Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Tânăr, drogat cu o țigară și tâlhărit de telefonul mobil și un card bancar. Autorul faptei este un minor cu antecedente penale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tânăr, drogat cu o țigară și tâlhărit de telefonul mobil și un card bancar. Autorul faptei este un minor cu antecedente penale

Un infractor minor din Alba avea un mod inedit de a-și tâlhări victimele. Le dădea o țigară cu droguri, după care le fura diverse bunuri, uneori prin violență.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Unul dintre aceste cazuri a ajuns în instanță, tânărul de 17 ani fiind condamnat la măsura educativă a internării într-un centru de detenție. Fapta a fost dovedită prin declarații de martori, care s-au potrivit cu cea dată de victimă.

Tânărul este cunoscut în mediul infracțional din oraș, având la activ și alte condamnări. În acest caz, în timp ce victima stătea pe scările exterioare ale unui bloc din Cugir, a abordat-o cu intenția de a-i sustrage bunuri.

„I-a dat să fumeze dintr-o țigară, iar de la efectul substanței pe care țigara o conținea, victima nu s-a mai putut ridica în picioare. În situația dată, inculpatul a împins persoana vătămată cu mâinile, îmbrâncind-o pe scări, după care i-a luat din buzunarele de la haină un telefon mobil, încărcătorul acestuia și un card bancar emis cauzând un prejudiciu material în cuantum de aproximativ 1.200 lei”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Cel mai probabil, țigara respectivă conținea droguri.

Procesul penal s-a finalizat în 23 martie 2023. Minorul a negat în faza de judecată că ar fi împins victima pe scări, afirmând că de la efectul substanței conținute de țigară, victima s-a lăsat pe spate. Având în vedere modul de operare, este foarte posibil ca micul infractor să fi repetat metoda și în alte situații.

”Curtea face precizarea că o măsură educativă neprivativă de libertate ar fi total ineficientă, atâta timp cât, după cum rezultă din actele dosarului, măsurile educative privative de libertate dispuse anterior pentru comiterea unor infracțiuni similare (tâlhărie și furt) s-au dovedit a fi insuficiente în reeducarea minorului. Curtea arată că măsurile educative au fost dispuse gradual față de inculpat, pornindu-se inițial de la o măsură mai puțin restrictivă.

Cu toate acestea, se dovedește faptul că internarea anterioară a inculpatului într-un centru educativ nu a corespuns posibilităților reale de reeducare a acestuia și nu au reprezentat măsuri descurajante, inculpatul reluându-și la scurt timp comportamentul infracțional”, se precizează în hotărârea Curții de Apel.

Instanța a menținut pedeapsa stabilită de Judecătoria Alba Iulia, astfel că tânărul a fost internat într-un centru educative pentru o perioadă de 1 an și 6 luni.

Magistrații au considerat că singura modalitate de asigurare a prevenirii săvârșirii de noi infracțiuni, de asigurare a respectării regulilor de conduită socială, precum și de asigurare a frecventării cursurilor școlare o constituie internarea într-un centru educativ.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea