Rămâi conectat

Curier Județean

STAREA PÂRTIILOR din Alba, în weekend: Se schiază atât la Arieșeni, cât și la Șureanu. Recomandări pentru turiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

partii arieseni13În ciuda temperaturilor mai ridicate din ultimele zile, care au afectat calitatea zăpezii, sezonul de schi continuă pe pârtiile din Alba. La Șureanu, din cele 9 pârtii, sunt deschise 6, iar stratul de zăpadă este suficient pentru schi și snowboarding. O problemă o reprezintă drumul între lacul Oașa și pârtii, care începe să prezinte șanțuri și gropi, din cauza încălzirii vremii.

La Arieșeni, pârtiile sunt acoperite cu o zăpadă greoaie, tasată, dificilă la alunecare, însă sezonul continuă chiar și în aceste condiții.

Vă prezentăm mai jos informaţii, valabile în perioada 29-31 ianuarie 2016, despre căile de acces în staţiunile montane, condiţiile meteo, drumuri, programul instalaţiilor de cablu și câteva sfaturi de buzunar furnizate de Florian-Rares Tileaga, monitor schi in Muntii Sureanu:

Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)

– Pârtii funcționale: 6 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://live.schisureanu.ro

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

 Evaluare generală: în ciuda încălzirii din ultimele zile, care a afectat calitatea zăpezii de pe pârtii, sezonul continuă în condiiții bune la Șureanu. Din cele 9 pârtii, sunt deschise 6, iar stratul de zăpadă este suficient pentru schi și snowboarding. O singură problemă o reprezintă drumul între lacul Oașa și pârtii, care începe să prezinte șanțuri și gropi, din cauza încălzirii vremii.
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat în totalitate.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): încălzirea vremii a determinat formarea unor șanțuri pe drum, pe linia roților de mașină, în special între Luncile Prigoanei și pârtii. Vă recomand insistent montarea de lanțuri, pentru tronsonul Oașa – pârtii.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se poate schia pe 6 dintre cele 9 pârtii (adică A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4), însă calitatea zăpezii a fost recent afectată de încălzirea vremii. Există, pe toată suprafața pârtiilor, o crustă de zăpadă înghețată, ceea ce face dificilă coborârea în siguranță, în special pentru începători. Stratul de zăpadă bătătorită măsoară circa 20-25 cm, iar cel de zăpadă nebătătorită între 30 și 50 cm. De asemenea, zonele alpine de off-piste de la Șureanu sunt mai puțin recomandate, zăpada fiind foarte grea, apătoasă, aproape impracticabilă. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), va urma încă o perioadă de încălzire a vremii, cu precipitații mixte și cu temperaturi între -3 și 3 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html

Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

 Evaluare generală: aceeași încălzire a vremii a afectat, întrucâtva, și starea pârtiilor de la Arieșeni, care prezintă o zăpadă greoaie, tasată, dificilă la alunecare. Totuși, sezonul continuă până și în aceste condiții la Arieșeni.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: stratul de zăpadă este încă suficient, pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2, astfel că spoturile de iarnă pot fi practicate în condiții relativ bune la Arieșeni. Zăpada a fost afectată de încălzirea vremii, devenind apătoasă, greu de abordat în special de către începători. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în regim normal.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni vor fi precipitații mixte în weekend, cu temperaturi între -3 și 2 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii și calitatea zăpezii să fie în continuare afectate de această încălzire climatică.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Băncile și topogoanul de la Părculețul Grădiniței și Parcul Samoila Marza din Galțiu au fost vopsite: Gestul mărinimos făcut de un grup de copilași pentru muncitori

Bogdan Ilea

Publicat

în

Băncile și topogoanul din parcurile din Galțiu au fost vopsite: Gestul mărinimos făcut de un grup de copilași pentru muncitori Băncile de la Prculețul Grădiniței și topoganul din Parcul Samoila Marza din Galțiu au fost recondiționate și vopsite. La final, un grup format din două fetițe și un băiețel, au răsplătit printr-un gest mărinimos efortul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea