Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Spitalul Judeţean din Alba Iulia asigură meniuri pentru toate categoriile de pacienţi

Dragoş Suciu

Publicat

în

În vederea acreditării bucătăriei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a elaborat o bibliografie completă de reţete, diete şi reţetare care răspund tuturor nevoilor pe care le au pacienţii internaţi cu diferite afecţiuni. De asemenea, o atenţie deosebită a fost acordată şi pacienţilor care au obiceiuri alimentare specifice, fie din cauza religiei pe care o practică, fie voit. Este vorba de reţete specifice pentru musulmani şi vegetarieni.

Mesele pacienților trebuie să fie echilibrate și să răspundă unor nevoi nutriționale specifice. Anumite supe, ciorbe, sau alte preparate sunt recomandate pentru afecțiunile gastrice, altele pentru femeile însărcinate și altele pentru pacienții cu diabet sau alte boli metabolice. Din această cauză este solicitată, în vederea acreditării, și  elaborarea unei diete complete.

„Rețetele sunt gândite pentru a corespunde nevoilor pacienților, astfel știm ce este recomandat în diferitele afecțiuni și care este valoarea nutritivă a fiecărei mese. Doar Rețetarul are șase capitole: ciorbe, supe, fel principal, garnituri, gustări și salate. La fiecare rețetă se știe proporția de proteine, glucide, lipide și calorii.  Toate acestea au fost vizate de Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, a explicat Nicoleta Vesa, asistentul, care a elaborat bibliografia completă a bucătăriei spitalului.

Și pentru pacienții care au obiceiuri alimentare deosebite au fost create meniuri. Spre exemplu pentru musulmani s-a ținut cont de restricțiile impuse de religia acestora, la fel și pentru vegetarieni

„Alimentația musulmanilor se bazează pe învățăturile Coranului, unele alimente sunt promovate iar pentru altele există restricții chiar dacă apare o spitalizare, de exemplu carnea de porc este interzisă, în toate circumstanțele. Și meniurile vegetariene trebuie respectate, deoarece sunt și aici diferențe. O parte dintre cei care aleg să înlăture din meniul lor carnea consumă totuși produse lactate, sau ouă, iar alții doar legume și fructe. Și pentru aceștia au fost create diete speciale”, a mai spus asistentul dietetician Nicoleta Vesa.

Sursa: Spitalalba.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea