Rămâi conectat

Actualitate

Transavia vizează ”achiziții echilibrate”. Ioan Popa: Nu-mi propun să cumpăr o companie de dimensiunea Transavia, ci o companie mică

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, care are ferme, abatoare, o fabrică de nutreţuri şi o fabrică de procesare a cărnii, vizează ”achiziții echilibrate”, scrie Zf.ro.

Ioan Popa, preşedintele grupului Trans­avia, cel mai mare business din industria cărnii de pui de pe plan local, cu peste 2.000 de an­ga­jaţi, crede că următorii doi ani vor fi „zbu­ciu­maţi“ pen­tru Ro­­mâ­nia, însă lu­crează la se­cu­ri­zarea busi­nes­su­lui şi ia în calcul achiziţia unei companii mai mici.

„Ne dezvoltăm în continuare, dar am ajuns la un nivel al businessului în care trebuie să o luăm de la capăt astfel încât preocuparea mea este securizarea afacerii pentru că nu mă aştept ca în următorii doi ani să fie lapte şi miere. Vom avea doi ani zbu­ciu­maţi şi nu se va întâmpla nimic grozav în România.  Sunt pregătit să fac achiziţii echilibrate. Nu-mi propun să cumpăr o companie de dimensiunea Transavia, ci o companie mică. Eu sunt optimist, nu-mi fac probleme în următorii doi ani pentru compania mea“, a spus Ioan Popa în cadrul conferinţei „România 100 de ani de busi­ness“, organizată de ZF la Alba Iulia. Gru­pul Transavia, care reuneşte compania cu acelaşi nume din judeţul Alba şi pro­ducătorul Avicola Braşov, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 145 mil. euro, în creştere cu 3,5% în euro, ara­tă datele trans­mise anterior de companie.

Transavia creşte circa 40 de milioane de păsări pe an, echivalentul a doi pui pentru fiecare locuitor al României şi produce circa 70.000 de tone de carne de pui pe an, o cantitate care acoperă 12,5% din producţia României de carne de pasăre din 2017, potrivit informaţiilor furnizate anterior de reprezentanţii Transavia, producătorul brandului Fragedo.

Ioan Popa spune că anul acesta businessul pe care îl conduce are o creştere de peste 10% (două cifre), iar în fiecare an din cei 28 de când deţine Transavia şi-a propus să fie pe creştere. „Sigur că vom avea şi anul viitor creştere. Am avut o preocupare de a-mi securiza businessul şi am reuşit. Situaţia financiară a companiei este foarte bună, nu-mi fac griji dacă ar veni o criză. Dar acum avem o preocupare legată de securi­zarea biologică pentru că în România am avut  gri­pa aviară şi mai apoi pesta porcină“, a spus el.

Antreprenorul consi­de­ră că retehnologizarea este obligatorie pentru că, din cauza lipsei de personal, companiile trebuie să producă mai mult cu aceiaşi oameni.

„Este necesar să ne consolidăm businessurile, să le creştem în aşa fel încât cu aceiaşi oameni să facem producţie mai mare, afaceri mai mari şi profit mai mare în aşa fel încât să poţi să le dai şi angajaţilor salarii mai mari.“ De asemenea, Ioan Popa consideră că este important ca antreprenor să nu-ţi expui compania la riscuri majore şi a fost atent la acest lucru. El spune că producţia este un business în care investeşti mult, dar nu a luat credit pentru această activitate.

„Dacă iei credite bancare trebuie să-ţi faci socotelile astfel încât chiar în cele mai pesimiste scenarii să poţi să înapoiezi banii la bancă. Sigur că ar fi bine să-ţi rămână şi ceva pentru dezvoltare. Iar companiile care nu au ştiut să se organizeze au lucrat pentru do­uă entităţi: pentru stat şi pentru bănci. Atunci când vrei să te dezvolţi fără să ai o ba­ză materială trebuie să apelezi la ceva. Eu lucrez cu băncile, dar nu am luat niciodată credit pentru producţie în aceşti 28 de ani“, a explicat antreprenorul, care reali­zează la export circa 15% din vânzările anuale.

Ioan Popa alături de familia sa au in­vestit 15 milioane de euro într-un complex de golf, Theodora Popa, situat lângă Alba Iulia.  Ioan Popa practică golful de peste un deceniu şi a aşa a pornit ideea de a investi în cel mai mare teren de golf din ţară, cu o suprafaţă totală de 56 de hectare.

În plus, Theodora Golf Club dispune şi de facilităţi de cazare (15 vile de patru stele), restaurant, lounge bar şi terasă, salon privat, sală de conferinţe, pavilion exterior pentru evenimente, piscină exterioară, simulator indoor şi magazin cu accesorii de golf.

„Am avut în total 22 de competiţii până acum şi pot spune că suntem pe profit în fiecare lună. Dar mai durează până recuperăm investiţia“.

Sursa Ziarul Financiar

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea