Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Tinerii pleacă din România: Cel mai mic număr de studenți din ultimii 20 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Din ce în ce mai mulți tineri aleg să-și completeze studiile în afara țării. Acest lucru este îngrijorător pe termen lung, dacă luăm în considerare viitorul demografic al României.

Situația universităților din România nu este una tocmai roz. Migrația tinerilor își spune cuvântul asupra demografiei. Un pic peste 377.000 de studenți avem anul acesta, iar cifrele sunt în scădere.

Nu numai că sistemul nostru educațional nu mai reușește să-i pregătească pe tineri în concordanță cu nevoile de pe piața forței de muncă, dar mediul de afaceri deja este afectat că nu mai are pe cine să angajeze! În plus, avem și cel mai ridicat nivel de taxare al forței de muncă din Europa.

În aproape trei decenii, România a pierdut 23,3% din populația în vârstă de muncă din cauza emigrării. Asta spunea Banca Mondială în 2018. Impactul anual negativ în PIB datorat emigrării este estimat de FMI la 0,6 până la 0,9 puncte.

Tot acest peisaj periclitează oportunitățile de dezvoltare economică reală. Ciorba stătută pesedistă pe care ne-o servesc, savant, Orlando Teodorovici și Viorica Dăncilă, atunci când ne fac desene cu pixul în tabele Excel nu mai ține.

Atât timp cât tinerii nu vor întrevedea oportunități la noi în țară, ei vor continua să plece. E nevoie de o conectare reală a studenților cu piața forței de muncă și de o reformă a sistemului universitar. De asemenea, e nevoie ca acești tineri să poată avea salarii mai mari și în România. USR a propus deja în programul de guvernare scutirea de la plata taxelor pe primii 2080 lei #0TaxePeSalariulMinim.

Sursa date: INS, USR Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ultimele date despre cum se simte Florin Piersic: Actorul a fost reevaluat cardiologic și a început să meargă pe distanțe scurte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ultimele date despre cum se simte Florin Piersic: Actorul a fost reevaluat cardiologic și a început să meargă pe distanțe scurte Reprezentanții Spitalului Foișor, unde este internat Florin Piersic, au oferit noi date despre starea de sănătate a actorului. Citește și: Proceduri de kinetoterapie și recuperare medicală începute de Florin Piersic. Informațiile transmise de medici […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea