Totul despre cianură, dincolo de zvonuri, temeri
Un cuvânt care sperie multă lume, cianura reprezintă de fapt cea mai sigură tehnologie care există în acest moment oriunde în lume, în sectorul minier. Trebuie spus de la bun început că nu vorbim despre o tehnologie experimentală, ci una binecunoscută specialiştilor: cianura a fost folosită de mai bine de 100 de ani în industria minieră, iar tehnologia a evoluat enorm între timp. Acest lucru ne dă pe de o parte siguranţa care vine cu experienţa, dar şi avantajul măsurilor moderne de securitate. 90% din aurul extras astăzi în lume este obţinut prin tehnologia cu cianură. Mine din SUA, Noua Zeelandă, Canada, Italia, Finlanda, Spania sau Suedia folosesc în siguranţă această tehnologie.
„Există numeroase zvonuri şi rapoarte fără o bază legală publicate în ziare şi pe Internet referitoare la pericolele pe care le prezintă cianurile. Teama de cianuri a fost alimentată de mai multe surse istorice. Această teamă este adesea exploatată pentru a genera o reacţie negativă a opiniei publice faţă de minerit. Deşi industria minieră a cheltuit multe milioane de dolari de-a lungul anilor încercând să identifice soluţii alternative pentru cianuri, în prezent nu există niciun substitut mai eficient, mai uşor de folosit, mai puţin costisitor şi mai sigur din punctul de vedere al mediului şi pentru sănătatea oamenilor”, este de părere Terry I. Mudder, chimist american cu 30 de ani de experienţă în domeniul utilizării cianurii, considerat expertul nr. 1 la nivel mondial în domeniu.
El s-a implicat în folosirea cianurilor în industria minieră pe plan internaţional timp de peste un sfert de secol. A participat la peste 200 de proiecte miniere şi industriale pe şase continente, în numeroase ţări, printre care Australia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Franţa, Ghana, Grecia, Indonezia, Mali, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, România, Rusia, Africa de Sud, Turcia şi Statele Unite.
Încă de la început, proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a fost gândit pentru a respecta standarde mai stricte decât cele din legile României şi Uniunii Europene, iar compania respectă întru totul Codul Internaţional de Management al Cianurilor. Dar ce înseamnă toate aceste angajamente în practică?
lCianură „sub lacăt”
Cianura va sosi la Roşia Montană doar în formă solidă, în containere speciale cu pereţi dublii, care vor fi transportate cât mai mult posibil pe calea ferată şi abia apoi pe şosele, întotdeauna alături de un vehicul de intervenţie pregătit chiar şi pentru cele mai improbabile cazuri. De exemplu, containerele sunt atât de solide încât nu s-ar sparge nici dacă ar cădea de la înălţime.
La sosirea în uzină, cianura solidă va fi dizolvată direct în aceste containere. La rândul ei, uzina va avea senzori care vor detecta concentraţiile de cianură sau compuşii acesteia; în cazul foarte puţin probabil în care nivelul de siguranţă este depăşit, se declanşează o alarmă, iar pompele se opresc automat. Pentru că toate rezervoarele care conţin această substanţă vor avea sisteme speciale de reţinere şi instalaţii care vor controla potenţialele scurgeri, controlul asupra cianurii este total.
lCum se distruge cianura
În cursul normal al exploatării, cianura va fi folosită pentru a spăla roca şi a extrage metalele preţioase; prin aceste reacţii, cea mai mare parte din cianură se consumă, transformându-se chimic în substanţe inofensive. Cantitatea care rămâne va fi distrusă prin oxidare, încă dinainte de a ieşi din uzina de procesare. Este un procedeu a cărui eficienţă a fost confirmată în ultimii 30 de ani de peste 80 de mine din lume, fără nici un fel de probleme.
La finalul procesului industrial, rezultă steril, cu conţinut scăzut de cianură. Acesta va fi depozitat într-un iaz de decantare special construit; deşi acolo ar trebui să se strângă toate substanţele pe care unii le consideră periculoase, apa va fi perfect sigură: concentraţia de cianură va fi de 5-7 părţi pe milion, adică la fel de mult ca într-o cafea, iar în timp chiar şi acest nivel va scădea. În realitate, mult-temuta cianură se descompune natural sub acţiunea razelor soarelui şi nu se acumulează în plante şi organisme vii.
lDe ce se foloseşte cianură?
Procedeul de extragere a aurului şi argintului prin cianurare este necesar pentru că, în general, aurul se găseşte astăzi în particule foarte mici, nu în „filoanele” de odinioară. Prin urmare, companiile miniere trebuie să folosească substanţe chimice, iar cianura are cele mai mici riscuri pentru oameni şi mediu. „Dacă nu s-ar folosi cianura, procesarea aurului ar trebui făcută prin alţi catalizatori chimici echivalenţi, precum plumb sau mercur. Impactul acestora asupra mediului şi oamenilor ar fi mult mai mare”, explică Horea Avram, vicepreşedinte de mediu în cadrul Roşia Montană Gold Corporation.
„Compania va folosi cea mai sigură tehnologie din lume care există pentru procesarea aurului, în spaţiu închis, oriunde în lume. Mina de la Roşia Montană va aduce noi standarde de siguranţă, astfel încât după aceea să devină practic un model de urmat de către alte dezvoltări”, completează Dragoş Tănase, directorul general al RMGC.
lEuropa este pro-cianură
După ce interzicerea cianurii în minerit a fost cerută în forurile europene, iar subiectul a intrat astfel în dezbatere publică, deciziile luate au confirmat faptul că această tehnologie este sigură, iar interzicerea ei ar avea efecte economice nejustificat de grave. Chiar responsabilii cu protecţia mediului sunt de acord: „Interzicerea cianurii în minerit nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi sănătăţii. Legislaţia în domeniu este deja foarte strictă. Valorile limită pentru stocarea cianurii sunt printre cele mai stricte cu putinţă, iar în practică aceasta presupune o etapă de neutralizare a cianurii înainte de stocare. În plus, o interdicţie deplină a utilizării cianurilor, în prezent, ar implica închiderea minelor existente mai ales în Suedia şi Finlanda, şi care operează de mulţi ani în condiţii de siguranţă. Aceasta ar fi în detrimentul locurilor de muncă, fără a aduce o valoare adăugată pentru mediu şi sănătate”, a declarat Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik.
„Unii sunt de părere că interzicerea extragerii aurului va elimina nevoia folosirii cianurilor. Dimpotrivă, marea majoritate a cianurilor sunt folosite în fabricarea produselor precum materialele plastice şi produsele farmaceutice. Deşi cantitatea specifică variază de la an la an, numai circa 10 la sută din totalul cianurilor produse în mod global se folosesc în industria minieră. Produsele generate de cianuri sunt în continuă creştere în întreaga lume. Avantajele cianurilor sunt numeroase şi produsele sunt folosite în siguranţă în fiecare zi de sute de milioane de oameni”, crede şi Terry I. Mudder.
lSiguranţă demonstrată în lume
Una dintre minele unde s-a exploatat aurul folosind tehnologii de operare şi tehnologice similare cu cele ce vor fi implementate Roşia Montană este mina Martha, Noua Zeelandă. Exploatarea e amplasată în oraşul Waihi, o localitate cu 4.000 de locuitori, care au profitat şi din punct de vedere turistic: 12.000 de vizitatori au participat la tururi ghidate ale minei, devenită atracţie pentru vizitatori.
Tot în Noua Zeelandă, un loc cu un adânc respect pentru natură şi protecţia mediului, s-a folosit cianură în mina Golden Cross: 20,5 tone de aur şi 52 de tone de argint au fost scoase la lumină, înainte ca mina să fie închisă, iar zona reabilitată, aşa cum se va întâmpla şi la Roşia Montană. Vizitatorii care caută astăzi vechea exploatare de la Golden Cross cu greu vor zări vreo urmă a activităţii industriale. Dacă ajung însă la iazul de decantare, locul în care s-au strâns apele folosite în procesul industrial cu cianură, vor vedea însă doar un lac de care se bucură numeroase specii de animale şi plante. Natura a pus din nou stăpânire pe vechea mină, iar cu sprijinul unui proiect minier modern, viitorul Roşiei Montane poate fi, de asemenea, verde.
lMâncare, medicamente şi cosmetice cu cianură
Anual, în lume se produc 1,4 milioane de tone de cianură, însă numai 13% din această cantitate e folosită la extragerea aurului. Această substanţă este în realitate folosită pentru producţia unor obiecte necesare civilizaţiei moderne: mase plastice şi adezivi, cosmetice, medicamente sau haine.
Poate cel mai surprinzător este că cianura se foloseşte, absolut în siguranţă, în industria alimentară, ca aditiv de îngroşare pentru sarea de masă şi cea industrială. Concentraţii mici de cianură se găsesc şi în produse ale naturii: migdale, cafea, fasole, caise sau cireşe. (A.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț finalizare proiect „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511
Anunț Proiectul „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511 a contribuit la realizarea obiectivului priorității de investiție 9.1 – Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin măsuri integrate, fiind realizată modernizarea străzilor Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur și Sticlarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana