Rămâi conectat

Politică Administrație

Statul, cetățenii și… clasa politică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vom fi fericiti cu statul nostru atunci cand in schimbul banilor pe care ii dam pe impozite si taxe, vom primi o valoare oarecare si vom fi incredintati ca acesti bani nu se duc pe apa sambetei si nu sunt furati. Guvernul trebuie sa fie atat de simplu incat fiecare cetatean sa ii vada tinta si scopul, acest lucru eliminand din mintea cetateanului indeea de sustragere de la plata impozitelor. Omul percepe un impozit ca bun, trebuincios, in momentul in care simte in schimb un folos echivalent in viata lui, in comunitatea in care traieste.

Tudor PonoranIn acest moment clasa politica a Romaniei este la limita credibilitatii in fata populatiei purtandu-se in continuare ca si cand nu i-ar pasa. Toate partidele politice infiintate sau reinfiintate dupa 1990 s-au perindat pe la guvernare singure sau sub forma unor aliante ori fuziuni, dandu-si examenul in fata acestei tari si picand cu nota 2 fiecare. Asistam astazi, la o ruptura si o nepasare a populatiei fata de actualele, sau potential-viitoarele partide politice. Este un semnal de alarma caci valorile acestei societati sunt chemate sa carmuiasca aceasta tara. Societatea romaneasca incepe sa isi cearna valorile, acestea fiind ani la randul in anonimat, pe cand indivizi demagogi, si mai rau, fara suflet pentru tara, au dormit in functii cheie mandate intregi fara a contribui cu nimic la societatea in care vor sa le imbatraneasca copiii.

Primarea interesului personal al acestor indivizi a adus Romania in pragul suferintei, saraciei si scarbei fata de stat. Au ajuns sa ne faca sa credem ca statul e o entitate care face rau, care cere si nu da, in loc sa ne invete ca statul suntem noi, si noi toti uniti, putem face ca statul sa ne faca fericiti. Cum spunea un un invatat german, ,,Ceea ce a facut intodeauna din stat un iad pe pamant a fost tocmai faptul ca omul a incercat sa-si faca din el un rai,,. Mereu nu am inteles cu ce te face fericit sa scoti din garaj o masina de lux trecand pe strazi cu gropi si drumuri aglomerate de carnagii, pe langa oameni tristi, plini de probleme. Acesti lideri de dupa 1990 nu au inteles sau nu au vrut sa inteleaga faptul ca fericirea oamenilor sta in binele comun nu in cel individual.

Astazi avem nevoie de o pace intre stat si cetatean, intre guverne si cetateni, intre lideri si popor. O societate se conduce prin politic, prin alternanta la guvernare si prin principii democratice solide in care intra si cel al pluripartitismului. Trebuie ca politicul sa recastige increderea romanilor, dar fara curajul promovarii unor oameni de calitate acest lucru nu se va intampla. Cum sa ne reconstruim tara cand ne uram unii pe ceilalti, romani intre romani, politicieni intre politicieni. Uitam ca scopul unui stat este acela al unirii puterii tuturor pentru ca fiecarui individ luat in parte sa-i fie mai bine, mai bine decat daca el singur ar lucra singur. Noi tinerii, ne dorim civilizatie, dorim sa fim educati la un nivel mai dezvoltat si ne dorim sa intram pe piata muncii stapani pe o baza intelectuala fundamentata in scoala.

Ne dorim ca diplomele sa nu mai fie doar maculatura, ci rodul unei munci depuse in ani de zile de studiu. Dar cum putem face toate acestea daca nu primim exigenta dascalilor nostri, daca nu primim formarea pe care o cautam. Mihai Eminescu a spus ca ,,Scoala va fi scoala cand omul va fi om si statul va fi stat,,…Este bine ca Romania trece printr-o reforma in latura justitiei, mai concret eradicarea coruptiei, dar avem urgenta nevoie de o reforma a invatamantului, avem nevoie de o salarizare corespunzatoare oferita oamenilor care invata alti oameni! Nevoia de bani a determinat oameni cu aspiratii intelectuale si culturale sa renunte la ele si sa se gandeasca doar ce pun a doua zi pe masa. Un popor sarac si mai mereu cu gandul la ziua de maine nu va putea sa se gandeasca la educatia personala si la binele societatii in care traieste.

Justitia si educatia sunt principalele puncte sensibile intr-un stat care trebuie reformat, ele construind corectitudinea, respectul si egalitatea in fata legii, functionarea economiei si un sistem de sanatate bun.

Sunt mandru sa vad romanii care se inghesuie sa doneze averi si sange pentru compatriotii lor aflati in suferinta si sunt fericit sa vad romani ca Gheorghe Zamfir, care ridica zeci de mii de oameni in picioare la concerte cu Andre Rieu, in Maastricht, in locul unde s-a format Uniunea Europeana!

Tudor Ponoran, copreședinte TNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea