Tradiții și superstiții înainte de Florii. Ce nu ai voie să faci înainte de marea sărbătoare
Tradiții și superstiții înainte de Florii. Ce nu ai voie să faci înainte de marea sărbătoare
Puţini creştini ştiu că există o serie de tradiţii şi superstiţii care trebuie respectate nu doar în Duminica Floriilor, ci şi înainte de această sărbătoare. Află ce nu ai voie să faci înainte de Florii, una din cele mai importante sărbători ale creştinătăţii.
Se spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieţii care sunt băgaţi în pământ în această săptămână nu vor da roade, spun bătrânii. Indicat este să plantezi flori în săptămâna ce urmează după această sărbătoare sfântă.
Citește și: Mesaje de Florii frumoase. SMS-uri, felicitări și urări onomastice de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit, prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare
Înainte de Florii, în unele zone ale țării are loc un ceremonial numit Lăzărița. Acesta este creat după modelul colindelor, dar la această tradiție particiă doar fetele. Una dintre ele trebuie să se îmbrace în rochie de mireasă și să colinde împreună în fața caselor unde sunt primite.
Femeile gătesc plăcinte, pe care le dau de pomană săracilor, la fel ca mama lui Lazăr, din vremea lui Iisus. Este o zi în care se dă de pomană mâncare, în general. Şi morţii trebuie cinstiţi în această zi, în multe zone existând obiceiul curăţării mormintelor, al stropirii lor cu apă sfinţită şi al împodobirii lor cu aceleaşi crenguţe sfinţite de salcie.
De asemenea, femeile trebuie să aerisească lucrurile din casă prin scoaterea lor afară, în bătaia soarelui. Iar fetele care vor să se mărite anul acesta sunt sfătuite să îşi scoată zestrea afară, pentru chemarea ursitului.
Citește și: Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiții cu o zi înainte de Florii
Tot pentru fetele care vor să îşi întâlnească viitorul soţ, tradiţia le sfătuieşte să fiarbă busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu această apă să se spele pe cap şi apoi să toarne apa la rădăcina unui păr înflorit. Toate acestea însă de la miezul nopţii, până la venirea zorilor, deoarece nu trebuie uitată interdicţia care spune că de Florii să nu te speli pe cap, altfel tot părul îţi va albi peste noapte.
De asemenea, nu e bine să faci urări de „La mulţi ani” persoanelor care au nume de floare înainte de 9 aprilie. În tradiţia populară, a face o urare anticipată este de rău augur. Se spune că făcând asta, persoana respectivă nu va avea parte de o aniversare frumoasă, iar necazurile se vor aduna asupra sa.
Sursa: crestinortodox.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor