Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Sterilizarea GRATUITĂ a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor, continuă și în 2024, la Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sterilizarea GRATUITĂ a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor, continuă și în 2024, la Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința din data de 26 martie un proiect care vizează subvenționarea programului de sterilizare a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora aflați pe raza administrativ- teritorială a U.A..T. Alba lulia.

Prin proiectul menționat, administrația locală intenționează să depună toate eforturile pentru a avea un municipiu armonios din punct de vedere a1 relației om — animal, un oraș care pune accentul pe viață și animalele beneficiază de protecție și de bunăstare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În acest sens, sursa existenței și persistenței câinilor fără stăpân este dublă, înmulțirea necontrolată și abandonul acestora pe domeniul public.

Un prim avantaj pe care î1 identificăm, în contextul actual, referitor la subvenționarea sterilizării câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora este dat de impulsionarea cetățenilor Municipiului Alba lulia de a opta pentru sterilizarea animalelor din gospodăria proprie, astfel, ajutând la reducerea înmulțirii necontrolate și a abandonului acestora.

Abandonul conduce la multe accidente rutiere în care sunt implicate animale, dar și la posibile atacuri față de oameni și gospodăriile acestora din lipsă de mâncare și adăpost, acestea din urmă fiind consemnate prin sesizări scrise sau doar reclamate verbal de către cetățenii Municipiului Alba lulia.

Un alt important avantaj este dat de înregistrarea animalelor în RECS de câtre stăpânii acestora, fiind o condiție obligatorie pentru a putea să beneficieze de subvenționara sterilizării de la bugetul local. O analiză îngrijorătoare este că doar 14% dintre câinii din RECS sunt sterilizați (RECS- Registrul de evidenta a1 câinilor cu stăpân).

Dintr-un prim calcul, o femelă fată de 2 ori pe an, între 4 și 12 pui, rezultă o medie de 8 pui pe fătare, din acest calcul rezultă că dacă o femelă fată între 4 și 12 pui o dată la 6 luni, proprietarul aruncă între 8 și 24 de pui pe an, uneori și adulții. De aici pleacă și problemea câinilor fără stăpân și a celor morți în accidente rutiere de pe drumurile publice.

Dispunând de toate organismele, mecanismele și pârghiile necesare, Primăria Municipiului Alba lulia poate oferi sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora aflați pe raza unității administrativ-teritoriale, în limita bugetului alocat prin HCL.

Sterilizarea câinilor cu stăpân va fi efectuată într-un cabinet veterinar autorizat care activează pe raza Municipiului Alba lulia în baza unu contract încheiat cu Primăria Municipiului Alba lulia.

Cheltuielile rezultate în urma implementării programului de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflați pe raza unității administrativ-teritoriale a Municipiului Alba lulia vor fi suportate din bugetul Consiliului Local.

Informarea cetățenilor asupra programului de sterilizare se va efectua prin aparatul de specialitate al primarului. Înscrierea în program va fi făcută în baza unei cereri, iar acordarea subvenției se va face în ordinea depunerii cererilor pe principiul„primu1 venit, primul servit”.

Decontarea serviciilor de sterilizare se va face prin intermediul unor bonuri de ordine/sterilizare eliberate de către Primăria Municipiului Alba lulia către proprietarii câinilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea