Rămâi conectat

Curier Județean

Starea pârtiilor din Alba, în perioada 4-9 martie: La Arieșeni, stratul de zăpadă a scăzut. La Șureanu nu se poate vorbi de venirea primăverii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Starea pârtiilor din Alba, în perioada 4-9 martie. La Șureanu se schiază foarte bine, în pofida primăverii convingătoare instalate în oraș. Zăpadă există, încă, din plin atât în golurile alpine, cât mai ales în zonele de pădure.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: în pofida primăverii covingător instalate la oraș, iarna se menține la fel de ferm pe pârtiile de la Șureanu. Zăpadă există, încă, din plin atât în golurile alpine, cât mai ales în zonele de pădure, așadar sub nici o formă nu poate fi vorba de sosirea primăverii, la munte. Drept este, însă, că s-a încălzit în ultimul timp, iar drumul s-a stricat pe ultimii 3-4 km, până la pârtii. Trebuie montate lanțuri și trebuie multă răbdare, până la capătul drumului. Dar este un sacrificiu care merită făcut, având în vedere calitatea remarcabilă a pârtiilor, pentru acest început însorit de martie. În plus, va ninge săptămâna viitoare. Și cu atât mai mult recomandăm să veniți la schi, la Șureanu, în special în timpul săptămânii (luni-vineri), întrucât veți evita aglomerația atât din parcare, cât și de pe pârtii. Ca să nu mai vorbim de urmele de ratrack, pe care, în timpul săptămânii, le veți găsi și la orele 13-14. Pentru informații adiționale și webcam-uri live, intrați pe www.schisureanu.ro
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): între lacul Oașa și Luncile Prigoanei, drumul este integral accesibil, pe acest tronson nefiind necesare lanțurile. Începând cu Luncile Prigoanei, însă, drumul devine din ce în ce mai accidentat, cu gropi și gheață. Însă cu adevărat dificil este tronsonul Poarta Raiului – pârtii: gropi, șanțuri adânci, gheață, noroi. Recomandăm insistent montarea de lanțuri începând cu Poarta Raiului.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor funcționa 6 din cele 8 pârtii (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Veți avea o surpriză foarte plăcută, pe pârtii, pentru că le veți găsi acoperite de zăpadă proaspătă, făinoasă, perfect aderentă pentru schi. Inclusiv în zonele de off-piste veți găsi zăpadă powder, perfectă pentru freeride, așadar pârtiile de la Șureanu se prezintă remarcabil de bine, pentru acest început primăvăratic de martie. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 4-9 martie 2017, cer înnorat, intensificări de vânt și ninsori. Va ninge marți, miercuri și joi, iar temperaturile se vor încadra între -4 și 4 grade Celsius. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de ninsori. În linii mari, așadar, vremea este total favorabilă continuării sezonului, la Șureanu.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei (0762 501 913).

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: zăpadă există, în continuare, suficientă pe pârtiile de la Arieșeni, în ciuda încălzirii îngrijorătoare din ultimul timp. A plouat și va mai ploua, însă aceasta nu va „pune cruce” sezonului de schi, la Arieșeni. Dacă încă nu sunteți convinși de acest lucru, priviți camerele web, de pe pârtii.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din păcate, stratul de zăpadă de pe pârtii a scăzut considerabil și va scădea în continuare, în cazul în care se vor adeveri prognozele meteo pentru perioada 4-9 martie 2017. Zăpada este grea, apoasă, dar încă aderentă pentru schi și snowboarding Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 4-9 martie 2017, vreme instabilă, în general nefavorabilă sezonului de schi. Există șanse mari ca precipitațiile care vor cădea săptămâna viitoare (marți, miercuri și joi) să fie sub formă de ploaie. De asemenea, temperaturile vor crește semnificativ și se vor încadra între 0 și 6 grade Celsius. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea