Rămâi conectat

Actualitate

Studiu: Una din cinci gospodării din România se află în sărăcie energetică, însă doar 4% primesc ajutoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Una din cinci gospodării din țară se află în sărăcie energetică, însă doar 4% primesc ajutoare de la Ministerul Muncii și nu există un plan național de combatere a sărăciei energetice, a declarat, joi, Corina Murafa, expert în politici energetice la Centrul pentru Studiul Democrației, citând date dintr-un raport realizat de organizația pe care o reprezintă.

”Fenomenul sărăciei energetice se află la intersecția dintre venituri mici, facturi mari la utilități și eficiență energetică scăzută. Când se intersectează acești factori, rezultă o imposibilitate a gospodăriei de a-și asigura serviciile energetice necesare la costuri rezonabile. Prin servicii energetice s-a înțeles mai mult asigurarea căldurii și mai puțin a consumului de energie electrică pentru iluminat”, a spus Murafa, la țermal Energy Forum.

Ea a arătat că, la nivel european, există multe măsuri de combatere a sărăciei energetice, atât pe termen scurt, financiare și non-financiare, cât și pe termen lung.

”Trendul este să nu mai mergem pe cârpeli financiare pe termen scurt, ci pe măsuri structurale pe termen lung, precum consiliere privind eficiența energetică, măsuri de îmbunătățire a locuințelor, granturi pentru înlocuirea echipamentelor electrocasnice și, evident, măsurile de informare”, a precizat ea.

Murafa a arătat că cifrele privind sărăcia energetică în România sunt îngrijorătoare.

”În România, discutăm de 280.000 de locuințe fără niciun fel de instalație electrică, conform recensământului INS, vorbim de 800.000 de consumatori cu tarife sociale la energie electrică și, în urma unei analize, am concluzionat că ei se suprapun cu cei care beneficiază de ajutor de încălzire, care sunt tot în jurul acestui număr. De ajutoare de încălzire pe electricitate beneficiază doar 8.000 de gospodării și există un număr de circa 400.000 de gospodării din România cu acces informal la electricitate. Astfel, noi am concluzionat că undeva la 21% din gospodăriile din România se află în sărăcie energetică”, a precizat Murafa.

Potrivit acesteia, la nivelul UE sunt mai mulți indicatori care pot măsura sărăcia energetică.

”Comisia Europeană a publicat o cercetare care indică 180 de asemenea potențiali indicatori și noi, cercetându-i și discutând cu experți din Comisia Europeană, am concluzionat că trei dintre aceștia puteau fi cei mai importanți pentru măsurarea sărăciei energetice în România”, a adăugat reprezentanta Centrului pentru Studiul Democrației.

Ea s-a referit la situațiile în care o gospodărie cheltuiește de două ori mai mult decât media națională pe energie și, în urma cheltuielilor cu energia, în casă rămân foarte puțini bani, dar și situația în care o gospodărie cheltuiește mai puțin de jumătate din media națională.

”În România, săracii energetic nu se încălzesc. Își restrâng consumul, astfel că ei nu apar în statistici ca având o cheltuială enormă cu energia. Dimpotrivă, au o cheltuială foarte mică. Dacă ar fi să aplicăm acești indicatori la România, până la 19% din populația țării se clasifică ca fiind săracă energetic, în timp ce ajutoarele de la Ministerul Muncii ajung la doar 4% din gospodăriile din România, deci nu țintim ceea ce trebuie”, a precizat Murafa.

Aceasta a atras atenția și asupra faptului că legislația nu precizează clar ce înseamnă consumator vulnerabil și, totodată, lipsește un plan național de acțiuni privind combaterea sărăciei energetice.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea