Rămâi conectat

Actualitate

Statul Român, pe primul loc în topul plângerilor la CEDO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Statul român se situează pe primul loc în privinţa plângerilor depuse împotriva sa la CEDO. Preşedintele CEDO, Guido Raimondi, a anunţat la conferinţa de presă de prezentare a raportului Curţii pe anul 2017 că reclamaţile depuse de români reprezintă 17,6% din totalul dosarelor de pe rolul acestei instanţe.

Potrivit acestuia, în cazul României este vorba aproape în exclusivitate de probleme legate de aglomeraţia din închisori. Cele mai multe decizii CEDO în care s-a constatat cel puţin o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului au fost dictate împotriva Rusiei şi a Turciei.

9.900 de cazuri privind încălcarea drepturilor omului în România erau înregistrate până la sfârşitul anului trecut la CEDO. Pe locul doi se află Rusia, cu 7.750 de reclamaţii, urmată de Turcia,cu 7.500, şi Ucraina, 7.100. De altfel, ţara noastră a fost avertizată că riscă o amendă severă, aşa cum au suportat deja Italia şi Ungaria, dacă nu ia măsuri urgente pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare. În 2017, CEDO le-a dat dreptate reclamanţilor în 20 de astfel de cazuri şi a condamnat statul român pentru tratamente inumane şi degradante. Guvernul a conceput un plan de măsuri şi alocările bugetare aferente. După cum preciza astăzi preşedintele Curţii, Guido Raimondi, programul i-a fost prezentat săptămâna trecută chiar de ministrul justiţiei, Tudorel Toader.

„L-am primit recent pe ministrul justiţiei din România. Am avut o întâlnire foarte cordială cu el. Mi-a expus în detaliu planul de acţiune al autorităţilor române pentru îmbunătăţirea situaţiei din închisori, dar evident evaluarea acestor măsuri va fi făcută de către Curte pentru fiecare caz în parte. În cazul acestor responsabilităţi jurisdicţionale, mă voi exprima la timpul potrivit”.

În documentul Guvernului, sunt prevăzute construirea de noi închisori, modernizarea şi extinderea spaţiilor existente, introducerea brăţării electronice pentru condamnaţii la domiciliu, compensaţii financiare pentru deţinuţii care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare. Toate aceste angajamente trebuie realizate gradual până în anul 2024.

sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea