Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Tentative de FRAUDĂ prin SMS cu deconectarea de la energia electrică: La ce trebuie să fie atenți românii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tentative de FRAUDĂ prin SMS cu deconectarea de la energia electrică: La ce trebuie să fie atenți românii

Tot mai mulți români primesc SMS-uri referitoare la întreruperea furnizării de energie electrică. Mesajele conțin un link ascuns iar odată cu accesarea acestuia destinatarii riscă să deschisă larg „ușa” spre datele lor personale.

Asemenea mesaje au vizat în ultimele zile și clienții Enel, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, cu o cotă de piață de 21% în 2022. Compania își avertizează clienții să nu acceseze link-urile.

„Furnizorii Enel Energie și Enel Energie Muntenia avertizează că o parte dintre clienții acestora ar putea fi expuși unei tentative de fraudă prin SMS. În mesajele primite, clienții sunt îndemnați să acceseze un link pentru a nu fi deconectați de la furnizarea energiei electrice, pe motiv de neplată. Dacă ați primit un mesaj de acest fel, vă recomandăm să NU dați click pe niciun astfel de link. Notificările oficiale prin SMS din partea furnizorilor Enel privind achitarea facturilor, în cazul clienților cu restanțe de plată, includ detalii privind suma de achitat și codul de plată aferent fiecărui client, dar NU conțin linkuri”, transmite Enel.

Ce este phighing-ul

În domeniul securității calculatoarelor, înșelăciunea (denumită în engleză phishing) reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții.

O înșelăciune electronică constă, în mod obișnuit, în trimiterea de către atacator a unui mesaj electronic, folosind programe de mesagerie instantanee sau telefon, în care utilizatorul este sfătuit să-și dea datele confidențiale pentru a câștiga anumite premii, sau este informat că acestea sunt necesare datorită unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale. În mesajul electronic este indicată de obicei și o adresă de web care conține o clonă a sitului web al instituției financiare sau de trading. Majoritatea phisherilor folosesc această metodă pentru a obține date bancare.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea