Rămâi conectat

Politică Administrație

Statul, cetățenii și… clasa politică

Publicat

în

Vom fi fericiti cu statul nostru atunci cand in schimbul banilor pe care ii dam pe impozite si taxe, vom primi o valoare oarecare si vom fi incredintati ca acesti bani nu se duc pe apa sambetei si nu sunt furati. Guvernul trebuie sa fie atat de simplu incat fiecare cetatean sa ii vada tinta si scopul, acest lucru eliminand din mintea cetateanului indeea de sustragere de la plata impozitelor. Omul percepe un impozit ca bun, trebuincios, in momentul in care simte in schimb un folos echivalent in viata lui, in comunitatea in care traieste.

Tudor PonoranIn acest moment clasa politica a Romaniei este la limita credibilitatii in fata populatiei purtandu-se in continuare ca si cand nu i-ar pasa. Toate partidele politice infiintate sau reinfiintate dupa 1990 s-au perindat pe la guvernare singure sau sub forma unor aliante ori fuziuni, dandu-si examenul in fata acestei tari si picand cu nota 2 fiecare. Asistam astazi, la o ruptura si o nepasare a populatiei fata de actualele, sau potential-viitoarele partide politice. Este un semnal de alarma caci valorile acestei societati sunt chemate sa carmuiasca aceasta tara. Societatea romaneasca incepe sa isi cearna valorile, acestea fiind ani la randul in anonimat, pe cand indivizi demagogi, si mai rau, fara suflet pentru tara, au dormit in functii cheie mandate intregi fara a contribui cu nimic la societatea in care vor sa le imbatraneasca copiii.

Primarea interesului personal al acestor indivizi a adus Romania in pragul suferintei, saraciei si scarbei fata de stat. Au ajuns sa ne faca sa credem ca statul e o entitate care face rau, care cere si nu da, in loc sa ne invete ca statul suntem noi, si noi toti uniti, putem face ca statul sa ne faca fericiti. Cum spunea un un invatat german, ,,Ceea ce a facut intodeauna din stat un iad pe pamant a fost tocmai faptul ca omul a incercat sa-si faca din el un rai,,. Mereu nu am inteles cu ce te face fericit sa scoti din garaj o masina de lux trecand pe strazi cu gropi si drumuri aglomerate de carnagii, pe langa oameni tristi, plini de probleme. Acesti lideri de dupa 1990 nu au inteles sau nu au vrut sa inteleaga faptul ca fericirea oamenilor sta in binele comun nu in cel individual.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astazi avem nevoie de o pace intre stat si cetatean, intre guverne si cetateni, intre lideri si popor. O societate se conduce prin politic, prin alternanta la guvernare si prin principii democratice solide in care intra si cel al pluripartitismului. Trebuie ca politicul sa recastige increderea romanilor, dar fara curajul promovarii unor oameni de calitate acest lucru nu se va intampla. Cum sa ne reconstruim tara cand ne uram unii pe ceilalti, romani intre romani, politicieni intre politicieni. Uitam ca scopul unui stat este acela al unirii puterii tuturor pentru ca fiecarui individ luat in parte sa-i fie mai bine, mai bine decat daca el singur ar lucra singur. Noi tinerii, ne dorim civilizatie, dorim sa fim educati la un nivel mai dezvoltat si ne dorim sa intram pe piata muncii stapani pe o baza intelectuala fundamentata in scoala.

Ne dorim ca diplomele sa nu mai fie doar maculatura, ci rodul unei munci depuse in ani de zile de studiu. Dar cum putem face toate acestea daca nu primim exigenta dascalilor nostri, daca nu primim formarea pe care o cautam. Mihai Eminescu a spus ca ,,Scoala va fi scoala cand omul va fi om si statul va fi stat,,…Este bine ca Romania trece printr-o reforma in latura justitiei, mai concret eradicarea coruptiei, dar avem urgenta nevoie de o reforma a invatamantului, avem nevoie de o salarizare corespunzatoare oferita oamenilor care invata alti oameni! Nevoia de bani a determinat oameni cu aspiratii intelectuale si culturale sa renunte la ele si sa se gandeasca doar ce pun a doua zi pe masa. Un popor sarac si mai mereu cu gandul la ziua de maine nu va putea sa se gandeasca la educatia personala si la binele societatii in care traieste.

Justitia si educatia sunt principalele puncte sensibile intr-un stat care trebuie reformat, ele construind corectitudinea, respectul si egalitatea in fata legii, functionarea economiei si un sistem de sanatate bun.

Sunt mandru sa vad romanii care se inghesuie sa doneze averi si sange pentru compatriotii lor aflati in suferinta si sunt fericit sa vad romani ca Gheorghe Zamfir, care ridica zeci de mii de oameni in picioare la concerte cu Andre Rieu, in Maastricht, in locul unde s-a format Uniunea Europeana!

Tudor Ponoran, copreședinte TNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare