Rămâi conectat

Cultură Educație

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, încadrat de Ministerul Sănătăţii în categoria a III-a

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În urmă cu două săptămâni, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a transmis către Ministerul Sănătăţii (M.S.) propunerile de clasificare în funcţie de competenţă a unităţilor sanitare de la noi din judeţ. S-a cerut încadrarea spitalelor în categoriile III, IV şi V. „După o analiză efectuată în baza documentelor transmise, Ministerul Sănătăţii a aprobat calificarea făcută de noi pentru trei unităţi spitaliceşti şi a cerut planuri de conformare pentru alte două”, a menţionat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horea Timiş. Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba a fost inclus în rândul celor de categoria a III-a în care se află spitalele care au nivel de competenţă mediu, adică deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. „Ne-am fi dorit mai mult, adică încadrarea în categoria a II -a (n.r. – nivel de competenţă înalt – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate). În acest sens am realizat şi un plan de conformare, ştim paşii pe care trebuie să îi facem şi pe care îi vom urma, iar anul viitor vom cere reîncadrarea în categoria a II-a. În acest an avem în plan încheierea unui contract cu Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca”, ne-a declarat Nicoleta Coşarcă, managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti de la noi. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba nu îndeplineşte condiţiile de cercetare medicală şi colaborare cu universităţi de specialitate, acest lucru ducând la încadrarea doar în cea de a treia categorie.
Ministerul Sănătăţii a fost de acord şi cu propunerea făcută de DSP Alba în ceea ce priveşte Spitalul orăşenesc Câmpeni şi Spitalul de Boli Cronice Câmpeni. Prima unitate a fost clasificată în categoria a IV -a, adică cu un nivel de competenţă bazal, un spital care deserveşte populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate, iar cea de a doua, Spitalul de Boli Cronice Câmpeni în ultima categorie, a V-a, ce îl plasează printre spitalele cu nivel de competenţă limitat, care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiei de Sănătate Publică Alba şi două planuri de conformare pentru unităţile sanitare din Abrud şi Cugir. În ceea ce priveşte celelalte spitale încă se mai aşteaptă verdictul, clasificarea desfăşurându-se până la începutul lunii iunie.
Trebuie specificat că această clasificare a unităţilor sanitare va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării spitalelor, pe nivele de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea