Rămâi conectat

Ştirea zilei

Spitalul din orașul Zlatna va fi modernizat și reabilitat termic: Licitația pentru execuția lucrărilor, lansată în SEAP

Publicat

în

Spitalul din orașul Zlatna va fi modernizat și reabilitat termic: Licitația pentru execuția lucrărilor, lansată în SEAP

Primăria orașului Zlatna a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor la obiectivul de investiţii „Reabilitare și modernizare clădire Spital”. Valoarea totală estimată a investiției este de 10.710.312,57 de lei, fără TVA.

Necesitatea realizării proiectului ’’Reabilitare si modernizare clădire spital oraș Zlatna” rezidă din starea degradată în care se află la momentul actual clădirea, în special din punct de vedere al pierderilor de energie înregistrate, acestea traducându-se în cheltuieli ridicate cu asigurarea unui minim de confort necesar.

Pornind de la ideea că edificiul obiect al proiectului a fost ridicat în 1731, e de la sine înțeleasă slaba calitate a construcției și gradul de deteriorare în care se află. De-a lungul timpului clădirea a mai suportat lucrări de reparații, dar cu precădere din punct de vedere structural și nu în ceea ce privește reabilitarea termica în vederea efcientizării energetice și reducerii consumurilor.

Electrica Furnizare Discount

Se propun următoarele intervenții la clădire în vederea realizării lucrărilor propuse:

 • Se va îndepărta integral placa de pe sol;
 • Se vor desface pereții executați ulterior fără rol structural, la care se constată deficiențe de fundare;
 • Se vor consolida fundațiile pereților structurali prin realizarea de centuri din beton armat;
 • Se vor realiza fundații noi pentru pereții propuși cu grosimea mai mare de 15 cm;
 • Se va realiza o nouă placă pe sol, din beton armat;
 • Injectarea fisurilor existente în pereți cu rășini epoxidice ;
 • Cămășuirea armată locală a colțurilor și intersecțiilor structurale ale clădirii;
 • Se vor corecta închiderile golurilor executate necorespunzător prin prevederea de bare de armătură în asize;
 • Se va repara zidăria în zonele unde aceasta prezintă degradări / deficiențe de execuție ;
 • Se vor trata suprafețele afectate de acțiunea sărurilor din teren cu soluții care să neutralizeze efectul acestora;
 • Refacerea planșeului în colțul nord-vestic, prin îndesirea grinzilor metalic existente și realizarea unui planșeu mixt oțel-beton;
 • Realizarea unui planșeu din beton armat peste CT;
 • Realizarea unor compartimentări din gips carton sau zidărie de BCA / blocuri ceramice;
 • Se va desface șarpanta și planșeul peste etaj;
 • Realizarea unui nou planșeu în soluție ușoară (lemn, grinzi metalice și lemn etc);
 • Se va realiza o nouă șarpantă și o nouă învelitoare;
 • Se vor realiza lucrări de izolare termică a fațadei – partea opacă, inclusiv termo- hidroizolarea planșeelor peste ultimul nivel;
 • Se va realiza reabilitarea trotuarelor perimetrele de protecție conform normelor în vigoare, cu panta spre exterior;
 • Amplasarea unui lift de serviciu în zona bucătăriei și amplasarea unui lift în vederea asigurării accesului persoanelor la etajul clădirii.

Impactul renovării energetice a clădirii Spitalului Zlatna se traduce printr-o serie de beneficii:

Beneficii economice:

Este cunoscut faptul ca îmbunătățirea eficienței energetice si reducerea consumurilor, pe termen mediu si lung se traduc în economii la bugetul public, economii care pot fi folosite pentru acoperirea unor altor nevoi si probleme de ordin public. Se estimează ca, urmare a implementării proiectului, economiile financiare se vor ridica la o valoare de peste 180.000 lei.

De asemenea, prin acțiunile de reabilitare termica va creste valoarea economica a clădirii obiect al investiției. Din lipsa resurselor financiare, s-a preferat orientarea pe acțiuni cu rezultate pe termen scurt si cu un impact imediat pentru societate, iar investițiile în reabilitarea clădirilor fiind percepute ca investiții de lunga durata, cu toate ca au un impact imediat în creșterea gradului de confort si îmbunătățirea calității vieții-pentru asigurarea carora, în prezent, se utilizează un consum excesiv de energie.

Beneficii de mediu:

Unul din principalele argumente în favoarea importanței eficientizarii clădirilor din punct de vedere energetic vizeaza scăderea consumului de energie, reducerea impactului asupra mediului, din punct de vedere al emisiilor de CO2, gazelor cu efect de sera, respectiv reducerea risipei de resurse. Clădirile reprezintă cea mai mare sursa de emisii de CO2, având o contribuție semnificativa la schimbările climatice. Se estimează ca beneficiile aduse asupra mediului prin renovarea energetica a clădirilor ar putea fi de ordinul a 10% din economiile de costuri energetice.
Beneficii sociale si medicale:

Clădirile care dispun de o încălzire mai eficienta oferă beneficii pentru sanatate, având mai puține zone reci si curenți de aer, mai puțin condens, temperatura fiind constanta si uniforma în interiorul clădirii, deci o predispoziție redusa la mucegai, asigurând o calitate mai ridicata a aerului din interior.

În aceste condiții, renovarea energetica a clădirilor reprezintă o alternativa viabila pentru modernizarea sustenabila a fondului construit, capabila sa aduca beneficii relevante sectorului public. Intervențiile la nivelul clădirii prin lucrări de renovare energetica vor conduce automat la creșterea eficienței energetice si reducerea consumurilor.

Necesitatea investițiilor asupra clădirii vine si în contextul în care asupra edificiului obiect al proiectului nu au mai fost realizate lucrări de reabilitare, nici din punct de vedere structural, dar nici din punct de vedere termic. Pe de alta parte, este necesara asigurarea unui grad de confort celor ce beneficiază de serviciile puse la dispoziție în cadrul clădirii spitalului, cu respectarea standardelor de igiena, ținând cont de faptul ca în cârdul clădirii se prestează servicii medicale, unde este imperios necesar asigurarea unui cadru adecvat de desfășurare a activității.

Clădirea spitalului este situata în centrul orașului Zlatna, iar reabilitarea acestuia va contribui la îmbunătățirea imaginii urbanistice a comunității. Urmare a derulării investiției se va înregistra un consum redus de energie termica pentru încălzirea clădirii si asigurarea unui confort necesar pe tot parcursul anului, scăderea costurilor generate cu asigurarea încălzirii si nu în cele din urma, reducerea emisiilor poluante.

Publicitate

Ştirea zilei

Vești bune din partea ministrului Educației: „Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste”

Publicat

în

Vești bune din partea ministrului Educației: „Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat faptul că zece milioane de teste de salivă pentru COVID-19, destinate preșcolarilor, elevilor și angajaților din învățământ vor fi livrate până la începutul săptămânii viitoare în școli.

„Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ.

Electrica Furnizare Discount

Ministerul Educației, la solicitarea Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență, a transmis repartizarea pe județe pentru primul lot de teste rapide pe bază de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare (cea de-a doua săptămâna a semestrului 2).

Apreciem deblocarea procesului de achiziție a testelor, atât de necesare pentru funcționarea în condiții de siguranță sanitara a școlilor și grădinițelor.”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prin intermediul paginii de socializare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Liderul PNL Alba, Ion Dumitrel, despre semnătura lui Silviu Ponoran pentru demiterea lui Iohannis: „Este unul din primarii de succes în administrație”

Publicat

în

VIDEO| Liderul PNL Alba, Ion Dumitrel, despre semnătura lui Silviu Ponoran pentru demiterea lui Iohannis: „Este unul din primarii de succes în administrație”

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, aflat astăzi, 21 ianuarie 2022, în vizită în județul Alba, a precizat, la o conferință de presă desfășurată la biroul partidului, în legătură cu acțiunea primarului din Zlatna, Silviu Ponoran, care a semnat demiterea președintelui Iohannis, la inițiativa AUR, următoarele: „Atunci când oamenii acționează împotriva partidului, nu rămân membri de partid”.

În urmă cu o săptămână, prin intermediul unui comunicat remis presei, PNL Alba susținea: „Gestul colegului nostru, primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, de a semna pe lista AUR, pentru demiterea președintelui Klaus Iohannnis, reprezintă, înainte de orice, un episod politic absolut nefericit. PNL a fost și va rămâne un partid în care libertatea de opinie e importantă și prezentă de la dezbatere până la decizie. Pentru absolut orice membru! Dar de aici și până la asocierea directă, publică, inclusiv prin semnătură, a unui liberal cu o formațiune ale cărei acțiuni ridică mari semne de întrebare, este cale lungă și denotă o deviere de la verticalitate, mai ales în ochii celor care te cunosc de o viață.

Electrica Furnizare Discount

Apetitul domnului Ponoran pentru AUR, partid care se joaca de-a demiterea președintelui într-o perioadă în care prioritățile sunt cu totul altele, îl plasează, din păcate, nu într-o „scăpare” de acceptat, cât într-o „ieșire” radicală unilaterală, dincolo de opțiunea colegilor de filială sau de valorile PNL. Un episod public calculat și provocat de dragul scandalului și diversiunii de pionii locali ai unui partid oportunist și speculant ce s-a folosit de orice prilej pentru a manipula, fără nicio soluție reală pentru români în cea mai grea perioadă pe care o traversează, ca toate țările din lume, România.

Îi respectăm primarului Zlatnei valul de încredere pe care îl are, de câteva mandate, din partea concetățenilor. Îi recunoaștem munca uriașă depusă pentru realizarea atâtor proiecte, despre care chiar și domnului primar ar trebui să-i fie clar că sunt rezultatul implicării și susținerii PNL . Ne rămâne regretul că a căzut pradă, sperăm noi, unui impuls de moment și a trecut linia atât de bine delimitată care desparte un cetățean cu drept de vot de un politician votat de oameni sub sigla PNL.”

Astăzi, Ion Dumitrel, a fost galant după ce Cîțu nu și-a făcut temele la capitolul județul Alba:

„Așteptăm un punct de vedere al Biroului Național, în Biroul Județean s-a analizat și s-a discutat, colegul nostru a regretat, sperăm să nu se mai întâmple, așa cum s-a spus în comunicat ne pare rău și îi pare rău pentru greșeală, în activitatea lui în administrație este unul din primarii de succes!”, a declarat pentru ZiarulUnirea.ro, Președintele Consiliului Județean Alba și liderul filialei județene Alba, Ion Dumitrel.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Sistemul de iluminat public din Abrud va fi reabilitat și modernizat. Investiție de aproape 800.000 de lei

Publicat

în

Sistemul de iluminat public din Abrud va fi reabilitat și modernizat. Investiție de aproape 800.000 de lei

Sistemul de iluminat public din multe zone ale orașului Abrud va fi modernizat și reabilitat, printr-o investiție de aproape 800.000 de lei.

Primăria orașului Abrud a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții: „Modernizare și reabilitare iluminat public în orașul Abrud, județul Alba.”

Valoarea totală este estimată la 795.000 lei, fără TVA.

Electrica Furnizare Discount

In prezent, in orașul Abrud, se constată existența unui iluminat public neconform, fără a fi realizate nivelele de iluminare recomandate de normele europene. Conform standardelor UE trebuie îndeplinite o serie de cerințe minime impuse, fără însa a supradimensiona sistemele.

Pentru modernizarea iluminatului public stradal din orașul Abrud se va realiza următoarea soluție aprobată în cadrul documentației de avizare a lucrărilor de intervenții: modernizarea iluminatului public prin înlocuirea aparatelor de iluminat existente, cu aparate de iluminat cu tehnologie LED echipate cu un modul telegestiune – controller – (cate unul pentru fiecare aparat), înlocuirea kiturilor de montaj și implementarea sistemului de telegestiune.

Soluția tehnica constă în schimbarea corpurilor de iluminat respectiv montarea a 800 aparate de iluminat cu surse LED, după cum reiese din calculele luminotehnice pentru iluminat rutier amplasate pe stâlpi existenți.

Pentru alimentare se va utiliza rețeaua aeriană existentă. Având în vedere scăderea puterii instalate la nivelul întregului sistem, cât și pentru fiecare circuit în parte, nu se impun măsuri speciale de suplimentare sau protejare a instalațiilor electrice de alimentare.

A fost aleasă ca variantă optimă recomandată deoarece indeplinește toate cerințele aferente temei de proiectare și a standardelor în vigoare, este în conformitate cu expertiza tehnică efectuată și prezintă următoarele avantaje:

 • obținerea unui sistem nou, modern și uniform din perspectiva iluminatului, care va aduce reducerea pentru o parte din costuri: atât întreținerii cât și prin diminuarea pierderilor și dezechilibrelor de rețea;
 • aducerea iluminatului public la valorile minime prescrise în standardele și normele în vigoare;
 • din punct de vedere luminotehnic vor fi eliminate zonele cu umbră și întuneric în zonele vizate;
 • controlul de la distanța al SIP și posibilitatea de a modifica scenariile privind pornire/oprirea și dimmingul aparatelor de iluminat;
 • informarea în timp real privind apariția defecțiunilor în sistem sau a funcționării defectuoase a unuia dintre elemente;
 • creșterea confortului vizual și al siguranței atât pentru conducătorii auto, cât și pentru pietonii angajați în trafic în zonele de risc;
 • reducerea costurilor de întreținere și mentenanță a sistemului față de un sistem de iluminat public clasic,
 • scăderea consumului de energie electrică prin folosirea sistemului inteligent de management prin telegestiune.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare