Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ţeapă cu facturi la energie: Tentativă de fraudă prin SMS-uri cu link-uri pentru facturi false. La ce trebuie să fie atenţi românii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ţeapă cu facturi la energie: Tentativă de fraudă prin SMS-uri cu link-uri pentru facturi false. La ce trebuie să fie atenţi românii

Autorităţile din România atrag atenţia că circulă o tentativă de fraudă în numele unei companii cunoscute, astfel că românii trebuie să fie foarte atenţi la facturile la energie.

Este vorba despre o tentativă de fraudă în numele Transelectrica.

Românii au primit SMS-uri cu link-uri pentru facturi false care ar fi fost emise de compania de stat, astfel că hackerii au putut fura datele celor care accesau link-urile respective.

„Echipa DNSC vă supune atenției un nou val de atacuri de tip phishing / scam propagate prin intermediul SMS-urilor către utilizatori din România. (…) atacurile folosesc scenariul deconectării serviciilor pentru neplată, așa cum se poate observa din imaginile atașate.

– Odată ce potențiala victimă accesează link-ul din curiozitate este redirecționată către un site de phishing cere și colectează date sensibile (personale și de card), acestea ajungând în posesia atacatorilor.

– Deși conține elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimiși (ithmeony[.]space)!

– Textul mesajului este unul care nu respectă în totalitate rigorile limbii române, semn că ar fi fost tradus automat din altă limbă, fără a fi adaptat.

– Verificați mereu sursa mesajelor, înainte de a face o acțiune care v-ar putea pune în pericol datele

– Atunci când nu sunteți siguri că ar fi trebuit să primiți un mesaj, verificați transmiterea lui de către expeditor pe canalele de comunicare alternative

– Evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii

– Nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri.

– Dacă ați furnizat din neatenție date de card, este important să anunțați imediat banca. Dacă vi s-au furat bani din cont, depuneți o plângere la Poliție (online sau la cea mai apropiată secție)

Accesați sigurantaonline.ro și vă puteți antrena pentru a detecta și evita astfel de tentative de fraudă!

SigurantaOnline este o campanie de conștientizare dedicată evitării fraudelor de pe internet, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri importanți din sectorul privat IT&C: https://quiz.sigurantaonline.ro”, este mesajul transmis de Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC, pe pagina de Facebook.

Sursa: antema3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu” Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 ✠ Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea