Rămâi conectat

Actualitate

Tichete educaționale de 500 de lei pentru școlari: Care sunt condițiile de acordare și până cnd pot fi depuse dosarele de înscriere

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Tichete educaționale de 500 de lei pentru școlari: Care sunt condițiile de acordare și până cnd pot fi depuse dosarele de înscriere

În anul 2023, părinții au oportunitatea de a solicita tichete educaționale în valoare de 500 de lei pentru sprijinul educației copiilor lor. Conform proiectului de ordonanță de urgență (OUG) discutat joi, 12 octombrie, la Guvern, cererile pentru aceste tichete vor putea fi depuse electronic la școli de către părinții îndreptățiți până la data de 26 octombrie, adică în două săptămâni.

Modelul de cerere care va fi comunicat părinților pentru completare va fi aprobat până cel târziu la data de 22 octombrie.

De menționat că 410.000 de copii din medii defavorizate, de nivel preșcolar, primar și gimnazial, sunt așteptați să beneficieze de aceste tichete în anul școlar 2023-2024, conform notei de fundamentare a proiectului de OUG.

Inițial, într-o variantă anterioară a proiectului de OUG pusă în consultare publică pe 9 septembrie de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), termenul limită pentru depunerea cererilor era stabilit pentru 5 octombrie.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că noul an școlar a început deja, pe 11 septembrie, elevii care au cea mai mare nevoie de aceste tichete nu au primit încă sprijinul financiar. Distribuția tichetelor va începe în cel mai bun caz la cel puțin două săptămâni după termenul limită de 26 octombrie.

Proiectul de OUG specifică că sprijinul principal constă într-o sumă de 500 de lei, care se acordă o singură dată în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023-2024.

Condițiile de eligibilitate și beneficiarii potențiali sunt:

  • Copiii din învățământul de stat preșcolar care îndeplinesc criteriile pentru obținerea sprijinului educațional și provin din familii defavorizate.
  • Copiii din învățământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare și provin din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie nu depășește 50% din salariul de bază minim brut pe țară.
  • Copiii din învățământul de stat gimnazial care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare și provin din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie nu depășește 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Sprijinul acordat prin aceste tichete poate include măsuri de educație cu privire la încurajarea frecventării școlii, asigurarea igienei corporale și a locuinței, orientare școlară și/sau profesională, sfaturi de gestionare a bugetului, facilitarea accesului la serviciile medicale, recomandări educaționale și culturale.

Verificarea eligibilității și a veniturilor se va face cu ajutorul datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) și ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, se va utiliza Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru transmiterea datelor, astfel încât să se poată alcătui o listă inițială și ulterior una finală a beneficiarilor.

Este important de menționat că acesta este un proiect de ordonanță și procedurile exacte vor fi stabilite după publicarea formei finale a ordonanței în Monitorul Oficial.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ISU Alba, cuvinte de laudă cu ocazia zilei de 5 Decembrie – Ziua Internațională a Voluntarilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Astăzi, 5 decembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba aduce un elogiu voluntarilor săi, dedicându-le o postare emoționantă pe pagina oficială de Facebook. În cadrul mesajului, ISU Alba subliniază importanța și recunoașterea voluntarilor în acțiunile de intervenție în situații de urgență, evidențiind contribuția lor în acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și gestionarea efectelor dezastrelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare