Tradiţii şi obiceiuri de Moşii de Iarnă sau Sâmbăta Morţilor
Moşii de iarnă sau Sâmbăta morţilor este sărbătoarea populară care precede Lăsatul Secului de brânză sau Lăsatul Secului de carne, dedicată moşilor şi strămoşilor noştri trecuţi în nefiinţă. În această zi, dar şi cu ocazia Moşilor de vară, se spune că sufletele morţilor vin pe pământ, aşa că se dă de pomană mâncare gătită, cei decedaţi hrănindu-se din mireasma sau aburii fierturilor, în aşa fel încât să le ajungă pentru un întreg an.
Există credinţa că această sâmbătă este mai mult decât potrivită pentru a da de pomană, lumânarea şi masa dăruite cu acest prilej urmând a nu se mai sfârşi niciodată pe cealaltă lume.
Potrivit obiceiului, se dau de pomană colive, colaci, piftii, sarmale, plăcinte, vin şi lumânări, ce sunt sfinţite la biserică ori la parastase făcute la cimitir.
Unii sunt de părere că trebuie dăruit ceea ce le plăcea să mănânce răposaţilor, astfel încât aceştia să se bucure cât mai mult de pomană. Totodată, castroanele ori farfuriile cu de-ale gurii este musai să fie însoţite de linguri şi furculiţe, astfel încât morţii să aibă cum se înfrupta din bunătăţi.
Nu trebuie uitată tradiţia de a aprinde măcar cel puţin două lumânări la mormintele rudelor, având, se zicea, rolul de a încălzi sufletele morţilor.
Ziua Moşilor de iarnă era numită şi „sâmbăta piftiilor” sau „sâmbăta ursului”. În această şi numai această sâmbătă se mâncau piftii, ele trebuind să fie aruncate, dacă mai rămâneau, în ziua următoare, pentru a preveni astfel apariţia frigurilor în timpul verii.
De sâmbăta morţilor era strict interzis a se lucra, femeile care calcau această poruncă fiind hărăzite să tremure ca piftia şi să li se întoarcă înapoi pomană dată. De asemeni, această zi era respectată pentru a te feri de nebunie şi a îmbătrâni mai încet.
În ziua Moşilor de iarnă are loc la biserică o Sfântă Liturghie, şi apoi o slujbă a Parastasului pentru cei plecaţi de pe această lume. Conform bisericii creştin-ortodoxe, cu această ocazie nu pot fi pomeniţi cei ce au arătat dispreţ faţă de Dumnezeu şi nici copii morţi nebotezaţi.
Sursa: diane.ro, foto – ziarullumina.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana