Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

26 octombrie: 160 de ani de la nașterea Episcopului Greco – Catolic Demetriu Radu, una dintre cele mai importante figuri ale Marii Uniri din 1918

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

26 octombrie: 160 de ani de la nașterea Episcopului Greco – Catolic Demetriu Radu, una dintre cele mai importante figuri ale Marii Uniri din 1918

Pe 26 octombrie 1862 se năștea una dintre cele mai importante figuri ale Marii Uniri din 1918. Este vorba de o personalitate azi căzută în uitare: episcopul greco-catolic de Oradea, Demetriu Radu. El nu a fost doar unul dintre corifeii Marii Uniri, ci, totodată, prima victimă a unui asasinat politic din România.

Demetriu Radu a fost unul dintre intelectualii români de frunte din Transilvania. El s-a născut într-un sat din comitatul Alba, numit Uifalău, care a fost redenumit Rădești în onoarea lui. Demetriu Radu.Și-a făcut studiile în Aiud și în Blaj, iar în 1879 a fost trimis la Roma, unde a studiat la Institutul Sfântul Atanasie și la Colegiul de Propagandă Fide. La finalul a șase ani de studiu, Demetriu Radu devenea doctor în Teologie.

În anul 1885, a fost hirotonit ca preot la Roma, iar după hirotonire a fost numit paroh al românilor ardeleni greco-catolici din București. În acea vreme, Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, iar pentru a evita orice fel de tensiuni diplomatice, Demetriu Radu a fost integrat ca preot greco-catolic în Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. A devenit la scurtă vreme profesor la Seminarul Teologic din Cioplea, iar apoi directorul Seminarului Arhiepiscopal din București.

În 9 mai 1897, Demetriu Radu a fost hirotonit episcop în catedrala din Blaj de către mitropolitul Victor Mihaly de Apșa. În anul 1901, Demetriu Radu a început restaurarea Mănăstirii Greco-Catolice Prislop din comitatul Hunedoarei. Ulterior, această mănăstire a fost confiscată de comuniști în anul 1948 și dată Bisericii Ortodoxe Române.

În prezent, mănăstirea este loc de pelerinaj pentru că acolo se află mormântul preotului Arsenie Boca.

În anul 1903, Vaticanul a decis să îl transfere ca episcop la Oradea. Acolo, el a reconstruit palatul episcopal, distrus parțial în acel an de un incendiu. Tot Demetriu Radu a avut meritul de a-l convinge pe Ion C. Brătianu, pe care îl cunoștea din anii petrecuți la București, să permită ridicarea bisericii greco-catolice de pe strada Polonă din București. Azi, acea biserică este cea mai micuță catedrală catolică din lume. Demetriu Radu a contribuit cu suma de 100.000 de coroane austro-ungare la ridicarea acestei biserici.

În 1918, episcopul Demetriu Radu a făcut parte din prezidiul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, alături de Gheorghe Pop de Băsești și de episcopul ortodox de Arad, Ioan Papp. După Unire, a devenit senator în Parlamentul României.

În 8 decembrie 1920, el însă a fost ucis într-un atentat cu bombă organizat de comuniști anarhiști veniți din Rusia. Este vorba de Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau, ținta grupării fiind senatorul Octavian Goga. Atentatul a dus la condamnarea comuniștilor în Procesul din Dealul Spirii și la interzicerea Partidului Comunist

În acest atentat au mai murit ministrul Justiției, Dimitrie Greceanu, și senatorul Spirea Gheorghiu.

Demetriu Radu a fost înmormântat, cu funeralii naționale, în biserica ridicată de el în satul natal Rădești.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Floriile 2024. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2025, 2026. Obiceiuri, tradiții și superstiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Floriile 2024 • Când pică Floriile în următorii ani: Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice în 2024, 2025. Floriile ortodoxe 2024 sunt în 28 aprilie, iar Floriile catolice 2024 în 24 martie. Paștele Ortodox 2024 este în 5 mai, iar Paștele Catolic 2024 în 31 martie. În Duminica Floriilor, românii ortodocși sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea