Rămâi conectat

Economie

Totul despre cianură, dincolo de zvonuri, temeri

Publicat

în

    Un cuvânt care sperie multă lume, cianura reprezintă de fapt cea mai sigură tehnologie care există în acest moment oriunde în lume, în sectorul minier. Trebuie spus de la bun început că nu vorbim despre o tehnologie experimentală, ci una binecunoscută specialiştilor: cianura a fost folosită de mai bine de 100 de ani în industria minieră, iar tehnologia a evoluat enorm între timp. Acest lucru ne dă pe de o parte siguranţa care vine cu experienţa, dar şi avantajul măsurilor moderne de securitate. 90% din aurul extras astăzi în lume este obţinut prin tehnologia cu cianură. Mine din SUA, Noua Zeelandă, Canada, Italia, Finlanda, Spania sau Suedia folosesc în siguranţă această tehnologie.
„Există numeroase zvonuri şi rapoarte fără o bază legală publicate în ziare şi pe Internet referitoare la pericolele pe care le prezintă cianurile. Teama de cianuri a fost alimentată de mai multe surse istorice. Această teamă este adesea exploatată pentru a genera o reacţie negativă a opiniei publice faţă de minerit. Deşi industria minieră a cheltuit multe milioane de dolari de-a lungul anilor încercând să identifice soluţii alternative pentru cianuri, în prezent nu există niciun substitut mai eficient, mai uşor de folosit, mai puţin costisitor şi mai sigur din punctul de vedere al mediului şi pentru sănătatea oamenilor”, este de părere Terry I. Mudder, chimist american cu 30 de ani de experienţă în domeniul utilizării cianurii, considerat expertul nr. 1 la nivel mondial în domeniu.
El s-a implicat în folosirea cianurilor în industria minieră pe plan internaţional timp de peste un sfert de secol. A participat la peste 200 de proiecte miniere şi industriale pe şase continente, în numeroase ţări, printre care Australia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Franţa, Ghana, Grecia, Indonezia, Mali, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, România, Rusia, Africa de Sud, Turcia şi Statele Unite.
Încă de la început, proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a fost gândit pentru a respecta standarde mai stricte decât cele din legile României şi Uniunii Europene, iar compania respectă întru totul Codul Internaţional de Management al Cianurilor. Dar ce înseamnă toate aceste angajamente în practică?
lCianură „sub lacăt”
Cianura va sosi la Roşia Montană doar în formă solidă, în containere speciale cu pereţi dublii, care vor fi transportate cât mai mult posibil pe calea ferată şi abia apoi pe şosele, întotdeauna alături de un vehicul de intervenţie pregătit chiar şi pentru cele mai improbabile cazuri. De exemplu, containerele sunt atât de solide încât nu s-ar sparge nici dacă ar cădea de la înălţime.
La sosirea în uzină, cianura solidă va fi dizolvată direct în aceste containere. La rândul ei, uzina va avea senzori care vor detecta concentraţiile de cianură sau compuşii acesteia; în cazul foarte puţin probabil în care nivelul de siguranţă este depăşit, se declanşează o alarmă, iar pompele se opresc automat. Pentru că toate rezervoarele care conţin această substanţă vor avea sisteme speciale de reţinere şi instalaţii care vor controla potenţialele scurgeri, controlul asupra cianurii este total.
lCum se distruge cianura
În cursul normal al exploatării, cianura va fi folosită pentru a spăla roca şi a extrage metalele preţioase; prin aceste reacţii, cea mai mare parte din cianură se consumă, transformându-se chimic în substanţe inofensive. Cantitatea care rămâne va fi distrusă prin oxidare, încă dinainte de a ieşi din uzina de procesare. Este un procedeu a cărui eficienţă a fost confirmată în ultimii 30 de ani de peste 80 de mine din lume, fără nici un fel de probleme.
La finalul procesului industrial, rezultă steril, cu conţinut scăzut de cianură. Acesta va fi depozitat într-un iaz de decantare special construit; deşi acolo ar trebui să se strângă toate substanţele pe care unii le consideră periculoase, apa va fi perfect sigură: concentraţia de cianură va fi de 5-7 părţi pe milion, adică la fel de mult ca într-o cafea, iar în timp chiar şi acest nivel va scădea. În realitate, mult-temuta cianură se descompune natural sub acţiunea razelor soarelui şi nu se acumulează în plante şi organisme vii.
lDe ce se foloseşte cianură?
Procedeul de extragere a aurului şi argintului prin cianurare este necesar pentru că, în general, aurul se găseşte astăzi în particule foarte mici, nu în „filoanele” de odinioară. Prin urmare, companiile miniere trebuie să folosească substanţe chimice, iar cianura are cele mai mici riscuri pentru oameni şi mediu. „Dacă nu s-ar folosi cianura, procesarea aurului ar trebui făcută prin alţi catalizatori chimici echivalenţi, precum plumb sau mercur. Impactul acestora asupra mediului şi oamenilor ar fi mult mai mare”, explică Horea Avram, vicepreşedinte de mediu în cadrul Roşia Montană Gold Corporation.
„Compania va folosi cea mai sigură tehnologie din lume care există pentru procesarea aurului, în spaţiu închis, oriunde în lume. Mina de la Roşia Montană va aduce noi standarde de siguranţă, astfel încât după aceea să devină practic un model de urmat de către alte dezvoltări”, completează Dragoş Tănase, directorul general al RMGC.
lEuropa este pro-cianură
După ce interzicerea cianurii în minerit a fost cerută în forurile europene, iar subiectul a intrat astfel în dezbatere publică, deciziile luate au confirmat faptul că această tehnologie este sigură, iar interzicerea ei ar avea efecte economice nejustificat de grave. Chiar responsabilii cu protecţia mediului sunt de acord: „Interzicerea cianurii în minerit nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi sănătăţii. Legislaţia în domeniu este deja foarte strictă. Valorile limită pentru stocarea cianurii sunt printre cele mai stricte cu putinţă, iar în practică aceasta presupune o etapă de neutralizare a cianurii înainte de stocare. În plus, o interdicţie deplină a utilizării cianurilor, în prezent, ar implica închiderea minelor existente mai ales în Suedia şi Finlanda, şi care operează de mulţi ani în condiţii de siguranţă. Aceasta ar fi în detrimentul locurilor de muncă, fără a aduce o valoare adăugată pentru mediu şi sănătate”, a declarat Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik.
„Unii sunt de părere că interzicerea extragerii aurului va elimina nevoia folosirii cianurilor. Dimpotrivă, marea majoritate a cianurilor sunt folosite în fabricarea produselor precum materialele plastice şi produsele farmaceutice. Deşi cantitatea specifică variază de la an la an, numai circa 10 la sută din totalul cianurilor produse în mod global se folosesc în industria minieră. Produsele generate de cianuri sunt în continuă creştere în întreaga lume. Avantajele cianurilor sunt numeroase şi produsele sunt folosite în siguranţă în fiecare zi de sute de milioane de oameni”, crede şi Terry I. Mudder.
lSiguranţă demonstrată în lume
Una dintre minele unde s-a exploatat aurul folosind tehnologii de operare şi tehnologice similare cu cele ce vor fi implementate Roşia Montană este mina Martha, Noua Zeelandă. Exploatarea e amplasată în oraşul Waihi, o localitate cu 4.000 de locuitori, care au profitat şi din punct de vedere turistic: 12.000 de vizitatori au participat la tururi ghidate ale minei, devenită atracţie pentru vizitatori.
Tot în Noua Zeelandă, un loc cu un adânc respect pentru natură şi protecţia mediului, s-a folosit cianură în mina Golden Cross: 20,5 tone de aur şi 52 de tone de argint au fost scoase la lumină, înainte ca mina să fie închisă, iar zona reabilitată, aşa cum se va întâmpla şi la Roşia Montană. Vizitatorii care caută astăzi vechea exploatare de la Golden Cross cu greu vor zări vreo urmă a activităţii industriale. Dacă ajung însă la iazul de decantare, locul în care s-au strâns apele folosite în procesul industrial cu cianură, vor vedea însă doar un lac de care se bucură numeroase specii de animale şi plante. Natura a pus din nou stăpânire pe vechea mină, iar cu sprijinul unui proiect minier modern, viitorul Roşiei Montane poate fi, de asemenea, verde.
lMâncare, medicamente şi cosmetice cu cianură
Anual, în lume se produc 1,4 milioane de tone de cianură, însă numai 13% din această cantitate e folosită la extragerea aurului. Această substanţă este în realitate folosită pentru producţia unor obiecte necesare civilizaţiei moderne: mase plastice şi adezivi, cosmetice, medicamente sau haine.
Poate cel mai surprinzător este că cianura se foloseşte, absolut în siguranţă, în industria alimentară, ca aditiv de îngroşare pentru sarea de masă şi cea industrială. Concentraţii mici de cianură se găsesc şi în produse ale naturii: migdale, cafea, fasole, caise sau cireşe. (A.P.)

Publicitate

Economie

FOTO| Târgu’ lu’ pește a atras mulți vizitatori interesați de preparatele pregătite de bucătari pasionați special pentru acest eveniment

Publicat

în

Târgu’ lu’ pește a atras mulți vizitatori interesați de preparatele pregătite de bucătari pasionați special pentru acest eveniment

Ziua de sâmbătă, 16 octombrie a fost una plină pentru participanții la evenimentul culinar “Târgu’ lu’ pește”, deoarece aceștia au avut parte de o ofertă bogată de preparate din pește, de care au profitat cu toții din plin.

Pe lânga oferta bogată de mâncare din pește, organizatorii au oferit celor prezenți posibilitatea de a participa la diverse activități distractive pentru copii, competiții și nu în ultimul rând o tombolă.

Bucătarii pasionați s-au întrecut în a oferi gurmanzilor o mare diversitate de preparate din pește și aici amintim ciorba și tocănița dar și micii și cârnații gătite din pește. O mare căutare a avut și păstrăvul prăjit cu mămăliguță dar și zacusca de pește.

Electrica Furnizare Discount

Oferte interesante, pentru cei ce iubesc mâncarea în regim fast-food, au avut-o prietenii noștri de la Păstrăvăria Bușteni care au venit până în Alba Iulia ca să pregătească hamburgheri din pește, chifteluțe și frigărui din pește cu cartofi prăjiti dar și cu multe alte bunătățuri cu specific pescăresc.

O surpriză plăcută ne-au făcut și cei de la restaurantul La Pescăriţa şi Vânătorul din Satu Mare, care ne-au oferit ineditul papricaș de somn cu lăști dar și hamsii, icre de pește și multe alte bunătăți și nu în ultimul rând trebuie să îi menționăm pe cei de la rulota Cozmuleanu Adrian Mihai IF din Hunedoara care ne-au preparat tigaie de crap picant, sarmale și păstrăv prăjit dar și pe Dacul Bucătar cu Duba împreună cu chef Adrian Truță care ne-au gătit pe piatră.

Ne bucurăm de interesul manifestat de vizitatori pentru produsele din pește și considerăm că am reușit prin acest eveniment să încurajăm consumul de pește care după cum bine știm, este foarte sănătos.

Sperăm să ne putem întâlni cât mai des la asemenea evenimente care încurajează consumul de pește dar și interacțiunea piscicultorilor cu consumatorii prin intermediul unei palete de produse cât mai diversificate și cu o prezență puternică pe rafturile magazinelor.

Mulțumim Primăriei Alba Iulia pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment.

Următorul eveniment “Târgu’ lu’ pește” va avea loc la Conacul Zăicești din Botoșani în data de 30 Octombrie. Vă așteptăm și acolo!

“Târgu’lu′pește” este un eveniment organizat în cadrul proiectului „INTERACTIUNE INTRE PISCICULTORI – UN CONCEPT SUSTENABIL PENTRU PROMOVAREA PESTELUI” având ca parteneri FLAG Prahova – lider de proiect, FLAG Satu Mare, FLAG Bazinul Mureșului, Secașelor și a afluenților acestora, FLAG Iazurile Moldovei.

Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă: lansarea proiectului cu titlul “Dotarea cu echipamente și aparatură medicală în contextul pandemiei Covid – 19 a Spitalului Municipal Blaj”, cod smis 142070 , finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Publicat

în

Comunicat de presă

Spitalul Municipal Blaj, cu sediul în Municipiul Blaj, Str. Poet Andrei Mureșanu, Nr. 16, județul Alba, cod poștal 515400, deruleaza proiectul “Dotarea cu echipamente și aparatură medicală în contextul pandemiei Covid – 19 a Spitalului Municipal Blaj”, cod SMIS 142070, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 10  Protejarea sanătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, Obiectiv Specific 10.1 Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză  în contextul pandemiei de  Covid-19 și al consecințelor sale sociale.

Contractul de finanțare a fost încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management .

Electrica Furnizare Discount

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 12.663.582,36 lei , din care valoare totală eligibilă 12.663.582,36 lei și valoare totala eligibilă nerambursabilă din FEDR REACT-EU 12.663.582,36 lei.

Perioada de implementare a Proiectului este de 20 luni, respectiv între data 01 Mai 2020 și data 31 Decembrie 2021, aceasta cuprinzând, daca este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin asigurarea răspunsului în timp util și eficient al sistemului medical al Spitalului Municipal Blaj la criza COVID -19 și consolidarea capacității adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SAR – CoVID-19 prin dotarea cu echipamente /dispozitive/aparatură medicală/materiale necesare pentru tratamentul pacientilor suspecți/confirmați cu infecția cu virusul SARS-CoV2.

Scopul proiectului il constituie crearea infrastructurii necesare raspunsului în timp util si eficient al sistemului medical al Spitalului Municipal Blaj la criza COVID-19.

Obiectivul general și scopul proiectului vor fi realizate prin intermediul următoarelor obiectivele specifice ale proiectului :

  1. Asigurarea disponibilității aparaturii și dispozitivelor medicale necesare Spitalului Municipal Blaj, în vederea îmbunătățirii capacității spitalului de a răspunde în timp util și eficient pentru tratarea cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 pâna cel tarziu la finalizarea implementări proiectului.
  2. Creșterea capacității de testare în vederea depistării infecțiilor cu COVID-19 prin achiziția unui sistem de diagnosticare până la finalul implementări proiectului.
  3. Asigurarea condițiilor optime de siguranță atât pentru personalul propriu cât și pentru pacienții care se adresează Spitalului Municipal Blaj prin achiziția de materiale de protecție până la finalul perioadei de implementare.

 Rezultate finale în urma implementării proiectului :

Implementarea proiectului va duce la obținerea următoarelor rezultate, acestea fiind în corespondență direct cu Obiectivele Specifice menționate în cadrul secțiunii anterioare:

  1. Capacitate consolidată de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul COVID-19 prin dotarea cu echipamente medicale;
  2. Capacitate crescută de testare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19;
  3. Distribuirea de echipamente specializate de protecție pentru personalul medical și pentru pacienții care se adresează Spitalului Municipal Blaj.

Spital Municipal Blaj

Municipiul Blaj, Str. Poet Andrei Mureșanu, Nr. 16, județul Alba, cod poștal 515400

Tel: +40 258 710 941

Fax: +40 258 712 942

Mail: [email protected]

Citește mai mult

Economie

Moneda EURO „BUBUIE”: Maxim istoric înregistrat în raport cu moneda națională. Cursul Băncii Naționale a României astăzi

Publicat

în

Moneda EURO „BUBUIE”: Maxim istoric înregistrat în raport cu moneda națională. Cursul Băncii Naționale a României astăzi

Moneda naţională a atins miercuri un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9490 lei/euro, în creştere cu 0,05 bani (0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9485 lei.

Recordul anterior a fost consemnat marţi, 7 septembrie, când un euro a fost cotat la 4,9488 lei.

De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,2828 lei, în urcare cu 0,17 bani (0,04%) comparativ cu marţi, când s-a situat la 4,2811 lei.

Electrica Furnizare Discount

Cursul leu/franc a coborât cu 0,25 bani (-0,12%), până la 4,6147 de lei/franc, în comparaţie cu cel de marţi, când un franc elveţian a valorat 4,6172 lei.

Gramul de aur s-a scumpit, miercuri, cu 1,0738 lei (0,42%), la 243,4110 de lei, de la 242,3237 de lei, cât se anunţase în şedinţa anterioară.

sursa: ziare.com

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare