Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Tradiţii şi obiceiuri pentru luna iunie. Apar licuricii trimişi de Sfântul Petru pentru a-i ghida pe oamenii rătăciţi în pădure

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luna iunie conform tradiției populare românești mai este denumită și “Cireșar” sau “luna cireșelor”, deoarce acum se coc aceste fructe .Totodată denumirea lunii iunie, provine de la zeița “Iuno”, protectoare a femeilor căsătorite. Astfel, se spune că luna iunie este favorabilă pentru nunți fiindcă, în decursul acestei perioade, se vor lega cele mai trainice căsnicii.

Vegetația și timpul calendaristic ajung la maturitate în prima lună a verii, când ziua este cea mai lungă de peste an. Totuși, recoltele, oricât de promițătoare s-ar arăta, nu pot fi sigure. În luna iunie, orice furtună, vijelie sau ploaie torențială poate distruge lanul de grâu și porumb, livezile sau vița de vie.

În calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante luni, având multe sărbători și evenimente folclorice.

Dintre sărbătorile lunii iunie, amintim:

  • Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, pe data de 2 iunie;
  • Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, pe data de 3 iunie;
  • Sfântul Vartolomeu, pe data de 11 iunie;
  • Sfântul Onufrie, pe data de 12 iunie;
  • Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica, pe data de 24 iunie;
  • Sfinții Apostoli Petru și Pavel sau Sânpetru de Vară, pe data de 29 iunie.

În credinta populara, Sânzienele erau considerate a fi niste femei foarte frumoase, adevarate preotese ale soarelui, divinitati nocturne ascunse prin padurile întunecate, neumblate de om. Conform spuselor batrânilor, Sânzienele pluteau în aer sau umblau pe pamânt în noaptea de 23 spre 24 iunie.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt aducatoare de rau, Sânzienele sunt zâne bune. Ele pot deveni si foarte daunatoare. Persoanele pacatoase si necredincioase erau prinse si aspru pedepsite.

Pot stârni din senin furtuni si vijelii, pot sa aduca grindina si sa lase câmpul fara roade.

Sânzienele marcheaza mijlocul verii, mai sunt cunoscute si sub denumirea de amutitul cucului. Se spune ca, daca cucul înceteaza sa cânte, înainte de Sânziene, vara va fi secetoasa.

Oamenii se încingeau cu tulpini de cicoare la brâu pentru a fi sanatosi tot anul. Pentru a avea par frumos si a fi placute feciorilor, fetele se spalau pe cap, in aceasta zi cu fiertura de iarba mare.

Luna iunie, de asemenea, este înconjurată de o serie de superstiții cu privire la vreme și la productivitatea anului agricol.

Câteva dintre superstițiile lunii iunie:

  1. Dacă tună și fulgeră mult în luna iunie, atunci vara va fi noroasă;
  2. Dacă în luna iunie avem parte de ploi, atunci la Crăciun vom avea parte de belșug;
  3. Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate;
  4. Dacă plouă în luna iunie, atunci nu vom avea recolte prea bune la porumb, etc.

Pe lângă superstiții, luna iunie este înconjurată și de multe obiceiuri, cele mai multe în data de 24 și 29 ale lunii, când se sărbătorește Dragăgaica, respectiv Sânpetrul de Vară.

Din bătrâni se spune că la Sânpetru de Vară apar licuricii. Aceştia reprezintă scântei care apar pentru că acest sfânt plesneşte din bici. Se spune că acei licurici sunt trimişi de Sfântul Petru pentru a-i ghida pe oamenii rătăciţi în pădure. Se spune că dacă în luna iunie plouă sau tună, atunci va fi o vară ploioasă. De asemenea, se va face grâu din belşug.

Pe de altă parte, dacă va ploua mai mult decât este cazul, atunci via va avea de suferit. Dacă nu plouă în luna iunie, atunci se va face grâul. Dacă apar omizile în prima lună a verii, este un semn că gospodarii vor avea parte de recolte bogate.

Sfântul Ioan cel Nou este pomenit în această lună de Biserica Ortodoxă. În special femeile respectă această sărbătoare. Asta pentru ca familia lor să aibă sănătate. De asemenea, astfel vor fi feriți de lucruri rele. Din bătrâni se spune că persoanele care respectă această tradiție vor fi ferite de lucruri rele. Pe de altă parte, cei care nu respectă sărbătoarea și muncesc în acea zi riscă să aibă probleme, să li se deformeze corpul.

În cea de-a doua parte a lunii iunie, credincioșii țin post înainte de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tot în această perioadă sunt pomeniți și Sfinții Recoltelor. Acești sfinți sunt Vartolomeu, Onufrie, Eliseu și Iuda. Aceștia sunt pomeniți pe 11, 12, 14 și 19 iunie. Credincioșii nu au voie să muncească. În schimb, se face pomană pentru cei adormiți.

Dacă oamenii nu respectă aceste sărbători, se spune că eXistă riscul de a a se surpa pământul, de a veni furtuni puternice, grindină sau cutremure.

Sursa: romaniatv.net, traditii-superstitii.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea