SUBIECTE simulare Bacalaureat 2018 la limba și literatura română pentru elevii de clasa a XI-a

SUBIECTELE la simularea examenului de Bacalaureat 2018 la limba și literatura română pentru elevii de clasa a XI-a. Baremele de corectare vor fi publicate pe portalul Ministerului Educației, Edu.ro, după ora 15.00.

Subiectele la clasa a XI-a, profilul real:

 

 

 

Simularea probelor scrise din examenul naţional de Bacalaureat 2018 a început luni cu proba la Limba şi literatura română – proba E) a) care a fost susţinută de elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. 

Citește și: SUBIECTE simulare Bacalaureat 2018 la limba și literatura română pentru elevii de clasa a XII-a

La profilul real, clasa a XI-a, elevii au primit, la primul subiect, un text din „Amintiri despre Caragiale”. Pe baza acestuia, au avut de răspuns mai multor cerinţe. Una dintre ele, prezentarea în maximum 50 de cuvinte a viziunii lui I.L. Caragiale despre profesia de scriitor. De asemenea, au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă libertatea de a alege trebuie să fie cultivată sau nu din copilărie.

La subiectul al II-lea, a fost un fragment din „Sânziana şi Pepelea” (teatru), de Vasile Alecsandri, pe baza căruia au avut de prezentat, în cel puţin 50 de cuvinte, rolul notaţiilor autorului.

Al treilea subiect a fost un eseu de cel puţin 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţi ale unei nuvele studiate.

Marţi va avea loc simularea probei la Limba şi literatura maternă – proba E) b) pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale din clasele a XI-a şi a XII-a, miercuri – proba obligatorie a profilului – proba E) c) pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, iar joi – proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – exclusiv pentru elevii de clasa a XII-a.

Rezultatele vor fi comunicate pe 30 martie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată.

Evaluarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea. În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate într-o unitate de învățământ, există și posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte școli.

Rezultatele înregistrate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care sunt elevi care doresc consemnarea notelor în catalog, aceștia vor depune o cerere scrisă în acest sens.

Precizăm că obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare în sesiunea iunie-iulie.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...