Rămâi conectat

Actualitate

Temperaturi SUFOCANTE la sfârșitul primei luni de toamnă: Urmează încă o săptămână cu maxime ca vara

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Temperaturi SUFOCANTE la sfârșitul primei luni de toamnă: Urmează încă o săptămână cu maxime ca vara

Meteorologii anunță temperaturi neobișnuit de ridicate la finalul primei luni de toamnă. Maximele vor atinge la umbră 36 grade Celsius, în timp ce la munte se vor semnala ploi torențiale cu grindină și vijelii.

Citește și: Cum va fi VREMEA în luna OCTOMBRIE 2023: Toamna cu ploi şi vreme rea se apropie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunţă vremea deosebit de caldă în majoritatea zonelor, chiar caniculară local în Muntenia, Oltenia şi Banat, unde şi indicele de confort termic temperatură-umnezeală (ITU) va depãşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime ajung în weekend până la 36 grade în Lunca Dunãrii.

„Aceste valori sunt aproape cu 10 grade mai ridicate decât ar fi firesc în această perioadă. Normalul la sfârșit de septembrie ar fi temperaturi maxime între 20 și 26 grade. Noi ne așteptăm la maxime, mai ales sâmbătă, dar și duminică, care să pornească de la 28-30 grade în majoritatea regiunilor și să ajungă spre 34-35 grade Celsius, poate izolat chiar mai mult în partea de sud a teritoriului”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM, la Digi24.

Vreme caldă și săptămâna viitoare

Nici săptămâna viitoare nu vom scăpa de vremea de vară. De asemenea, se vor înregistra și precipitații, dar nu abundente.

„Este foarte posibil să avem perioade de vacanță și în luna octombrie. Estimările pe durată mai lungă arată probabilitatea să ne menținem cu un regim al temperaturilor peste normal și în mare parte a lunii octombrie. Ar putea fi o lună cu mai puține ploi decât perioada anterioară”, a precizat specialistul.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, dar și după ziua de duminică, meteorologii anunță și perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse cu caracter torențial, chiar izolat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor, dar și condiții de grindină și cantități de apă mai însemnate.

Astfel de fenomene sunt așteptate, sâmbătă spre duminică și duminică, în special în regiunile intracarpatice.

Indicele de confort termic va depăși pragul critic

Sâmbătă, 23 septembrie, conform ANM, valorile termice s-au situat cu mult peste cele normale la această dată, vremea fiind călduroasă în majoritatea zonelor, chiar caniculară local în Muntenia, Oltenia şi Banat, unde şi indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) a depăşit uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime s-au încadrat între 24 grade pe litoral şi 36 grade în Lunca Dunării, iar cele minime au fost cuprinse între 8 grade în estul Transilvaniei şi 20 de grade pe litoral.

Duminică, cerul va fi variabil, cu înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiaza pe arii restrânse la munte, iar seara, dar mai ales noaptea, în Banat, Crişana şi pe alocuri în Maramureş, vestul Transilvaniei şi al Olteniei. Izolat cantităţile de apă vor putea depăşi 20…25 l/mp. Pe suprafeţe mici, dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea