Rămâi conectat

Curier Județean

STP Alba Iulia a ajuns model pentru transportul public din Capitala României

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

* Directorul STP Alba Iulia – Stelian Nicola,  unul dintre specialiştii cooptaţi în grupul pentru Planul Integrat de Mobilitate

Societatea de Transport Public Alba Iulia – STP şi directorul general Stelian Nicola au fost numiţi, prin dispoziţie a primarului capitalei, Sorin Oprescu, în Grupul de lucru pentru realizarea Planului Integrat de Mobilitate în municipiul Bucureşti şi zona sa regională de influenţă în transport.

Din acest grup de lucru mai fac parte Metrorex, CFR Călători, RATB, câteva universităţi, Ordinul Arhitecţilor şi Uniunea Română de Transport Public. STP Alba Iulia este singurul operator de transport local din afara Bucureştiului care a fost invitat să facă parte din această structură. Aceasta reprezintă o confirmare a calităţii serviciilor de transport local metropolitan implementate pentru prima dată în România la Alba Iulia, pentru unităţile administrativ – teritoriale membre ale AIDA – Transport Local şi totodată o recunoaştere a muncii depuse de colectivul de specialiăti ai STP.

„Operatorul din Alba Iulia are mai multe atuuri pentru care este considerat unul dintre transportatorii de top din România. STP prestează, începând cu septembrie 2012, primul serviciu de transport public metropolitan (urban) din ţară, structurat pe şapte zone tarifare şi cu valabilitate orară a biletelor. Experienţa acumulată deja în acest domeniu este foarte importantă pentru alegerea făcută de primarul Sorin Oprescu”, a declarat Stelian Nicola, directorul general al STP Alba Iulia.

Cea mai mare realizare este asigurarea în Zona Metropolitană Alba Iulia de servicii publice integrate de transport călători, cu serviciu unic de informaţii, regim unic de taxare a biletelor şi orar unic de transport.

Începând cu octombrie 2012, după implementarea sistemului de transport public local existent în Alba Iulia, la aceleaşi standarde de calitate, şi în comunele din arealul AIDA- TL, numărul călătoriilor efectuate prin transportul public metropolitan între Alba Iulia şi comunele limitrofe (zonele tarifare 2-7) a crescut cu 43% faţă de ianuarie – septembrie 2012. În cifre absolute, numărul călătoriilor suplimentare a fost de 27.300 pe lună. Calculând în funcţie de zilele lucrătoare, rezultă că s-au efectuat cel puţin 1050 de călătorii suplimentare pe zi. Este vorba despre 525 călători unici pe zi care au intrat în Alba Iulia folosind transportul public în detrimentul autoturismului.

Dacă se ia în considerare pentru aceştia o rată medie de ocupare de 2,5 persoane/autoturism, rezultă minim 210 autoturisme dezlocuite în fiecare zi din traficul din municipiul nostru, la orele de vârf (7,30-8,15). Aceasta se traduce şi prin 210 locuri de parcare pe zi disponibile suplimentar, faţă de perioada anterioară implementării transportului metropolitan.

„În condiţiile în care mai adăugăm şi reducerea emisiilor de CO2 din municipiu, obţinem deja tabloul interesului administraţiei din Bucureşti faţă de modelul implementat la Alba Iulia. Practic, Primăria municipiului Bucureşti urmăreşte aceleaşi obiective implementate cu succes la Alba Iulia, însă la o scară mult mai mare”, a subliniat directorul general al STP Alba Iulia, Stelian Nicola.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea