ȘTIREA TA: Nemulţumiri şi acuze la adresa arbitrajului după jocul de juniori C, Metalul Aiud – CS Ocna Mureş
Sâmbătă 10 noiembrie în calitate de antrenor, am participat cu echipa de juniori C de la CS Ocna Mureş la meciul contra echipei Metalul Aiud, contând pentru etapa a 11-a a campionatului judeţean de fotbal la această categorie. Încă de la începutul primei reprize am avut parte de un arbitraj numai în favoarea Metalului Aiud şi categoric împotriva formaţiei antrenate de mine.
Au fost foarte multe faulturi comise de echipa gazdă nesancţionate, dar în schimb orice contact între doi adversari se pedepsea cu lovitură liberă în favoarea echipei Metalul Aiud. Am fost egalaţi dintr-o poziţie mare de offside prin reactivare, penultimul apărător al echipei mele fiind în afara careului de 16 metri, iar jucătorul echipei Metalul care a marcat era aproape lângă punctul de 11 metri. La câteva minute atacantul nostru a scăpat singur cu portarul şi a fost sancţionat cu poziţie afară din joc. În acel moment l-am certat că nu a fost atent dar am fost avertizat din tribună (culmea!) de părinţii copiilor de la Metalul că nu a fost offside.
În timpul jocului, până la pauză, nu am mai fost lăsaţi să trecem în terenul echipei gazdă. Se inventau faulturi şi diferite motive pentru a nu ne desfăşura jocul.
La pauză am mers la domnul Lucian Dan care era în tribună pentru a reclama aceste lucruri dar mi-a răspuns foarte distant că eu nu sunt arbitru şi nu am cum să judec fazele de joc. Atunci am înţeles ce s-a întâmplat. Copilul dânsului era unul din jucătorii echipei Metalul şi de aici totul… În a doua repriză lucrurile au mers mai rău şi vă spun că de când sunt antrenor nu am mai văzut aşa ceva. Am schimbat tactica de joc văzând că nu suntem lăsaţi să jucăm şi am atacat numai prin contraatac. La unul din aceste contraatacuri numărul 10 al echipei mele a fost oprit prin tragere de tricou şi apoi luat în braţe de ultimul apărător al echipei gazdă, elevul meu a încercat să scape din strânsoare zbătându-se în acea îmbrăţişare şi ce credeţi că s-a întâmplat? A fost sancţionat cu cartonaş roşu pentru motivul inventat că a lovit cu pumnul.
Deci în loc să se dea cartonaş roşu pentru fault în poziţie de ultim apărător, s-a acordat cartonaş roşu pentru elevul meu. După ce a fost eliminat la scorul de 2-1 pentru noi, elevul meu care se numeşte Brânzeiu Adrian (cel mai bun jucător al echipei mele) a fost împins din spate pe scările ce coboară în tunelul ce duce la vestiare de către antrenorul echipei gazdă domnul Biro care l-a şi înjurat în prezenţa mea şi a celor care eram pe băncile tehnice. Meciul a continuat cu acelaşi arbitraj părtinitor.
În ultimele minute, care au fost tragice, au urmat o serie de faulturi grosolane ale celor de la Metalul Aiud, faulturi nesancţionate de arbitru. A fost faultat inclusiv portarul care a rămas întins la pământ dar arbitrul nu a oprit jocul. Unul din fundaşii mei centrali a fost împins prin fault din spate până în bordurile de beton ale terenului unde acesta a dat cu capul de un astfel de beton dar nu s-a acordat nimic.
Deşi jucam în 10 oameni, încă ne apăram dar fundaşul meu dreapta a protejat o minge lângă marginea terenului şi a fost împins din spate intenţionat cu amândouă mâinile de către un adversar. După ce a fost împins, adversarul său s-a agăţat în continuare de el. În momentul acela elevul meu s-a întors cu faţa spre adversar şi l-a împins ca să scape din strânsoare, iar arbitrul a acordat cartonaş roşu ambilor jucători.
Era depăşit deja ultimul minut de joc, noi conduceam încă cu scorul de 2-1 dar arbitrul a arătat 5 minute de prelungiri. După ce a arătat cele 5 minute de prelungiri arbitrul de centru a fost strigat de către cineva din tribună ca nu sunt de ajuns 5 minute şi că trebuie să lase jocul să curgă mult mai mult. Atunci arbitrul de centru s-a uitat în tribună după acea persoană şi i-a tras duplicitar cu ochiul.
În aceste minute arbitrul de centru domnul Orlea Răzvan a împins echipa Metalul numai la noi în careu transformând autul de margine în corner şi inventând faulturi pentru Metalul la fiecare contact. Bineînţeles că au trecut cele 5 minute şi meciul a continuat. Au mai trecut încă trei minute şi după o busculadă în careul nostru de 6 metri, cu fault la portar, unul din echipierii echipei Metalul Aiud a introdus mingea în poartă după lovirea balonului cu mâna. Arbitrul a validat golul şi meciul a mai durat câteva minute până când a fluierat sfârşitul.
Vă amintesc că aceste lucruri s-au întâmplat la un meci de juniori C, copii născuţi după 1 ianuarie 1998, deci copii de 14 ani şi mai mici şi sub privirile îngăduitoare ale domnului Lucian Dan (şeful arbitrilor din judeţul Alba) pe care l-am respectat, dar cu această ocazie îl anunţ deschis că respectul meu s-a transformat în altceva.
Eu înţeleg că are copilul care joacă la acestă grupă la Metalul. Dar de aici şi până la a tolera ceea ce s-a întâmplat la acest meci e foarte departe şi până la urmă nu au nicio legătură una cu alta. La sfârşitul meciului când am semnat foaia de arbitraj, la secţiunea eliminări am scris: “NU SUNT DE ACORD” şi am vrut să scriu la secţiunea contestaţii câteva rânduri. În acel moment arbitrul mi-a smuls foaia şi a spus că oricum el corectează peste ceea ce am scris.
De aceea solicit comisiei de disciplină din cadrul AJF Alba să verifice acest aspect. Înainte să plecăm acasă domnul Biro, antrenorul echipei Metalul a venit la noi în vestiar şi şi-a cerut scuze pentru modul în care am fost arbitraţi şi mi-a mai spus câteva lucruri pe care i-am promis că nu o să le divulg. După acest dialog am înţeles totul. În câteva rânduri mi-a trecut prin cap ideea să scot echipa de pe teren în timpul meciului dar, din respect pentru jocul de fotbal şi pentru munca acestor copii nu am făcut-o.
Dacă lucrurile rămân aşa cum a hotărât arbitrul şi nu se ia nicio măsură de remediere a greşelilor făcute de acesta sub privirile domnului Lucian Dan (căruia îi amintesc faptul că jocul de fotbal în mod normal trebuie câştigat prin valoare, nu prin arbitraj, asta ca să nu spun mai multe), o să mă retrag definitiv din antrenorat cel puţin în judeţul Alba, asta după ce în câţiva ani am pregătit copii care au ajuns şi la lotul naţional (Robi Lepşa) şi la loturile judeţene de fotbal şi îi las pe cei care vor să-şi promoveze copiii şi interesele personale să exceleze şi să-i ducă pe culmile fotbalului (de asta avem “valoare” la loturile naţionale).
Radu Călin COROIU, antrenor CS Ocna Mureş
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
Festivalul Internațional al României, la șah, la Sebeș și Alba Iulia, în perioada 22-26 noiembrie
Festivalul Internațional al României, la șah, la Sebeș și Alba Iulia, în perioada 22-26 noiembrie În perioada 22-26 noiembrie se desfășoară la Sebeș (21-24 noiembrie, Hotel Leul de Aur) și Alba Iulia (25-26 noiembrie Hotel Transilvania) Festivalul Internațional al României la șah, organizat de FR Șah în parteneriat cu CJ Alba. Programul este următorul: *vineri […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan