Rămâi conectat

Politică Administrație

TOTUL despre ALEGERILE LOCALE de duminică, 5 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminică, 5 iunie, românii sunt așteptați la urne pentru a-și alege primarii și consilierii locali/județeni care se vor ocupa, în următorii patru ani, de localitatea lor. Scrutinul aduce o serie de premiere, începând cu faptul că șeful Consiliului Județean nu va mai fi ales direct de cetățeni și terminând cu sistemul electronic anti-fraudă.

alegeri localeLa urne sunt așteptați, duminică, 18.274.891 de români cu drept de vot, dintre care 233.367 sunt tineri de 18 ani. Pe liste figurează și 5.272 de persoane cu vârsta de 100 de ani și peste.

Prin sondajele de opinie realizate, găsim o intenție de participare de 50%, dar statistica oficială are toate șansele să arate altfel, duminică seara, atunci când Biroul Electoral Central va prezenta numărul celor care s-au prezentat la urne.

La precedentele alegeri locale, din 2012, au votat 56,39% dintre românii înscriși pe liste. Ca de obicei, între mediul rural și cel urban era o diferență consistentă (peste 15 procente).

Urnele se vor deschide duminică la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.

Sunt organizate 18.616 secții de votare, toate cu acces la rețea WiFi securizată, iar buna desfășurare a scrutinului va fi asigurată de peste 50.000 de forțe de ordine.

Campania electorală s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00.

*Unde se votează și cum

Au drept de vot la 5 iunie cetățenii români sau cetățenii Uniunii Europene cu domiciliul sau reședința în România, care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv, și cărora nu le-au fost interzise, de către instanță, drepturile electorale.

Este nevoie de un act de identitate valabil pentru exprimarea votului (carte de identitate, carte electronică de identitate, carte provizorie de identitate, buletin de identitate, pașaport diplomatic, pașaport de serviciu, carnet de serviciu militar).

Alegătorii își pot exprima opțiunea doar în localitatea de domiciliu/reședință, la secția la care sunt arondați. Adresa exactă a secției la care este arondată o persoană poate fi găsită accesând Registrul Electoral (https://registrulelectoral.ro/).

Dacă nu sunt trecuți în lista permanentă, din cauza unei erori sau pentru că s-au mutat recent în localitate și nu au solicitat expres înscrierea în Registrul Electoral, alegătorii vor fi trecuți pe lista suplimentară.

Pe lângă lista permanentă și cea suplimentară, mai există lista complementară, pe care sunt trecuți cetățenii Uniunii Europene cu drept de vot care se află în evidențele Inspectoratului General pentru Imigrări și au domiciliul sau reședința în localitatea respectivă.

În cazul persoanelor care nu se pot deplasa, din cauze medicale sau că s-a dispus împotriva lor măsura preventivă a arestului la domiciliu, ele pot beneficia de urna mobilă, dar doar în cazul unei cereri scrise și a unor acte doveditoare, depuse până astăzi, la ora 20.

În întreaga ţară sunt 28.080 deţinuţi, dintre care 1.766 au drept de vot. Dintre aceştia, 1.397 de deţinuţi au solicitat urna mobilă, potrivit ANP.

În funcție de domiciliu sau reședință, alegătorul primește trei (în țară) sau patru buletine de vot (în București), câte unul pentru primar, consiliu local, consiliu județean (general, în cazul Capitalei). Pentru bucureșteni, al patrulea buletin îi cuprinde pe candidații la Primăria Generală.

*Sistemul antifraudă

În fiecare secție de votare, un operator va scana codul numeric personal al persoanei care se prezintă la urne, iar sistemul va emite o alertă în cazul unei tentative de vot multiplu sau ilegal. La Ministerul de Interne va funcționa un centru de comandă pentru depistarea tentativelor de vot ilegal.

„Dacă avem un alegător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu polițiștii de acolo din zonă, care vor cerceta cazul respectiv și, dacă se dovedește prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat, prin legătura cu secția de votare de unde a venit mesajul, respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, avertiza președintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț.

Potrivit reprezentantului AEP, „nu există” riscul să se blocheze sistemul dezvoltat în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Statistică.

Cu ajutorul sistemului se vor putea centraliza automat informații statistice despre prezență, vârsta și sexul alegătorilor, dar și despre împărțirea pe urban și rural.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea