Ziarul Unirea

Totul despre cianură, dincolo de zvonuri, temeri

    Un cuvânt care sperie multă lume, cianura reprezintă de fapt cea mai sigură tehnologie care există în acest moment oriunde în lume, în sectorul minier. Trebuie spus de la bun început că nu vorbim despre o tehnologie experimentală, ci una binecunoscută specialiştilor: cianura a fost folosită de mai bine de 100 de ani în industria minieră, iar tehnologia a evoluat enorm între timp. Acest lucru ne dă pe de o parte siguranţa care vine cu experienţa, dar şi avantajul măsurilor moderne de securitate. 90% din aurul extras astăzi în lume este obţinut prin tehnologia cu cianură. Mine din SUA, Noua Zeelandă, Canada, Italia, Finlanda, Spania sau Suedia folosesc în siguranţă această tehnologie.
„Există numeroase zvonuri şi rapoarte fără o bază legală publicate în ziare şi pe Internet referitoare la pericolele pe care le prezintă cianurile. Teama de cianuri a fost alimentată de mai multe surse istorice. Această teamă este adesea exploatată pentru a genera o reacţie negativă a opiniei publice faţă de minerit. Deşi industria minieră a cheltuit multe milioane de dolari de-a lungul anilor încercând să identifice soluţii alternative pentru cianuri, în prezent nu există niciun substitut mai eficient, mai uşor de folosit, mai puţin costisitor şi mai sigur din punctul de vedere al mediului şi pentru sănătatea oamenilor”, este de părere Terry I. Mudder, chimist american cu 30 de ani de experienţă în domeniul utilizării cianurii, considerat expertul nr. 1 la nivel mondial în domeniu.
El s-a implicat în folosirea cianurilor în industria minieră pe plan internaţional timp de peste un sfert de secol. A participat la peste 200 de proiecte miniere şi industriale pe şase continente, în numeroase ţări, printre care Australia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Franţa, Ghana, Grecia, Indonezia, Mali, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, România, Rusia, Africa de Sud, Turcia şi Statele Unite.
Încă de la început, proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a fost gândit pentru a respecta standarde mai stricte decât cele din legile României şi Uniunii Europene, iar compania respectă întru totul Codul Internaţional de Management al Cianurilor. Dar ce înseamnă toate aceste angajamente în practică?
lCianură „sub lacăt”
Cianura va sosi la Roşia Montană doar în formă solidă, în containere speciale cu pereţi dublii, care vor fi transportate cât mai mult posibil pe calea ferată şi abia apoi pe şosele, întotdeauna alături de un vehicul de intervenţie pregătit chiar şi pentru cele mai improbabile cazuri. De exemplu, containerele sunt atât de solide încât nu s-ar sparge nici dacă ar cădea de la înălţime.
La sosirea în uzină, cianura solidă va fi dizolvată direct în aceste containere. La rândul ei, uzina va avea senzori care vor detecta concentraţiile de cianură sau compuşii acesteia; în cazul foarte puţin probabil în care nivelul de siguranţă este depăşit, se declanşează o alarmă, iar pompele se opresc automat. Pentru că toate rezervoarele care conţin această substanţă vor avea sisteme speciale de reţinere şi instalaţii care vor controla potenţialele scurgeri, controlul asupra cianurii este total.
lCum se distruge cianura
În cursul normal al exploatării, cianura va fi folosită pentru a spăla roca şi a extrage metalele preţioase; prin aceste reacţii, cea mai mare parte din cianură se consumă, transformându-se chimic în substanţe inofensive. Cantitatea care rămâne va fi distrusă prin oxidare, încă dinainte de a ieşi din uzina de procesare. Este un procedeu a cărui eficienţă a fost confirmată în ultimii 30 de ani de peste 80 de mine din lume, fără nici un fel de probleme.
La finalul procesului industrial, rezultă steril, cu conţinut scăzut de cianură. Acesta va fi depozitat într-un iaz de decantare special construit; deşi acolo ar trebui să se strângă toate substanţele pe care unii le consideră periculoase, apa va fi perfect sigură: concentraţia de cianură va fi de 5-7 părţi pe milion, adică la fel de mult ca într-o cafea, iar în timp chiar şi acest nivel va scădea. În realitate, mult-temuta cianură se descompune natural sub acţiunea razelor soarelui şi nu se acumulează în plante şi organisme vii.
lDe ce se foloseşte cianură?
Procedeul de extragere a aurului şi argintului prin cianurare este necesar pentru că, în general, aurul se găseşte astăzi în particule foarte mici, nu în „filoanele” de odinioară. Prin urmare, companiile miniere trebuie să folosească substanţe chimice, iar cianura are cele mai mici riscuri pentru oameni şi mediu. „Dacă nu s-ar folosi cianura, procesarea aurului ar trebui făcută prin alţi catalizatori chimici echivalenţi, precum plumb sau mercur. Impactul acestora asupra mediului şi oamenilor ar fi mult mai mare”, explică Horea Avram, vicepreşedinte de mediu în cadrul Roşia Montană Gold Corporation.
„Compania va folosi cea mai sigură tehnologie din lume care există pentru procesarea aurului, în spaţiu închis, oriunde în lume. Mina de la Roşia Montană va aduce noi standarde de siguranţă, astfel încât după aceea să devină practic un model de urmat de către alte dezvoltări”, completează Dragoş Tănase, directorul general al RMGC.
lEuropa este pro-cianură
După ce interzicerea cianurii în minerit a fost cerută în forurile europene, iar subiectul a intrat astfel în dezbatere publică, deciziile luate au confirmat faptul că această tehnologie este sigură, iar interzicerea ei ar avea efecte economice nejustificat de grave. Chiar responsabilii cu protecţia mediului sunt de acord: „Interzicerea cianurii în minerit nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi sănătăţii. Legislaţia în domeniu este deja foarte strictă. Valorile limită pentru stocarea cianurii sunt printre cele mai stricte cu putinţă, iar în practică aceasta presupune o etapă de neutralizare a cianurii înainte de stocare. În plus, o interdicţie deplină a utilizării cianurilor, în prezent, ar implica închiderea minelor existente mai ales în Suedia şi Finlanda, şi care operează de mulţi ani în condiţii de siguranţă. Aceasta ar fi în detrimentul locurilor de muncă, fără a aduce o valoare adăugată pentru mediu şi sănătate”, a declarat Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik.
„Unii sunt de părere că interzicerea extragerii aurului va elimina nevoia folosirii cianurilor. Dimpotrivă, marea majoritate a cianurilor sunt folosite în fabricarea produselor precum materialele plastice şi produsele farmaceutice. Deşi cantitatea specifică variază de la an la an, numai circa 10 la sută din totalul cianurilor produse în mod global se folosesc în industria minieră. Produsele generate de cianuri sunt în continuă creştere în întreaga lume. Avantajele cianurilor sunt numeroase şi produsele sunt folosite în siguranţă în fiecare zi de sute de milioane de oameni”, crede şi Terry I. Mudder.
lSiguranţă demonstrată în lume
Una dintre minele unde s-a exploatat aurul folosind tehnologii de operare şi tehnologice similare cu cele ce vor fi implementate Roşia Montană este mina Martha, Noua Zeelandă. Exploatarea e amplasată în oraşul Waihi, o localitate cu 4.000 de locuitori, care au profitat şi din punct de vedere turistic: 12.000 de vizitatori au participat la tururi ghidate ale minei, devenită atracţie pentru vizitatori.
Tot în Noua Zeelandă, un loc cu un adânc respect pentru natură şi protecţia mediului, s-a folosit cianură în mina Golden Cross: 20,5 tone de aur şi 52 de tone de argint au fost scoase la lumină, înainte ca mina să fie închisă, iar zona reabilitată, aşa cum se va întâmpla şi la Roşia Montană. Vizitatorii care caută astăzi vechea exploatare de la Golden Cross cu greu vor zări vreo urmă a activităţii industriale. Dacă ajung însă la iazul de decantare, locul în care s-au strâns apele folosite în procesul industrial cu cianură, vor vedea însă doar un lac de care se bucură numeroase specii de animale şi plante. Natura a pus din nou stăpânire pe vechea mină, iar cu sprijinul unui proiect minier modern, viitorul Roşiei Montane poate fi, de asemenea, verde.
lMâncare, medicamente şi cosmetice cu cianură
Anual, în lume se produc 1,4 milioane de tone de cianură, însă numai 13% din această cantitate e folosită la extragerea aurului. Această substanţă este în realitate folosită pentru producţia unor obiecte necesare civilizaţiei moderne: mase plastice şi adezivi, cosmetice, medicamente sau haine.
Poate cel mai surprinzător este că cianura se foloseşte, absolut în siguranţă, în industria alimentară, ca aditiv de îngroşare pentru sarea de masă şi cea industrială. Concentraţii mici de cianură se găsesc şi în produse ale naturii: migdale, cafea, fasole, caise sau cireşe. (A.P.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Anunț de presă privind finalizarea proiectului „Grant capital de lucru pentru MONTANA-POPA SRL”

Comunicat de presă 08.06.2021 Anunț de presă privind finalizarea proiectului “GRANT CAPITAL DE LUCRU PENTRU MONTANA-POPA S.R.L.” S.C. MONTANA-POPA S.R.L.… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Centenarul profesiei contabile reglementate în România: Ziua Națională a Contabilului Român, ediția a XVII-a

La 13 iulie a.c., Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – singurul organism abilitat în țara noastră… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO-VIDEO| S-a deschis Școala de Vară „Amicii” la Mercur City Center din Alba Iulia

Părinții care nu au cu cine să își lase copii pe perioada verii, sau pur și simplu vor să îi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: A început asfaltarea pe traseul Drumului Județean 107I de la Aiud la Bucium-Cerbu, prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Comunicat de presă La începutul lunii mai au fost demarate lucrările pentru execuţia îmbrăcăminţii asfaltice în 2 straturi pe traseul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

ANUNȚ: PRIMATO SRL solicită înaintarea de oferte de servicii de consultanță privind întocmirea aplicației de finanțare și a documentelor suport

Subscrisa PRIMATO S.R.L., cu sediul în Mun. Alba Iulia, str.Nicolae Bălcescu nr.10, bl. D1A, sc.A et.3, apt.11, jud. Alba, intenționează… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

„Ghidul consumatorului informat”: Electrica Furnizare explică prețurile energiei electrice de la 1 iulie și cum își protejează în continuare clienții (P)

„Ghidul consumatorului informat”: Electrica Furnizare explică prețurile energiei electrice de la 1 iulie și cum își protejează în continuare clienții… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă lansare proiect: ”Investiții pentru îmbunătățirea calității vieții în Municipiul Sebeș”, cod SMIS 123192

Comunicat de presă Proiectul  ”Investiții pentru îmbunătățirea calității vieții în Municipiul Sebeș”, cod SMIS 123192, finanțat prin Programul Operațional Regional… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă finalizare proiect „Dezvoltare Dirom Intertrans SRL” din cadrul măsurii Granturi pentru capital de lucru

Comunicat de presă DIROM INTERTRANS SRL anunță finalizarea proiectul cu titlul „Dezvoltare Dirom Intertrans SRL” proiect  nr. RUE 2419 înscris… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

23 Comentarii

Manitu 23 octombrie 2011 at 18:18

Un cuvant care sperie multa lume, cianura „cea mai sigura tehnologie” de a scapa de toate relele de pe Pamant …” Nu stiu care sunt A.P.-ucaturile celui(e) care scrie dar, dupa parerea mea, nu ar trebui promovata o astfel de initiativa! Mare atentie, redactia „UNIREA”! Nu doresc sa fiti partasi la asfel de evenimente! Sau e PUBLICITATE, marca RMGC?

Gabi 24 octombrie 2011 at 9:43

De ce sa ne speciem de cianura? Speriatul asta vine din cauza propagandei facute de ong-uri pe tema asta. Sti ca la nivel mondial cianura nu se foloseste in principal in minerit ci in indusrtie? Daca tot nu iti place cianura atunci sa sti ca se foloseste destul de multa si acum in tara, la Baia Mare in minerit(concentratie mare) si in cam toate topitoriile de aluminiu si multe alte fabrici. 5ppm e o concentratie mica pe langa ce folosesc alte domenii, din cauza asta nici comisia europeana nu are de gand sa o interzica

G 24 octombrie 2011 at 22:09

Nu-mi dau seama cate Kg de faina primesc astia care dau like si vorbesc despre cianura asa frumos. Nu mai putem sa ne cacam pentru ca auzim de rosia montana, ca astia vor face un paradis din zona aia. Sa vedem cat or sa se asemene cei care vor munci la rosia montana cu sclavii de la minele din Africa.

sebulba 25 octombrie 2011 at 12:25

„sclavii de la minele din Africa”? cred ca ai ramas putin in urma cu timpul, suntem in secolul 21, in UE. poate de aia nu ai prins progresele tehnologice si din minerit care fac exploatarea cu cianuri safe.

coco 23 octombrie 2011 at 20:42

sigur noua tehnologie a cianurilor este cea mai sigura!da!cea mai sigura cale spre o ,moarte fara durere!nu va e rusine?tuturoro celor care faceti bani pe o reclama ieftina?chiar si a celor care fac reclama pe tv.!vreti sa munciti?sa cistigati bani?fiti macar sinceri cu voi insiva!macar pt.copii si nepotii vostri.nu va vindeti viata pe doi bani,asa cum vedem in reclamele din media.rusine!Horea si Iancu se dezic de voi,tiriturilor!

coco 23 octombrie 2011 at 20:48

e greu sa postezi un comentariu,atunci cind ziarul care publica este platit sa faca reclama pro”Rosia Montana.Daca totul poate fi numit echidistant si transparent cred ca acest”oficios”ce se numeste ziar,trebuie sa fie obiectiv.
atit cit se [poate!din pacate doar…..argintii se cintiresc!nu si adevarul sau cinstea!

coco 23 octombrie 2011 at 20:50

se vede cenzura comunista facuta de Ciul.trebuie sa incerci de mai multe ori sa postezi dar nu poti fara aprobare.SA VA IA DRACU DE COMUNISTI!NU trebuie sa postati trebuie doar sa cititi!

Administrator 23 octombrie 2011 at 23:40

deja o iei pe aratura.Comentariile tale nici macar nu au intrat in spam ,decum sa fie sterse.

coco 23 octombrie 2011 at 20:52

ma bucur ca vreti sa va faceti reclama,asa cum intelegeti voi sa fiti ancorati in trealitate. sa traiti bine si fericiti,”domnilor”de la redactie!hai pa!e mult pina la RAI pt.voi!

Observator 23 octombrie 2011 at 20:57

Măi coco
Tu chiar ai băut CIANURĂ in loc de … bere?
cam asta se deduce din interventiile tale.

Gabi 24 octombrie 2011 at 9:40

Tehnologia e folosita cu succes in toate tarile respective, dar numai cea din suedia ajunge la 5ppm,restul au concentratii mai mari. Cum la altii se poate si cu 15-20ppm, la noi de ce nu se poate cu 5?

Ioana 24 octombrie 2011 at 12:32

Exista suficiente masuri de precautie, de raspuns la eventuale riscuri si in mod special de prevenire a lor. In plus concentratia folosita e redusa si nu prezinta niciun pericol.

Georgiana 24 octombrie 2011 at 13:39

Zvonurile legate de cianura au fost mult amplificate de membrii ONG-urilor care aveau nevoie de un motiv pentru a-si justifica actiunile, existenta si pentru a putea obtine fonduri. Din pacate dezinformarea si-a facut loc in articole si apoi in opinii

Cristina 24 octombrie 2011 at 14:24

Multa exagerare si pe acest subiect, mai ales cand deja s-a raspuns la toate posibilele motive de ingrijorare si s-a arata clar ca exista multe perceptii distorsionate

alinuta 24 octombrie 2011 at 15:04

nu va pot da crezare pentru ca nu va semnati articolul in mod corect ..doctor ,inginer, cercetator,specialist in cianuri … vechime 30 ani in campul cercetari cianurilor ….cu doua litere poate semna orcine ,un simplu ziarist care ia niste date de pe net …asa ca pofta buna ….la cianura

Valerianus 24 octombrie 2011 at 15:09

mi se pare ca in Romania in ultima perioada s-a creat o adevarata mitologie in jurul cianurilor incat am uitat ca s-au folosit si pe teritoriul tarii noastre timp de 50 de ani si din pacate nici nu sunt ascultate vocile expertilor, cum sunt si cei de la Comisia Europeana, care ne spun ca cianurile sunt sigure, ca pot fi folosite in conditii de siguranta.

Mihaela 25 octombrie 2011 at 12:58

Ecologistii, fie parte a unor ONG-uri sau nu au extrem de mult de castigat din actiunile prin care militeaza pentru ceva. In timp ce ei isi maresc considerabil veniturile si o duc bine, localnicii sunt lasati fara oportunitati si surse de venit si asta pentru ca s-a gasit ceva pe care necunoscatorii sa il creada- pericolul utilizarii cianurii. O exagerare in acest caz.

Andreea 25 octombrie 2011 at 13:29

Cum de localnicii inteleg procesul, nu au temeri, vor proiectul, stiu ca e nevoie de el si cei care nu sunt in niciun fel impactati de proiect au temeri asa exagerate…

Elena 25 octombrie 2011 at 14:12

Pana si Comisia Europeana a subliniat faptul ca la o concentratie avand limita 10, folosirea cianurii nu dauneaza nici mediului, nici sanatatii, dar la noi sursele oficiale nu au intaietate.

Adelina 25 octombrie 2011 at 14:36

Cianura e un lait motiv pentru activistii de mediu care au nevoie de fonduri si de activitate pentru a-si justifica existenta. Cum sa fie mediatizati daca nu exagereaza. Mai rau e cand sunt si crezuti…

Ioana 26 octombrie 2011 at 22:57

Cei care insista pe aspectul cianurii si al poluarii sunt persoane cu interese directe in mentinerea acestor prejudecati, care au de castigat – fie ca vorbim de imagine, mediatizare, fonduri

Octav 26 octombrie 2011 at 23:24

Temerile sunt nefondate, au fost explicate de atatea ori, dar continuarea intr-o exagerare doar pentru ca asa au unii interes, nu ne duce nicaieri

Andreea 27 octombrie 2011 at 15:22

Pacat ca infoprmatia nu e amplificata si difuzata asa cum sunt zvonurile, speculatiile si exagerarile care folosesc in mod foarte precis unor scopuri…

Comentariile sunt oprite