Rămâi conectat

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna OCTOMBRIE 2023: Toamna cu ploi şi vreme rea se apropie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna OCTOMBRIE 2023: Toamna cu ploi şi vreme rea se apropie

După vara călduroasă a lui 2023 și o lună septembrie cu temperaturi peste normalul perioadei, meteorologii vin cu prognoza meteo pentru octombrie. Iată când va veni frigul și la noi în țară. Toamna cu ploi şi vreme rea se apropie.

Cum va fi vremea în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2023

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 25 septembrie – 23 octombrie 2023. Conform specialiștilor, vremea va fi în continuare caldă până la finalul lunii septembrie în toată ţara, cu temperaturi maxime ce se vor încadra în general între 22 şi 30 de grade Celsius.

Vremea se va strica începând de pe 15 octombrie, temperaturile maxime situându-se sub 20 de grade, iar cele minime sub 10 grade. Spre începutul lui noiembrie, vremea se va răci considerabil, temperaturile ajungând chiar și la 3 grade.

Prognoza meteo în săptămâna 25 septembrie – 2 octombrie

În acest interval, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru data din calendar în toate regiunile țării. Cantitatea de precipitații va fi deficitară în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice, nordice și centrale

Prognoza meteo în săptămâna 2 – 9 octombrie 2023

Și în această perioadă, temperatura medie a aerului va avea valori mai mari decât cele normale pentru data din calendar. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo în săptămâna 9 – 16 octombrie 2023

În acest interval, Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice perioadei, în toate regiunile, cu precădere în sudul și estul țării.

Cantitatea de precipitații va fi deficitară în vestul, nordul și centrul teritoriului, în timp ce în rest regimul pluviometric se va situa în jurul valorilor normale pentru această săptămână.

Prognoza meteo în săptămâna 16 – 23 octombrie 2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate zonele din țară. Cantitatea de precipitații va fi apropiată de cel normal pentru acest interval în toată țara.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

REZIDENȚIAT 2023: Aproape 200 de locuri şi posturi, rămase neocupate în urma concursului! Criză de chirurgi și medici de familie

Ziarul Unirea

Publicat

în

REZIDENȚIAT 2023: Aproape 200 de locuri şi posturi, rămase neocupate în urma concursului! Criză de chirurgi și medici de familie

Aproape 200 de locuri şi posturi au rămas neocupate în urma concursului de rezidenţiat din acest an, cele mai multe fiind în domeniile Chirurgie generală, Medicină de familie, Medicină de urgenţă, transmite News.ro.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, au rămas neocupate 194 de locuri şi 3 posturi.

Citește și: Spitalul din Aiud răspunde la acuzațiile din mediul online: „Unitatea noastră respectă toate protocoalele și procedurile medicale în vigoare”

În cazul locurilor neocupate, cele mai multe sunt în specializările Chirurgie generală – 41, Medicină de familie – 40, Medicină de Urgenţă – 20.

Pe centre universitare, cele mai multe locuri rămase neocupate sunt la Târgu Mureş – 66.

Cele 3 posturi rămase neocupate sunt la: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” Sf. Gheorghe – UPU – SMURD, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc UPU – SMURD, Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş – Neonatologie.

Concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile Medicină, medicină dentară şi farmacie s-a desfăşurat în 19 noiembrie, în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

În acest an, la concurs s-au înscris 10.194 de candidaţi. Dintre aceştia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară şi 2.130 pentru domeniul farmacie. Candidaţii au avut la dispoziţie 4.327 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară şi 412 locuri şi posturi pentru farmacie

Examenul a avut o durată de 4 ore, constând într-un test-grilă cu 200 de întrebări.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate s- a făcut în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu, în centrul universitar respectiv.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a realizat demersurile necesare pentru ca un număr cât mai mare dintre candidaţii înscrişi la rezidenţiat să poată alege un loc sau un post în specialitate. Astfel, punctajul minim de promovare la concursul de intrare în rezidenţiat a fost scăzut şi anul acesta de la 65% la 60% din punctajul maxim realizat.

”Punctajul maxim realizat la sesiunea de rezidenţiat din domeniul medicină a fost de 936 puncte, iar punctajul minim de promovare, conform baremului iniţial de 65%, este de 608 puncte”, a transmis Ministerul Sănătăţii, precizând că, în această variantă, ar fi putut alege un loc sau un post în specialitate maxim 3.696 candidaţi din cele 4.327 locuri disponibile.

”Având în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi şi locuri la concursul de rezidenţiat, în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgenţă, ATI etc, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei au aprobat astăzi, prin ordin comun, măsura care permite intrarea în rezidenţiat a unui număr cât mai mare de tineri medici. Astfel, astăzi, s-a luat decizia de scădere a pragului minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii anteriori”, a precizat Ministerul Sănătăţii în 21 noiembrie.

Ministrul Alexandru Rafila a afirmat înacest context că ”pregătirea din timp a unui număr suficient de specialişti reprezintă o prioritate a politicii de resurse umane a Ministerului Sănătăţii”.

”Tinerii medici trebuie să aibă după absolvire un loc de muncă asigurat, iar pacienţii din România să beneficieze de îngrijire din partea generaţiilor viitoare de specialişti!” a declarat ministrul Rafila.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare