Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Sterilizare gratuită la Sebeș, a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor. Cât va cheltui Primăria în încercarea de a stopa înmulțirea necontrolată a patrupezilor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sterilizare gratuită la Sebeș, a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor. Cât va cheltui Primăria în încercarea de a stopa înmulțirea necontrolată a patrupezilor

Primăria municipiului Sebeș vor avea de aprobat în ședința din 28 martie 2024, programul de subvenționare a sterilizării câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora aflați pe raza Municipului Sebeș.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Citește și: Sterilizarea GRATUITĂ a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor, continuă și în 2024, la Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Cheltuielile rezultate în urma implementării programului de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţii administrativteritoriale a Municipiului Sebeș vor fi suportate din bugetul local.

Informarea cetăţenilor asupra programului de sterilizare se va efectua prin aparatul de specialitate al primarului. Înscrierea în program va fi făcută în baza unei cereri, iar acordarea subvenţiei se va face în ordinea depunerii cererilor pe principiul „primul venit, primul servit”.

Decontarea serviciilor de sterilizare se va face prin intermediul unor bonuri de ordine/sterilizare eliberate de către Municipiul Sebeș către proprietarii câinilor.

Conform documentației, sursa existenței și persistenței câinilor fără stăpân este dublă, înmulțirea necontrolată și abandonul acestora pe domeniul public. Acest abandon poate conduce la multe accidente rutiere în care sunt implicate animale, dar şi la posibile atacuri faţă de oameni şi gospodăriile acestora din lipsă de mâncare şi adăpost.

Un alt important avantaj este dat de înregistrarea animalelor în RECS de câtre stăpânii acestora, fiind o condiţie obligatorie pentru a putea să beneficieze de subvenţionara sterilizării de la bugetul local O analiză îngrijorătoare este că doar 14% dintre câinii din RECS sunt sterilizaţi (RECS- Registrul de evidenta al câinilor cu stapan).

Dintr-un prim calcul o femelă fată de 2 ori pe an, între 4 și 12 pui, rezultă o medie de 8 pui pe fătare, din acest calcul rezultă că dacă o femelă fată între 4 şi 12 pui o dată la 6 luni, proprietarul aruncă între 8 şi 24 de pui pe an, uneori şi adulţii. De aici plecând şi problemea câinilor fără stăpân şi a celor morţi în accidente rutiere de pe drumurile publice.

Citește și: Marți, 26 martie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Programul de subvenționare a sterilizării câinilor și organizarea de către Centrul Cultural Palatul Principilor a unor activități în cadrul ”Anului Avram Iancu”

Dispunând de toate organismele, mecanismele şi pârghiile necesare, Primăria Municipiului Sebeș poate oferi sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune și a metişilor acestora aflaţi pe raza unităţii administrativ-teritoriale, în limita bugetului alocat. Sterilizarea câinilor cu stăpân va fi efectuată într-un cabinet veterinar autorizat care activează pe raza Municipiului Sebeș.

Pentru anul 2024 se aprobă alocarea din bugetul general al Municipiului Sebeș de la capitolul 70.20 – locuințe, servicii și dezvoltare publică, subcapitolul 70.02.50 – alte servicii în domeniul locuințelor, serviciilor și dezvoltării comunale și articolul 20.30.30- alte cheltuieli cu bunuri și servicii suma de 59.500 de lei, cu TVA, pentru subvenţionare a sterilizării câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau a metişilor acestora aflaţi pe raza Municipului Sebeș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MESAJE de PAŞTE 2024 haioase. Cele mai amuzante și „funny” urări de trimis prietenilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE DE PASTE HAIOASE • MESAJE de PASTE 2024 amuzante. SMS-uri haioase de Sfintele Paşti • URARI și FELICITARI de PASTE hazlii Ai un prieten cu simţul umorului dezvoltat? Dacă da,  atunci nu ezita să-i trimiţi un mesaj funny în perioada sărbătorilor pascale.  Cu siguranţă îi vei aduce zâmbetul pe buze. Iată câteva exemple de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea