Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

TAXĂ SPECIALĂ pentru promovarea turistică a municipiului Alba Iulia – proiect publicat pentru consultare, de administrația locală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un proiect de hotărâre privind instituirea taxei speciale pentru promovarea turistică a municipiului Alba Iulia a fost publicat de administrația locală pentru etapa de consultare a populaţiei care se desfăşoară în perioada 20 martie – 9 mai 2019, interval în care se aşteaptă observaţiile şi sugestiile cetățenilor.

Dezbaterea publică va avea loc în data de 10.05.2019, ora 11, la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia, str. Calea Moţilor nr. 5A. Proiectul de hotărâre poate fi consultat la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia, la sediul Direcţiei Venituri sau pe site-ul instituţiei www.apulum.ro, secţiunea Consultare publică.

Potrivit documentului citat se dorește stabilirea unui cadru reglamentat privind instituirea unei taxe speciale datorată bugetului local pentru dezvoltarea turismului în Alba Iulia, prin promovarea obiectivelor turistice din municipiu şi a destinaţiei turistice Alba Iulia, în ansamblul ei, în vederea creşterii numărului de turişti.

Obiectivele taxei speciale sunt:

– creşterea calităţii serviciilor turistice şi crearea de noi servicii de turism;
– creşterea numărului de turişti în municipiul Alba Iulia;
– creşterea veniturilor obţinute din turism în municipiul Alba Iulia;
– dezvoltarea de proiecte finanţate din fonduri europene direct legate de activitatea turistică, atragerea de investiţii în turismul local;
– susţinerea proiectelor turistice inovative în vederea dezvoltării smart a turismului;
– susţinerea sistemului online de promovare turistică, în coordonate agreate la nivel integrat;
– consolidarea brandului turistic al municipiului Alba Iulia;
– participarea/înscrierea în reţele/organizaţii/structuri europene sau globale care pot creşte valoarea turistică a municipiului Alba Iulia;
– participarea la târguri şi evenimente de promovare turistică.

”Cuantumul taxei speciale pentru promovarea turistică a municipiului Alba Iulia se stabileşte anual prin hotărârea consiliului local privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale. Taxa este nepurtătoare de TVA şi se reţine la sursă de către structurile de cazare turistică, iar acestea o evidenţiază distinct şi o înregistrează în contabilitate separat de tariful de cazare şi mic dejun. Taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Alba Iulia este lunară. Nivelul şi modul de calcul se stabilesc prin Hotărâre a consiliului local privind stabilirea nivelurilor pentru valorilor impozabile, impozitele şi taxele locale. Taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Alba Iulia se plăteşte lunar până la data de 10 inclusiv a lunii următoare celei în care a avut loca cazarea. Orice unitate de cazare care încasează taxa specială de promovare turistică în municipiul Alba Iulia are obligaţia de a depune o declaraţie decont conform formularelor tipizate (anexe la prezentul regulament) la Direcţia Venituri din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia. Unitatea de cazare care încasează taxa specială răspunde pentru calculul corect al taxei speciale, depunerea la timp a declaraţiei – decont şi plata la timp a taxei speciale către bugetul local. Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către structurile de cazare turistică a taxei speciale pentru promovarea turistică a municipiului Alba Iulia, datorată bugetului local, se datorează după acest termen majorări de întârziere. Nivelul majorării de întârziere şi modul de calcul al acesteia sunt prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Veniturile obţinute din taxa de promovare turistică se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru înfiinţarea serviciilor publice locale precum şi pentru finanţarea cheltuielilor curente de întreţinere şi funcţionare a acestor servicii”, se arată în proiectul de hotărâre.

În document se mai precizează că taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Alba Iulia se reduce cu 50% pentru persoanele fizice care domiciliază în localităţile prevăzute în HG nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico – sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni şi HG nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele măsuri pentru dezvoltarea economico – socială a judeţului Tulcea şi a Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării” .

Taxa specială încasată de structurile de cazare turistică va fi colectată în bugetul local prin Direcţia Venituri din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia. Sumele colectate din taxa specială rămase neutilizate la sfârşitul anului se vor folosi în anul următor cu aceeaşi destinaţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea