia nu consideră necesar să se implice în acest proiect, va declanşa o acţiune de strângere a 15.000 de semnături, necesare iniţierii unui referendum popular. „Să îi întrebăm pe locuitorii din Alba Iulia dacă vor ca municipiul lor să fie Capitala Culturală a Europei în 2020 sau nu” a mai spus Roman.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea