Rămâi conectat

Actualitate

21 februarie: Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Timotei, cel din Simboli

Ziarul Unirea

Publicat

în

21 februarie: Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Timotei, cel din Simboli

Despre viața Sfântului Cuvios Timotei se cunosc relativ puține lucruri. Ceea ce a rămas în amintirea Bisericii au fost faptele sale deosebite și înălțimea virtuților la care a ajuns.

Citește și: Când este Paștele Ortodox și Paștele Catolic în anul 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

Un sinaxar occidental ne spune că „Acel fericit s-a născut în Italia din părinți creștini, credincioși și evlavioși, preocupați să îl învețe toată Scriptura insuflată de Dumnezeu și folositoare sufletului. Atât de drag i-a fost studiul Sfintei Scripturi încât a adunat bogățiile sale și ale părinților, a strâns săracii, și într-o singură zi le-a împărțit întreaga lor avere. După aceasta s-a dedicat vieții singuratice. Cu desăvârșită înfrânare și rugăciune arzătoare și-a stins năvălirea patimilor până a ajuns la nepătimire devenind un vas al Duhului Sfânt.

Și-a păstrat până la moarte fecioria sufletului și a trupului, de aceea a primit darul vindecării bolilor, a slobozit pe oameni de demoni și de orice alt rău. Iar pentru că virtutea nu poate rămâne ascunsă, a devenit și papă al Romei. Remarcându-se și în slujirea episcopală, la bătrânețe a trecut la Domnul.”

Alte detalii despre viața Sfântului Timotei reies din textele slujbei și din sinaxarul răsăritean, ce îi sunt dedicate, adică din rugăciunile prin care Biserica i-a slăvit viața și i-a păstrat amintirea plină de pilde pentru creștinii din toate timpurile.

Citește și: Mesaje de 1 martie, Mărțisor. Ce sms-uri, felicitări şi urări puteţi trimite cu ocazia venirii primăverii

Știm despre Cuviosul Timotei că a fost un monah desăvârșit și că dragostea sa pentru Dumnezeu și pentru viața dedicată în totalitate curățirii de patimi le-a avut din fragedă tinerețe. A ales să ducă viață și nevoință pustnicească, trăind în singurătate în asprimea sălbăticiei munților și pădurilor. Lipsurilor trupești le-a opus bogăția vieții de rugăciune neîncetată și năzuința continuă pentru unirea cu Dumnezeu. Pentru iubirea sa Bunul Dumnezeu l-a învrednicit de uimitoare daruri precum cel al lacrimilor.

Singurătatea nevoinței sale nu a însemnat nepăsarea față de suferințele oamenilor. Nu doar Sfântul Timotei s-a bucurat de sporirea sa duhovnicească, ci toți cei care veneau și îi cereau ajutorul. A alungat demoni, a săvârșit tămăduiri, a mijlocit rodirea pântecelui celor ce nu puteau avea copii.

Citește și: MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Urări, felicitări, SMS-uri pentru femeile din viața voastră: mame, iubite, colege sau profesoare

La fel, singurătatea sa nu l-a lipsit de comuniunea cu părinții duhovnicești ai vremii sale. În mânăstirea Symboli din Bitinia a cunoscut și a fost ucenic unor sfinți precum Cuviosul Teoctist și Platon Mărturisitorul.

Sfântul Cuvios Timotei a trăit o viață îndelungată, plină de binecuvântare și a adormit în Domnul la sfârșitul celui de-al optulea secol.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea