Rămâi conectat

Actualitate

STATISTICĂ: Lucrările de construcții noi au scăzut cu 3,6% în primele 6 luni

Publicat

în

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, în primele șase luni din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, ca serie brută, cu 0,1%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a crescut cu 1,1%, informează marți Institutul Național de Statistică (INS).

Scăderea ca serie brută a fost reflectată la lucrările de construcții noi (-3,6%) și la lucrările de reparații capitale (-1%). Creștere a fost consemnată la lucrările de întreținere și reparații curente (+13%).

Pe obiecte de construcții, clădirile rezidențiale au scăzut cu 27%. Creșteri au fost la construcțiile inginerești (+13,3%) și la clădirile nerezidențiale (+7,1%).

Electrica Furnizare Discount

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total cu 1,1%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri la lucrările de întreținere și reparații curente cu 11% și la lucrările de reparații capitale cu 1,5%. Scădere a fost la lucrările de construcții noi cu 0,9%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești și la clădirile nerezidențiale cu 14,9%, respectiv cu 8%. Scădere s-a înregistrat la clădirile rezidențiale cu 24,8%.

În iunie 2018, comparativ cu mai 2018, volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută cu 14,6%, creștere reflectată la lucrările de întreținere și reparații curente cu 26,5%, lucrările de reparații capitale cu 11,9% și la lucrările de construcții noi cu 11,3%. Pe obiecte de construcții au avut loc creșteri la clădirile rezidențiale cu 23,1%, construcțiile inginerești cu 14,1% și la clădirile nerezidențiale cu 10,3%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut pe total cu 0,8%, scădere reflectată la lucrările de construcțiile noi cu 2,6%. Creștere s-a înregistrat la lucrările de întreținere și reparații curente cu 6,4%. Lucrările de reparații capitale au rămas la același nivel.

Pe obiecte de construcții volumul lucrărilor de construcții a scăzut la construcțiile inginerești cu 3,7% și la clădirile nerezidențiale cu 3%. Creștere a fost la clădirile rezidențiale cu 2,5%.

De asemenea, datele INS arată că în iunie 2018, comparativ cu iunie 2017, volumul lucrărilor de construcții ca serie brută, a crescut pe total cu 0,9%, creștere reflectată la lucrările de întreținere și reparații curente cu 22,3%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparații capitale cu 12,2% și la lucrările de construcții noi cu 2,9%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții la construcțiile inginerești a crescut cu 15,8% și la clădirile nerezidențiale cu 9,8%. Scădere a fost la clădirile rezidențiale cu 32,4%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 2,0% creștere reflectată la lucrările de întreținere și reparații curente cu 25,9%. S-au înregistrat scăderi la lucrările de reparații capitale cu 10,9% și la lucrările de construcții noi cu 0,3%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 16,5% și la clădirile nerezidențiale cu 11,5%. Scădere s-a înregistrat la clădirile rezidențiale cu 30,7%.

Sursa: agerpres.ro

Publicitate

Actualitate

LISTA| Ce boli sunt REZISTENTE la antibiotice: Afecțiunile devin din ce în ce mai dificil de tratat

Publicat

în

Ce boli sunt REZISTENTE la antibiotice: Afecțiunile devin din ce în ce mai dificil de tratat

Organizații precum OMS avertizează de o lungă perioadă de timp cu privire la amenințarea pe care o reprezintă rezistența la antibiotice pe care o dezvoltă unele bacterii.

Vorbim de un fenomen grav deoarece poate face ca bolile pe care până acum le controlam pe deplin să devină progresiv din ce în ce mai dificil de tratat.

De fapt, acesta este deja cazul unora maladii pentru care complicațiile devin din ce în ce mai frecvente, scrie 20min.es. În rândurile de mai jos vedeți care sunt infecțiile care dezvoltă cea mai gravă rezistență la antibiotice:

Electrica Furnizare Discount

1. Tuberculoză

Un nume care în Occident pare tipic trecutului, dar care nu a părăsit niciodată țările în curs de dezvoltare. Acum, bacteria care o provoacă, Mycobacterium tuberculosis, devine rezistentă la cele mai puternice două medicamente care existau împotriva ei, complicând tratamentul și crescând amenințarea cu focare.

2. Clostridium difficile

Clostridium difficile este o bacterie (germen) care poate cauza o infecție în intestin și care poate duce la diaree. Infecția poate apărea la pacienții din spital și, de obicei, apare la pacienții care au primit recent terapie cu antibiotice. Acest lucru se întâmplă deoarece antibioticele schimbă bacteriile normale din intestine permițând bacteriei clostridium difficile să se înmulțească și să cauzeze diaree.

3. Enterococi

VRE sunt bacterii care se găsesc în mod obișnuit în intestinele oamenilor. Câteodată enterococii pot cauza infecții în tractul urinar, răni și în sânge. În general, tratăm aceste infecții cu un antibiotic numit vancomicină. Câteodată, enterococii devin rezistenți la acest antibiotic, cu alte cuvinte, vancomicina nu mai funcționează împotriva lor. Numim aceștia enterococi rezistenți la vancomicină sau VRE.

4. Stafilococul auriu

Stafilococul auriu este o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate produce infecții supurative sau septicemii la om și animale. Formele de manifestare ale acestor infecții sunt variate: impetigo, piodermite, stafilodermii, pneumonie stafilococică, Sindromul SSS. Este o infecție tipică în spitale, dar care a putut fi tratată fără mari probleme cu meticilină. Cu toate acestea, în prezent anumite tulpini nu răspund la tratament și pot cauza probleme grave de sănătate.

5. Gonoree

Gonoreea este o boală infecțioasă cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria Neisseria Gonorrhoeae și reprezintă o problemă serioasă de sănătate. Dacă este detectată și tratată devreme, totuși maladia nu este gravă. Problema este că tratamentele indicate devin semnificativ mai puțin eficiente împotriva acesteia, ceea ce a determinat agenții precum Centrul American pentru Controlul Bolilor să-și actualizeze liniile directoare cu privire la Gonoree.

6. Enterobacteriaceae

Enterobacteriaceae reprezintă o familie de bacterii care cuprinde 28 de genuri, dintre care 23 sunt implicate în patologia umană. Include multe bacterii foarte comune, precum genul Klebsiella sau Escherichia coli (E. Coli). Acestea afectează în principal persoanele cu sistemul imunitar slăbit, iar unele dintre infecțiile lor devin rezistente la antibioticele lor tipice (carbapeneme) și la majoritatea antibioticelor disponibile. În unele cazuri, bolile pe care le provoacă pot fi fatale.

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii care pretind bani sau alte foloase de la elevi riscă să fie AMENDAȚI: Cu ce sumă pot fi pedepsiți

Publicat

în

Profesorii care pretind bani sau alte foloase de la elevi riscă să fie AMENDAȚI: Cu ce sumă pot fi pedepsiți

Personalul din unităţile de învăţământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, dacă pretinde elevilor, în mod direct sau indirect, sume sau alte foloase patrimoniale, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentari USR şi AUR, adoptat tacit, luni, de Senat.

Potrivit iniţiatorului, „în unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către ofiţerii sau agentul de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, mai prevede proiectul de act normativ.

Electrica Furnizare Discount

„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donaţia sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învăţământ şi numai dacă iau naştere din iniţiativa celui care oferă. Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziţii legale activităţile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie”, conform iniţiatorului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 va fi dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, for legislativ în acest caz.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Posibilă VICTORIE pentru consumatori: Legea care ieftinește facturile la gaze și curent ar putea fi aprobată miercuri de Parlament

Publicat

în

Posibilă VICTORIE pentru consumatori: Legea care ieftinește facturile la gaze și curent ar putea fi aprobată miercuri de Parlament

Proiectul de lege privind compensarea facturilor la energie energie electrică şi gaze naturale pentru pentru consumatorii casnici va intra miercuri la vot final în Camera Deputaților. Proiectul a fost adoptat deja de Senat.

Legea prevede ca măsuri:

majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor
plafonarea preţului – pentru consumatorii casnici
exceptarea de la plata certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei
reducerea TVA la 5% – pentru cei noncasnici.
consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturilor cu şase luni.
supraimpozitare de 80% pentru producătorii de energie
plafon de 5% a profitului furnizorilor, raportat la costuri.

„Ştim cu toţii că preţurile la energie electrică şi la gaze naturale au explodat. Parlamentul României trebuie să ia o decizie în regim de urgenţă, să devină solidar cu românii şi să aprobe această iniţiativă. (…) De aceea, domnule preşedinte, vă fac propunerea şi vă rog să cereţi acceptul plenului ca cele două comisii raportoare, cea de Industrii şi cea de Muncă, să lucreze în paralel cu şedinţele de mâine, începând cu ora 9,00 dimineaţa, până la 12,00 noaptea, dacă este necesar, pentru ca raportul la această lege care compensează preţurile la energie electrică şi la gaze să fie adoptat, urmând ca acesta să fie trimis la plen pentru aprobare. De asemenea, după ce plenul va aproba acest desfăşurător, şi anume şedinţele celor două comisii mâine, începând cu ora 9,00, chiar şi în paralel cu plenul de mâine, astfel încât să putem elibera raportul, probabil că în cursul zilei de miercuri va trebui să facem votul final pe această lege. Nu mai putem aştepta, trebuie să votăm această lege în regim de urgenţă şi trebuie să venim în sprijinul românilor care nu mai pot suporta preţurile la energie electrică şi la gaze”, a spus luni, în plen, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Electrica Furnizare Discount

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Roman, care a condus şedinţa de plen, a luat act de această propunere şi a apreciat-o ca fiind însuşită de plen, în condiţiile în care nu au existat observaţii.

„Considerăm propunerea liderului PSD însuşită de plen şi îi rugăm pe preşedinţii celor două comisii – de Industrii şi Muncă – să adune colegii din comisii şi mâine, după ora 9,00, să pornească dezbaterile, în speranţa că vom avea un raport cât mai rapid, astfel încât de la 1 noiembrie aceste măsuri să intre în vigoare”, a declarat Florin Roman.

Tot luni, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare din partea Grupului parlamentar al USR PLUS privind repartizarea de urgenţă către comisiile de specialitate pentru raport de adoptare cu data de 26 octombrie şi introducerea pe ordinea de zi pentru vot în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor din data de 27 octombrie a proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare