Rămâi conectat

Actualitate

Tanczos Barna: Restricția la vânzarea bovinelor vii impusă de ANSVSA este „o lovitură foarte dură” la adresa fermierilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Restricția la vânzarea bovinelor vii impusă de ANSVSA este „o lovitură foarte dură” la adresa fermierilor, fiind posibil ca în urma acestui demers să se ajungă la conflicte între statele membre UE pe anumite pieţe, susține secretarul Comisiei pentru pentru Agricultură a Senatului, Tanczos Barna

„Ne îndreptăm cu paşi repezi către o situaţie de criză. Este foarte posibil ca în urma acestei crize să ajungem la discuţii aprinse, chiar la conflicte între statele membre pe anumite pieţe. Piaţa laptelui, din 2015, o să fie o piaţă care va genera foarte multe dispute, acum avem şi situaţia cu producţia de ouă, o să avem situaţii similare şi la producţia de carne de porc şi bovine, ne aşteaptă zile grele în negocierile cu UE”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului.

Tanczos Barna a explicat că interdicţia de a vinde animalele vii, cu excepţia sacrificărilor directe sau a valorificării printr-o sacrificare imediată, introdusă de ANSVSA din cauza generalizării la nivel naţional a bolii limbii albastre, va avea repercusiuni „deosebit de grave” în următoarele luni.

„Nu mai sunt excepţii, până acum erau interdicţii pe zone, pe judeţe, acum s-a dat interdicţie pe toată ţara. Este o lovitură foarte dură la adresa fermierilor, nu numai pentru crescătorii raselor de carne, ci şi pentru fermierii cu ferme medii, pentru că ei vindeau foarte mulţi viţei între 100 şi 300 de kilograme. Piaţa s-a bulversat complet, am rămas practic cu toate stocurile de bovine de juninci şi de tăuraşi blocate, cu excepţia celor care ajung la greutatea de sacrificare, dar în cazul acestora bulversarea va influenţa preţul”, a spus Tanczos.

 În opinia acestuia, ar trebui să fie acordată fermierilor prima de sacrificare, o subvenţie permisă în anumite condiţii şi în Uniunea Europeană (UE), care ar putea fi încasată în cazul în care aceştia vor vinde animalele la un abator autorizat în România.

„Trebuie să găsim soluţii pentru prime de sacrificare, să sacrificăm animalele în ţară şi să exportăm carcasă, nu animale vii, viţei la 100 de kilograme, să găsim soluţii pentru subvenţionarea programelor de prevenirea acestor boli. Răul s-a produs şi interdicţia s-ar putea să ne pecetluiască soarta pe următorii doi ani, cel puţin”, a afirmat senatorul UDMR.

„Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în cele 23 judeţe, este de 0,01%”, mai preciza ANSVSA.

Având în vedere evoluţia bolii limbii albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în 5 octombrie 2014.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.

Săptămâna aceasta au murit de boala limbii albastre cinci zimbri din Rezervaţia Haţeg-Silvuţ din judeţul Hunedoara.

Sursa Mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea