Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Superstiţii culinare de Revelion: Ce mâncăruri simbolizează banii şi aduc prosperitate

Ioana Oprean

Publicat

în

Superstiţii culinare de Revelion: Ce mâncăruri simbolizează banii şi aduc prosperitate

Fie că este Paşte, Crăciun sau Anul Nou, tradiţia spune că e bine să consumăm anumite alimente şi preparate pentru a avea parte de prosperitate şi sănătate, iar peste tot în lume, mâncărurile au o încărcătură simbolică de Sărbători.

Citește și: Mesaje de Anul Nou 2025. Urari de Anul Nou 2025. Felicitari de Anul nou 2025. Mesaje de Revelion 2025. SMS de Anul Nou 2025

Pentru masa de Revelion există multe superstiţii culinare în toată lumea. Anumite mâncăruri sunt asociate cu norocul şi bunăstarea, de aceea se spune că e bine să le consumi la trecerea dintre ani.

Peştele

Peştele este cel mai consumat aliment în noaptea de Anul Nou în România. Fie că vorbim de antreuri, de salate, feluri principale sau ciorbe, el este nelipsit. În ce constă superstiţia legată de peşte? Se spune că solzii peştelui, care sunt rotunzi ca monedele, îţi vor aduce câştiguri financiare. Dacă mănânci peşte în această noapte (unii spun că ar trebuo să fie chiar primul aliment din noul an), vei aluneca printre necazuri aşa cum înoată peştele în apă. Trecând peste superstiţii, din punct de vedere nutriţional, carnea de peşte este extrem de sănătoasă, fiind bogată în proteine şi grăsimi monosaturate.

Citește și: Mesaje de Anul Nou corporate. Urări de Anul Nou profesionale. Felicitări de Anul Nou OFICIALE și business care pot fi transmise prin SMS de Revelion

Peştele conţine proteine uşor de digerat,fiind bogat în acizi graşi esenţiali Omega-3, vitaminele A, D, E, B12, dar şi minerale precum potasiu, fier, iod, fosfor şi seleniu. Aceste substanţe ajută dezvoltarea cognitivă, îmbunătăţesc vederea şi întăresc sistemul imunitar. Datorită conţinutului de fier, consumul regulat de peşte previne anemia, iar vitamina D este esenţială în absorbţia şi fixarea calciului, asigurând oase puternice şi o dantură sănătoasă.

Legumele verzi şi fasolea boabe sunt consumate la masa de Anul Nou în unele ţări, deoarece sunt asociate cu banii şi se crede că aduc prosperitate.

Legume verzi şi fasole boabe

În SUA, tradiţia spune că legumele verzi sunt mâncarea ideală pentru Revelion, deoarece seamănă cu banii (dolarii bancnote au o nuanţă verzuie – n.r.). Mai la Sud, în Mexic, fasolea boabe este asociată cu banii, deorece boabele sunt rotunde, la fel ca monedele. Pe de altă partea, fasolea e o leguminoasă nelipsită din dieta mexicanilor, aşa că era firesc să o regăsim şi la mesele de Sărbători.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ioan. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

Tăiţei şi porc

În Japonia, de Anul Nou se mănâncă tăiţeii tradiţionali Soba. Se spune că viaţa celui care îi mănâncă va fi lungă precum aceşti tăiţei. În China, în schimb, carnea de porc este alimentul nelipsit de la masă. Chinezii au o superstiţie potrivit căreia, în anul ce va urma, portofelul le va fi la fel de „gras” precum porcul din farfurie.

Boabe de struguri

În mai multe ţări, tradiţia spune că este bine să mănânci struguri chiar când orologiul vesteşte intrarea în Anul Nou. Ciuguleşte câte o boabă la fiecare bătaie a ceasului, în total 12 boabe, iar la final pune-ţi o dorinţă care ţine de bani.

Citește și: Obiceiuri de Anul Nou • Datini şi tradiţii de Anul Nou la români: Capra, Plugusorul, Ursul, Sorcova

Rodie

Potrivit unei tradiţii greceşti, familiile lovesc o rodie de uşa locuinţei exact la miezul nopţii. Cu cât cad mai multe seminţe, cu atât mai mult noroc va fi în anul următor în gospodăria respectivă. Rodia se consumă şi în Turcia de Anul Nou, dar din alte motive. Rodia este roşie, iar culoarea simbolizează inima omului sănătos.

Linte

În mod tradiţional, italienii mănâncă linte la cina de Revelion. În trecut, romanii dăruiau de Anul Nou o pungă cu boabe de linte, în speranţa că boabele rotunde se vor transforma în monede de aur.

Sursa: clickpentrufemei.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cosmin Matieș, antreprenor din Alba Iulia: Turismul fără HoReCa este doar o carcasă fără conținut

Ioana Oprean

Publicat

în

Cosmin Matieș: Turismul fără HoReCa este doar o carcasă fără conținut Ceea ce autoritățile par să ignore, tratând cu indiferență sau chiar cu dispreț, este faptul că HoReCa este oglinda unei comunități, oaspeții unui oraș se cazează, mănâncă și își petrec timpul în hoteluri, restaurante și cafenele. Fără servicii de calitate în acest domeniu, turismul […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

19 august: Ziua mondială a fotografiei

Ioana Oprean

Publicat

în

19 august: Ziua mondială a fotografiei Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografii numit ”daghereotipie”. În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit “heliografie”, […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

18 august | Sărbătoare de Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, izbăvitoarea de cancer

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

18 august | Sărbătoare de Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, izbăvitoarea de cancer Icoana Maicii Domnului Pantanassa este cunoscută pentru multele minuni săvârșite, mai ales pentru vindecarea persoanelor care suferă de cancer. Citește și: Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria? Controverse și dileme privind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea