Teodor Atanasiu şi Mircea Hava – interesaţi doar de putere, bani şi supravieţuirea lor politică

Interviu cu deputatul Cornel Comşa

– Domnule preşedinte, de curând Mircea Hava a declarat că ar lua în calcul trecerea la un alt partid, cu condiţia ca astfel să atragă desemnarea municipiului Alba Iulia ca şi capitală de regiune. Cum interpretaţi această declaraţie?
– Mircea Hava a transmis acest mesaj nu pentru Alba Iulia, ci pentru conducerea de la Bucureşti. Peste câteva zile va avea loc marele congres al PDL-ului, de al cărui rezultat depind foarte multe mişcări de trupe în piaţa politică românească. Dacă Elena Udrea câştigă preşedinţia, aşa cum mă aştept, aripa Blaga, adică şi Mircea Hava, îşi va lua zborul din PDL. Unii vor pleca în PNL, pe filiera „fraţilor” masoni Frunzăverde şi Stânişoară, alţii se vor închina la Dragnea şi îşi vor negocia posturi în PSD, odată cu spălarea de păcate de prin justiţie şi clasarea dosarelor penale în care sunt implicaţi astăzi. E simplu, şi sper să devină evident şi pentru cetăţeanul de rând – nu există doctrine, nu există principii, nu există consecvenţă, în politica de Alba există doar interese personale, familiale şi de gaşcă. Chestiunea cu capitală de regiune este praf în ochi. Pe Hava îl interesează să îşi salveze pielea şi să piardă cât mai puţin din puterea pe care o are de 23 de ani în judeţ.
Domnule Comşa, nu de mult aţi afirmat că PSD Alba e “scăpat din mână” de Ioan Dîrzu. Ce argumente aveţi?
– PSD la nivel naţional este cel mai important partid. Are cei mai mulţi parlamentari, cei mai mulţi preşedinţi de consilii judeţene, a dat ţării prim-ministrul, cei mai relevanţi miniştri, cei mai mulţi primari etc. În judeţul Alba însă, deşi baza electorală este suficientă, lipsa de lideri judeţeni şi mizele mici la care au jucat pesediştii le-au adus cifre electorale jenante faţă de restul judeţelor ţării. Mai mult, după ce Ioan Dîrzu a ajus deputat, Ioan Florea a preluat frâiele filialei judeţene, lucrând în detrimentul miilor de simpatizanţi şi votanţi PSD şi chiar împotriva propriilor săi colegi de partid.
Mai clar, după ce Atanasiu a predat voturile liberalilor la PDL în iunie anul trecut, după alegerile generale a fost rândul lui Florea să se predea lui Dumitrel, cu toţi pesediştii, pentru a-şi rezolva dânsul nişte problemuţe personale. Şi atât. Deci, ce­­tăţeanul a dat puterea locală PDL-ului şi puterea naţională USL-ului, şi alegerile s-au dovedit inutile pentru că tot Hava cu Atanasiu şi Dumitrel cu Florea şi-au îmbârligat cozile pentru interese înguste.
– Există voci care susţin că PSD Alba aproape că nu contează în Alianţa USL şi că PNL s-a impus pe toate “fronturile”. Cum comentaţi?
– La nivelul ţării, PSD este prevalent în Moldova şi în Sud, iar Ardealul a revenit liberalilor. Chiar dacă şi filiala PNL este slabă şi nesemnificativă la nivel naţional, după cum s-a văzut la recentul Congres liberal, PSD este şi mai slab, deci e dominat în Alba de PNL. Oamenii au aşteptat de la USL o schimbare în bine, PP-DD-ul a vrut să ajute la această schimbare, însă trădarea comisă de Teodor Atanasiu în vară, rămasă nesancţionată de conducerea USL, a adâncit PSD-ul de la o lună la alta tot mai mult în apa tulbure a lipsei de relevanţă la nivel judeţean.
– Care este în clipa de faţă relaţia dvs cu conducerile din Alba ale PSD, PDL şi PNL?
– Am avut o relaţie bună cu Atanasiu şi Dîrzu atâta timp cât au fost în opoziţie, şi am luptat împreună în faţa monopolului de putere şi abuzurilor PDL în judeţ. Când Atanasiu s-a înţeles cu Hava şi a trimis în moarte clinică USL-ul în Alba, relaţiile cu liderii USL au încetat. Cu Hava şi Dumitrel nu am avut şi nu am relaţii bune. Aici se manifestă consecvenţa măcar, atât din partea lor cât şi a mea. În momentul de faţă PP-DD este singurul partid de opoziţie, atât în Alba, cât şi la nivel naţional.
– Care este “statusul” PP-DD Alba în acest moment? Vorbiţi în permanenţă de dezvoltarea filialei judeţene.
– Nu voi divulga elemente de strategie, însă vă spun că PP-DD Alba s-a restructurat după alegerile generale, am împărţit responsabilităţi pentru extindere tuturor vicepreşedinţilor şi până în iunie vom avea acoperit întreg judeţul cu organizaţii locale solide. Eu am preluat filiala Alba în martie anul trecut, şi aveam doar 20 de organizaţii locale operaţionale. Am crescut rapid, chiar pripit zic eu, până la locale, pentru că a­veam nevoie de candidaţi, şi nu am făcut o selecţie calitativă, aşa cum mi-aş fi dorit. Nu am avut timp. Alegerile locale şi generale însă au cernut prin sita lor oamenii care meritau şi oamenii care nu meritau să fie în echipa noastră. Oamenii din echipa mea de conducere astăzi sunt din organizaţii care au obţinut între 15 şi 37% în aceste alegeri. Adică au dovedit că pot învinge şi PDL şi USL în localităţile lor. Personal, caut tineri peste tot în judeţ, ca să putem produce schimbarea aşteptată, şi pe care USL-ul n-a putut-o oferi în 2012. Media de vârstă la nivelul conducerii judeţene este undeva la 40 de ani şi preocuparea mea este să întăresc conducerea cu alţi şi alţi oameni tineri şi dornici de afirmare politică şi publică.
– Aţi avut propuneri, să spunem în ultima perioadă, de a trece la un alt partid?
– Am primit propuneri şi de la PNL şi de la PSD, din partea unor lideri naţionali, însă nu am dat curs acestor invitaţii. PP-DD este partidul care mi-a dat o şansă, iar PP-DD Alba este în bună parte construcţia mea. Nu văd sensul trecerii în altă echipă, atâta timp cât ceea ce construiesc în Partidul Poporului este atât de motivant şi frumos.
– În cazul în care aţi părăsi PP-DD, spre ce formaţiune politică
v-aţi îndrepta?
– Nu intenţionez şi nu mă gândesc la o plecare din PP-DD. Dacă insistaţi însă, vă pot spune că ar trebui să se întâmple ceva dramatic să părăsesc partidul. O variantă ar fi să fim împinşi către o fuziune sau alianţă cu un alt partid, în care să nu mă regăsesc, sau să fiu pus în compania unor oameni pe care îi dispreţuiesc. O altă variantă ar fi să mă jignească sau să mă atace vreun coleg din interiorul PP-DD, în mod public, şi poziţiile noastre să rămână ireconciliabile. În rest nu văd ce m-ar putea face să plec, eu sunt un om de construcţie, îmi iubesc colegii şi sunt alături de ei, la bine şi la rău.
– Ce noutăţi aveţi vis-a-vis de colegiul pe care îl reprezentaţi în Parlamentul României?
– Am deschis două birouri parlamentare, unul la Aiud şi celălalt la Ocna Mureş, am angajat patru oameni din zonă pentru a mă ajuta în activitate, primesc în mod regulat cetăţenii în audienţe şi încerc să îi ajut cum pot, deocamdată. În decembrie, ianuarie şi februarie am ajutat 28 de familii din colegiu cu sume de bani oferite din indemnizaţia mea de deputat şi din conturile personale, pentru a-şi cumpăra lemne şi hrană şi a depăşi iarna. Unii au înţeles greşit gestul meu şi au început să vină în audienţe pentru a cere direct bani. Le spun public, prin intermediul dumneavoastră, că nu sunt asociaţie caritabilă şi am şi eu o viaţă de trăit. Dacă voi reuşi să impun în dezbaterea publică „Comunitatea de bunăstare”, proiectul politic cu care am intrat în alegeri, mă voi simţi mulţumit anul acesta. După ce mi-au fost respinse toate amendamentele la buget prin care ceream bani pentru nevoile colegiului, sunt mai prudent. Ceream bani pentru primării conduse de USL şi PDL, adică nu pentru oamenii mei, ci pentru cetăţenii care ne-au votat, însă parlamentarii PSD şi PNL le-au refuzat pe toate. Se numeşte tirania majorităţii. Dar nu sunt descurajat. Sunt în slujba oamenilor din tot judeţul, nu doar a celor din Aiud şi Ocna Mureş, şi în 2016 se va putea vedea mai bine ceea ce voi fi făcut.
– Cum apreciaţi activitatea celorlalţi parlamentari de Alba în Camera Deputaţilor şi în Senat?
– Nu comentez activitatea colegilor mei. Dacă vorbesc despre Teodor Atanasiu, Ioan Dîrzu sau Mircea Hava o fac din perspectivă politică şi de preşedinte de organizaţie judeţeană. Activitatea noastră ca deputaţi şi senatori este publică, până la ultimul detaliu. Să aprecieze cetăţenii.
– Luaţi în calcul, la alegerile locale următoare, o candidatură la funcţia de primar al municipiului Alba Iulia?
– Orice este posibil. Însă 2016 este departe. Aş fi mai preocupat între timp de o modificare a legii electorale, în sensul revenirii la două tururi de scrutin, atât la primării cât şi la consiliile judeţene şi regionale, iar dacă această modi­ficare se va produce, aş putea candida cu mai multă încredere.
– Aveţi un model printre politicienii din Alba?
– Doamne fereşte!
– Credeţi că există politicieni locali frustraţi vis-a-vis de persoana dumneavoastră?
– Tot ce se poate să fie unii frustraţi. Cred însă că sunt mai mulţi frustraţi în generaţia mea – să zicem între 30 şi 40 de ani – nu neapărat politicieni.
– Cine conduce judeţul Alba în momentul de faţă?
– Judeţul nu este condus de nimeni în momentul de faţă. Avem doar nişte oameni care mulg judeţul acesta din 1990 încoace, care s-au specializat în asta şi ar muri să nu o mai poată face. Cei mai reprezentativi sunt Mircea Hava şi Teodor Atanasiu, care sunt preşedinţi ai partidelor lor de la începuturi. De altfel, chiar aceştia doi şi-au dat mâna în iunie anul trecut, strict pentru interesele lor. Hava avea controlul în judeţ, Atanasiu i-a promis sprijin de la Bucureşti. În momentul de faţă nici Hava nu mai are control în judeţ şi nici Atanasiu nu mai reprezintă nimic în conducerea PNL. Hava este preocupat de problemele cu DNA-ul momentan şi de enclava din Primăria municipiului Alba Iulia, care îi este încă supusă, iar în judeţ liberalii şi pedeliştii îşi împart sărăcia după cum pot.
Atanasiu, ştiut ca fiind omul lui Tăriceanu, a fost eliminat din conducerea PNL de către Antonescu, motiv pentru care nici măcar nu a fost prezent la congresul recent. Nu putea suporta umilinţa de a nu mai fi vicepreşedinte. 35 dintre judeţele ţării au o asemenea funcţie la nivelul conducerii. Judeţul Alba şi Atanasiu nu mai au. Din păcate pentru Crin, care ar vrea să îl înlocuiască pe Atanasiu, nu are cu cine. Poate doar cu Mircea Hava, dar rămâne de văzut în scurt timp.
– Aveţi o carieră solidă în consultanţa politică şi de circa un an de zile sunteţi membru al unui partid. Au fost lucruri care v-au luat prin surprindere ca şi politician?
– În fiecare zi, ca oameni, întâlnim lucruri şi fapte surprinzătoare. În linii mari totul este însă previzibil. Momentan, sunt curios să văd cum o să-şi justifice migraţiile din PDL înspre PNL şi PSD unii din liderii locali şi cum se vor rearanja forţele politice la nivelul judeţului până în vară. Pentru această perioadă oamenii mei din PP-DD au misiunea de a se opune tuturor abuzurilor pe care le-ar încerca PDL sau USL în judeţ şi de a vota pentru fiecare proiect bun, util comunităţilor lor, indiferent de iniţiator. Şi oamenii mei sunt disciplinaţi, pentru că ei cred în mine şi eu cred în ei.
Surprizele sunt la PNL, PDL şi PSD. Şi din păcate suferă cetăţenii. Pentru că s-a dovedit că dacă votezi PNL, PSD sau PDL, nu ştii cum va fi folosit votul tău.
– Care este următorul pas în politică pe care doriţi să îl faceţi? Oricum, în timp record, aţi “spart” mai multe bariere…
– Împreună cu cei 20.000 de cetăţeni care au votat PP-DD în judeţ am dat în 2012 o mostră a ceea ce poate face un partid compact, condus bine. Nu am spart alte bariere decât monopolul lui Hava pe judeţul Alba. Lăsând astfel loc lui Teodor Atanasiu să se compromită şi să arate cât de mult ţine la PNL şi la USL.
La nivelul judeţului voi continua să întăresc PP-DD, şi invit şi pe această cale tinerii şi oamenii cu experienţă, oamenii de afaceri, oamenii de cultură, şi pe toţi cei care nu se simt reprezentaţi astăzi de combinaţiile Hava-Atanasiu, să ni se alăture să pregătim o adevărată schimbare în judeţ cât mai curând. Atanasiu şi Hava sunt interesaţi doar de putere, bani şi supravieţuirea lor politică. Cred că putem găsi în judeţul nostru oameni interesaţi şi de lucruri mai serioase, cum ar fi viitorul copiilor lor şi calitatea vieţii la noi în judeţ, în ansamblu.
În ceea ce priveşte cariera mea politică, ea este la început, voi încerca să performez cât mai bine în Parlament şi în misiunile în slujba ţării pe care această postură mi le dă. În calitate de secretar al Comisiei de Politică externă voi fi la Dublin pe 24 şi 25 martie pentru a reprezenta România într-o reuniune inter-parlamentară de prim rang. După câteva zile, între 8 şi 11 aprilie, sunt invitatul Ambasadei Statelor Unite la un program organizat la Bruxelles de Misiunea SUA la NATO, în care vom fi familiarizaţi cu strategia Alianţei Nord-Atlantice pe următorii ani şi rolul României în această parte de lume şi Europa.
Îmi voi întări, aşadar, specializarea mea pe linia politicii externe şi de apărare, cu credinţa că voi putea fi util atât ţării cât şi judeţului Alba, cu care mă mândresc oriunde aş fi. (A.P.)

ELIT

ADEZIUNE PLUS ALBA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: PNL Alba nu negociază funcții. Posturile din deconcentrate trebuie ocupate prin concurs

După cum am afirmat încă din timpul campaniei electorale, PNL Alba nu negociază funcţii, ci susţine ocuparea, pe baza principiului… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

11 Comentarii

Fan PP DD de langa Partos 21 martie 2013 at 12:36

Un politician ca d-l Cornel Comsa mai rar se gaseste si pentru cele declarate mai sus zic stima si respect ca si lui Dorin Serdean ori Radu Roncea.Astia 3 sunt intradevar adevarati politicieni valorosi !

MIRCEA TRIFU 21 martie 2013 at 12:36

Bravo CORNELE…In sfarsit cineva da cartile pe fata la ALBA IULIA dupa 20 de ani..acum ,evident ,o sa-si puna catelusii sa latre e tine ..lasa ca ne ocopam noi de catelusi.

Andrei Popescu 21 martie 2013 at 13:06

s-a gasit cine sa comenteze :)) PP-dd un partid format din spagari sub conducerea unui om bolnav. de ce nu ne spui nimic si de „schema” oltchim, la care a participat marele tau sef? obiectiv vorbind, vad partidul mov, un partid unde cei care nu aveau loc in cele consacrate s-au dus, un partid la fel ca si altele care au avut o durata de viata scurta. parca seamana cu UDMR, putini dar insemanati la momentul in care se numara voturile si faptul ca „se dau” cu cei care le ofera ceva, spune mult despre coloana vertebrala a acestora…in rest, interviu comandat, campanie de PR, asa cum stie sa faca stimabilul domn Comsa. sunt curios cat efort depune el in sustinerea orasului ca si capitala regionala.

SALISTEAN DOMNICA 21 martie 2013 at 13:14

Am citit cu interes acest articol,un articol foarte la obiect,adevarat,care spune lucrurilor pe nume,ca membruu al PP-DD,consilier in comuna Ohaba,ma straduiesc sa fac ceva,pentru oamnenii acestei comune,care nu inteleg aceste dedesubturi ale politicii,dar e foarte greu cu .”liderii locali” care au luat exemplul celor de la Judet..ce rusine..sa va vindeti comuna unde va-ti nascut! Mult succes Domnule Cornel coman ,sunt mindra ca ma reprezinta un astfel de..OM>

Horea 21 martie 2013 at 13:32

toti parlamentarii PP-dd inclusiv Comsa si-au aranjat sa plece la USL. La ultima sedinta de la Bucuresti presedinta partidului Simona Man, a plans auzind reprosurile acestor parlamentari razvratiti ca ei nu apuca din ciolan si ca pleaca la USL toti. Ce mai ramane din acest partid?Ce zice hotul asta e gargara!

Horea 21 martie 2013 at 14:06

Pentru „Horea”

De foarte mult timp eu folosesc acest nume (pseudonim) pentru a-mi semna comentariile la diverse articole.

De aceea, pentru a nu fi confundati, pe viitor, am RUGAMINTEA ca d-voastra sa folositi un alt pseudonim (semnatura).

Daca totusi din anumite motive nu se poate, sugerez sa folositi: Horea2 sau Alt Horea sau Horea* sau …

MULTUMESC!

xyz 21 martie 2013 at 14:22

Poate vrei sa sp[ui sa plece la PSD nu la USL care nu va mai exista in curand… Voi nu bagati de seama ca ariciul cu pene nu ataca PSD mai deloc in articol ?

Fan PP DD catre ,,Andrei Popescu,, 21 martie 2013 at 17:32

Alo ,,Andrei Popescu,, s-ar putea sa ma ocup de identificarea ta si sa te invat minte prin tribunale cine e spagar si bolnav.USL-ica masoara-ti cuvintele !

ana 21 martie 2013 at 19:34

BRAVO D-LE COMSA te felicit pentru cele spuse si sper sa nu ne dezamagesti, de politicieni ca d-voastra are nevoie tara . mult succes

Ionel Dragu 21 martie 2013 at 20:38

Donul Comsa face politica de doi bani. Este pacat pentru inteligenta lui ca a accepata sa urmeze un lider politic(?) ca Dan Diaconescu, un nenorocit de om si o calamitate pentru natiunea romana.
Esti penibil, domnule Cornel Comsa, iti urmezi interesele meschine urmand „politica Poporului” escrocat de minciunile lui Dan Diaconescu. Retrage-te, nu te mai face de rusine! Ai o mare sansa in alta parte.

gogu 21 martie 2013 at 21:55

Adevarat graiesti belea…mai draga Comsa,mare pacat ca nu-i urmeazi pe cacarau sau pe dottore plagiatorul,aveai ce „invata” de la acesti „mari”lideri politici,care sunt cu mult mai nenorociti si jegosi ca dd.PS-Cel mai mincinos politician actual este dottore,iar cacarau nu-l poate egala ca …doarme!

Comentariile sunt oprite