Rămâi conectat

Politică Administrație

Studiu de caz! Primăria și părinții mai multor elevi dintr-o comună din Alba cer Inspectoratului Școlar respectarea legii

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul PNL Alba, primarul comunei Șpring, liberalul Daniel Rusu, a prezentat situația învățământului preșcolar din localitatea pe care o administrează, soluția pe care administrația locală a găsit-o pentru creșterea calității actului educațional și opoziția nejustificată la aceasta din partea Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Daniel Rusu primar SpringMai precis, din dorința de a putea asigura elevilor din comună condiții și predare de o mai bună calitate, consilierii locali au aprobat în unanimitate un proiect de hotărâre prin care s-a  aprobat comasarea activității din cele patru școli din localitate. Adică, din cauza numărului mic de elevi, în comuna Șpring sunt clase cu doar 2-3 elevi, iar din această cauză în clase învață simultan elevi de diferite niveluri, ceea ce afectează, în opinia primarului, calitatea învățământului.

Având în vedere că în unele dintre instituțiile școlare de aici învață în aceași clasă mai multe generații de copii (de exemplu: 2 elevi de clasa a V-a, 3 de a VI-a, 2 de a VIII-a), comasarea activității la nivelul a doar două școli ar permite constituirea unor clase normale, în care profesorii să predea aceași materie, să se poată ocupa în condiții mai normale de educația elevilor. Potrivit primarului, această măsură ar însemna totodată intrarea în legalitate, Legea Educației precizând faptul ca o clasă  trebuie să fie formată din minim zece elevi.

Proiectul primăriei este gândit în așa fel încât fiecare copil ar avea asigurat transport tur – retur, din aproprierea locuinței și până la școală. Instituția deține deja un microbuz ce poate asigura acest serviciu și are disponibilitatea de a mai achiziționa unul, dacă ISJ le va permite să decurgă la comasarea școlilor.

Până în prezent, ISJ Alba a refuzat solicitarea primăriei Șpring, în acest sens.

„În Șpring dar și în alte comune sunt foarte multe clase în care copii învață simultan, două, chiar trei clase care învață simultan, ceea ce dăunează calității învățământului. Am transmis o adresă în acest sens IȘJ Alba mi s-a răspuns că deocamdată nu se poate face nimic. Am solicitat să fie văzută fiecare școală în parte, pentru că avem clase formate din 2 sau 3 elevi, dar și de clase diferite. Vă dați seama ce talmeș-balmeș iese acolo la sfârșitul orelor.  Mi s-a răspuns că nu este posibil”, a explicat dezamăgit primarul din Șpring

Astfel, din cele patru școli care funcționează în prezent la nivelul comunei Șpring  – respectiv la Șpring, Cunța, Vingard și Drașov, dacă ISJ Alba va permite în final o comasare, activitatea s-ar reorganiza la nivelul școlilor din Șpring și Cunța. Acest lucru ar permite efectuarea cursurilor școlare cu elevi de același nivel și implicit crșterea calității educației, reducerea cheltuielilor primăriei care ar putea asfel asigura condiții mai bune investind puținii bani  în doar două clădiri, dar și creșterea siguranței elevilor prin asigurarea transportului de acasă la școlaă și înapoi, sub supravegherea unui adult.

Conducerea ISJ Alba și a Ministeruui Educației  trebuie să se aplece cu înțelepciune asupra acestei soluții oferite de Primăria din Șpring pentru comunitatea pe care o reprezintă. Dacă nu va fi permisă această comasare, numeroși părinți din comună au anunțat că intenționează să își transfere copii la școli din Sebeș unde să aibă acces la un nivel superior de educație. Dacă acest lucru se va întâmpla, ISJ Alba va fi nevoit să desființeze o parte din școlile pe care acum primăria vrea să e comaseze.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea