Rămâi conectat

Curier Județean

STAREA PÂRTIILOR de SCHI în Alba, în perioada 23-25 ianuarie: Sezonul continuă în condiţii bune. Se anunţă ninsori în weekend

Alexandra Mates

Publicat

în

Sureanu_schi_Poarta Raiului_partieIubitorii sporturilor de iarnă sunt aşteptaţi şi în acest weekend pe pârtiile din Alba.Sezonul continuă în condiții bune la Șureanu, chiar dacă pârtiile prezintă gheață pe alocuri, din cauza încălzirii vremii. Stratul de zăpadă este consistent și suficient, iar ninsorile care vor începe în acest weekend vor îmbunătăți sezonul. La Arieşeni, deși stratul de zăpadă s-a redus, totuşi sezonul continuă în condiții acceptabile.

Vă prezentăm mai jos informaţii despre starea pârtiilor, căile de acces în staţiunile montane, condiţiile meteo, drumuri şi  programul instalaţiilor de cablu, furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba pentru perioada 16 – 18 ianuarie.

Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
Lungime: 11 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: în principal Telekom

Evaluare generală: sezonul continuă în condiții bune la Șureanu, în ciuda faptului că pârtiile prezintă gheață pe alocuri, din cauza încălzirii vremii. Stratul de zăpadă este consistent și suficient, iar ninsorile care vor începe în acest weekend vor îmbunătăți sezonul, cu siguranță. Drumul, deocamdată, are multe porțiuni cu gheață, așadar este obligatoriu să vă dotați cu lanțuri pentru roți!
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): drumul este deszăpezit și practicabil de către orice tip de mașină. Din păcate, însă, datorită încălzirii vremii din ultima perioadă, suprafața înzăpezită a drumului s-a transformat în gheață, ceea ce face absolut obligatorie folosirea lanțurilor pentru roți. Deși există refugii din loc în loc, păstrați atenția sporită la porțiunile înguste!
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, cinci sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară între 20-40 cm iar cel nebătătorit, din afara pârtiilor, între 50-60 cm. Pârtiile prezintă pe alocuri porțiuni cu gheață, datorită încălzirii vremii, așadar păstrați atenția la coborâre și evitați vitezele mari. Pârtia A_1 prezintă în continure mici porțiuni de pietre în partea superioară, abruptă. Pârtia A_2 este rezervată iubitorilor de freeride. Din cele trei instalații, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, cel puțin telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Deși zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, totuși zăpada este înghețată.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge vineri, sâmbătă și Duminică, urmând ca ninsori răzlețe să aibă loc și săptămâna viitoare. Cerul va fi înnorat iar temperaturile se vor încadra între -6 și 2 grade Celsius. Vremea va afecta vizibilitatea pe pârtii.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Citeşte şi: Cum vezi starea pârtiilor live, pe mobil

Arieşeni (Vârtop și Nucet)
Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
Lungime: 2 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: deși stratul de zăpadă s-a redus, totuși sezonul continuă în condiții acceptabile la Arieșeni. Urmează precipitații abundente în weekend, predominant sub formă de ninsoare, așadar există motive să credem că sezonul se va îmbunătăți. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 30 cm și este practicabil pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului. Din păcate, zona de off-piste este greu accesibilă, întrucât stratul de zăpadă nu este suficient.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni vor fi precipitații abundente în weekend, predominant sub formă de ninsoare. Cerul va fi parțial înnorat, cu temperaturi între -4 și 3 grade Celsius, urmând ca săptămâna viitoare să apară ninsori răzlețe. Vizibilitatea pe pârtii va fi afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– atenție la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea