Rămâi conectat

Ştirea zilei

Spitalul din orașul Zlatna va fi modernizat și reabilitat termic: Licitația pentru execuția lucrărilor, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spitalul din orașul Zlatna va fi modernizat și reabilitat termic: Licitația pentru execuția lucrărilor, lansată în SEAP

Primăria orașului Zlatna a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor la obiectivul de investiţii „Reabilitare și modernizare clădire Spital”. Valoarea totală estimată a investiției este de 10.710.312,57 de lei, fără TVA.

Necesitatea realizării proiectului ’’Reabilitare si modernizare clădire spital oraș Zlatna” rezidă din starea degradată în care se află la momentul actual clădirea, în special din punct de vedere al pierderilor de energie înregistrate, acestea traducându-se în cheltuieli ridicate cu asigurarea unui minim de confort necesar.

Pornind de la ideea că edificiul obiect al proiectului a fost ridicat în 1731, e de la sine înțeleasă slaba calitate a construcției și gradul de deteriorare în care se află. De-a lungul timpului clădirea a mai suportat lucrări de reparații, dar cu precădere din punct de vedere structural și nu în ceea ce privește reabilitarea termica în vederea efcientizării energetice și reducerii consumurilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se propun următoarele intervenții la clădire în vederea realizării lucrărilor propuse:

 • Se va îndepărta integral placa de pe sol;
 • Se vor desface pereții executați ulterior fără rol structural, la care se constată deficiențe de fundare;
 • Se vor consolida fundațiile pereților structurali prin realizarea de centuri din beton armat;
 • Se vor realiza fundații noi pentru pereții propuși cu grosimea mai mare de 15 cm;
 • Se va realiza o nouă placă pe sol, din beton armat;
 • Injectarea fisurilor existente în pereți cu rășini epoxidice ;
 • Cămășuirea armată locală a colțurilor și intersecțiilor structurale ale clădirii;
 • Se vor corecta închiderile golurilor executate necorespunzător prin prevederea de bare de armătură în asize;
 • Se va repara zidăria în zonele unde aceasta prezintă degradări / deficiențe de execuție ;
 • Se vor trata suprafețele afectate de acțiunea sărurilor din teren cu soluții care să neutralizeze efectul acestora;
 • Refacerea planșeului în colțul nord-vestic, prin îndesirea grinzilor metalic existente și realizarea unui planșeu mixt oțel-beton;
 • Realizarea unui planșeu din beton armat peste CT;
 • Realizarea unor compartimentări din gips carton sau zidărie de BCA / blocuri ceramice;
 • Se va desface șarpanta și planșeul peste etaj;
 • Realizarea unui nou planșeu în soluție ușoară (lemn, grinzi metalice și lemn etc);
 • Se va realiza o nouă șarpantă și o nouă învelitoare;
 • Se vor realiza lucrări de izolare termică a fațadei – partea opacă, inclusiv termo- hidroizolarea planșeelor peste ultimul nivel;
 • Se va realiza reabilitarea trotuarelor perimetrele de protecție conform normelor în vigoare, cu panta spre exterior;
 • Amplasarea unui lift de serviciu în zona bucătăriei și amplasarea unui lift în vederea asigurării accesului persoanelor la etajul clădirii.

Impactul renovării energetice a clădirii Spitalului Zlatna se traduce printr-o serie de beneficii:

Beneficii economice:

Este cunoscut faptul ca îmbunătățirea eficienței energetice si reducerea consumurilor, pe termen mediu si lung se traduc în economii la bugetul public, economii care pot fi folosite pentru acoperirea unor altor nevoi si probleme de ordin public. Se estimează ca, urmare a implementării proiectului, economiile financiare se vor ridica la o valoare de peste 180.000 lei.

De asemenea, prin acțiunile de reabilitare termica va creste valoarea economica a clădirii obiect al investiției. Din lipsa resurselor financiare, s-a preferat orientarea pe acțiuni cu rezultate pe termen scurt si cu un impact imediat pentru societate, iar investițiile în reabilitarea clădirilor fiind percepute ca investiții de lunga durata, cu toate ca au un impact imediat în creșterea gradului de confort si îmbunătățirea calității vieții-pentru asigurarea carora, în prezent, se utilizează un consum excesiv de energie.

Beneficii de mediu:

Unul din principalele argumente în favoarea importanței eficientizarii clădirilor din punct de vedere energetic vizeaza scăderea consumului de energie, reducerea impactului asupra mediului, din punct de vedere al emisiilor de CO2, gazelor cu efect de sera, respectiv reducerea risipei de resurse. Clădirile reprezintă cea mai mare sursa de emisii de CO2, având o contribuție semnificativa la schimbările climatice. Se estimează ca beneficiile aduse asupra mediului prin renovarea energetica a clădirilor ar putea fi de ordinul a 10% din economiile de costuri energetice.
Beneficii sociale si medicale:

Clădirile care dispun de o încălzire mai eficienta oferă beneficii pentru sanatate, având mai puține zone reci si curenți de aer, mai puțin condens, temperatura fiind constanta si uniforma în interiorul clădirii, deci o predispoziție redusa la mucegai, asigurând o calitate mai ridicata a aerului din interior.

În aceste condiții, renovarea energetica a clădirilor reprezintă o alternativa viabila pentru modernizarea sustenabila a fondului construit, capabila sa aduca beneficii relevante sectorului public. Intervențiile la nivelul clădirii prin lucrări de renovare energetica vor conduce automat la creșterea eficienței energetice si reducerea consumurilor.

Necesitatea investițiilor asupra clădirii vine si în contextul în care asupra edificiului obiect al proiectului nu au mai fost realizate lucrări de reabilitare, nici din punct de vedere structural, dar nici din punct de vedere termic. Pe de alta parte, este necesara asigurarea unui grad de confort celor ce beneficiază de serviciile puse la dispoziție în cadrul clădirii spitalului, cu respectarea standardelor de igiena, ținând cont de faptul ca în cârdul clădirii se prestează servicii medicale, unde este imperios necesar asigurarea unui cadru adecvat de desfășurare a activității.

Clădirea spitalului este situata în centrul orașului Zlatna, iar reabilitarea acestuia va contribui la îmbunătățirea imaginii urbanistice a comunității. Urmare a derulării investiției se va înregistra un consum redus de energie termica pentru încălzirea clădirii si asigurarea unui confort necesar pe tot parcursul anului, scăderea costurilor generate cu asigurarea încălzirii si nu în cele din urma, reducerea emisiilor poluante.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației

Ar putea fi o adevărată lovitură pentru conducătorii auto din România! Șoferii care nu-și plătesc amenzile ar putea rămâne, în curând, pietoni, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.

Conform unui proiect de lege depus la Senat, șoferii care nu-și achită amenzile în 60 de zile riscă să rămână fără permisul de conducere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, șoferii care sunt amendați sunt obligați să le achite în maximum două luni. În caz contrar, vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.

Ce susțin inițiatorii
„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului de lege, conform Antena3.ro.

Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”.

Trebuie precizat că, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Fenomen astronomic EXTREM de rar: Cinci planete se vor alinia într-un spectacol nemaiîntâlnit de 17 ani

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Fenomen astronomic EXTREM de rar: Cinci planete se vor alinia într-un spectacol nemaiîntâlnit de 17 ani

Cinci planete se vor alinia în dreptul Lunii într-un fenomen astronomic rar.

Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Uranus vor oferi un spectacol unic pe cerul nopţii în această seară după apusul Soarelui. Majoritatea planetelor vor putea fi vizibile cu ochiul liber, însă pentru Mercur şi Uranus va fi nevoie de un binoclu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fenomenul este comparat de către specialişti cu aranjarea perlelor pe un colier. O astfel de paradă a planetelor a fost observată şi în iunie anul trecut, pentru prima dată din 2004.

Alte alinieri planetare vor mai avea loc pe 11 aprilie şi pe 24 august 2023.

Pe 17 iunie 2023, va putea fi observată şi alinierea dintre planetele Mercur, Uranus, Jupiter, Neptun şi Saturn.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cazul crimei care a îngrozit Alba: Mama bebelușului ucis de tatăl său, dată dispărută, în 2020, la Arad

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cazul crimei care a îngrozit Alba: Mama bebelușului ucis de tatăl său, dată dispărută, în 2020, la Arad

Tânăra mamă a copilașului ucis în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, într-un apartament din municipiul Alba Iulia, chiar de către tatăl său a fost dată dispărută, în toamna anului 2020, fiind căutată de polițiștii arădeni.

Pentru găsirea C. I., soțul ei a făcut o postare pe rețelele de socializare. Acesta a declarat atunci că are doi copii minori împreună cu tânăra. La 1 noiembrie, C. i-a scris soțului ei pe Facebook, mesaj în care spunea că a plecat din vina lui, scrie Special Arad.

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO| ȘOCANT: Un bărbat și un copilaș de doar un an găsiți SPÂNZURAȚI într-un apartament din Alba Iulia. Posibilă CRIMĂ urmată de SINUCIDERE

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit informațiilor jurnaliștilor de la Special Arad, polițiștii arădeni au dat de urma tinerei, aceasta declarându-le că nu a fost victima vreunei infracțiuni, însă nu s-a întors acasă, la Arad.

„În dimineața zilei de 29 octombrie, C.-G. I., de 23 de ani, a plecat de la domiciliul ei, de pe raza municipiului Arad și de atunci nu s-a mai întors. Semnalmente: înălţime 165 cm, aprox. 60 kg, constituţie atletică, faţă ovală, ten deschis, ochi căprui, păr șaten, lung. Când a fost văzută ultima data, tânăra purta pantaloni jeans de culoare închisă, geacă roșie și încălțăminte sport mov. Are asupra sa o poșetă de culoare închisă. Persoanele care dețin informații ce pot conduce la depistarea celei dispărute sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgență 112 sau să se adreseze celei mai apropiate secții de poliție”, a fost anunțul pe care IPJ Arad l-a publicat în legătură cu dispariția femeii.

CITEȘTE ȘI:SCRISOAREA de ADIO lăsată de tatăl criminal din Alba cu câteva ore înainte de a-și ucide fiul și de a-și pune capăt zilelor: „Da, mi-am pierdut familia. Încă mai pot alege”

Mesajul de adio al tatălui

Bărbatul (Bogdan R.) i-a trimis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mamei copilului, fosta sa parteneră, o serie de mesaje, care au alertat-o. Copilul era la el, în weekend. Cei doi au fost împreună doi ani, iar din octombrie anul trecut, femeia ar fi plecat de la el.

Inițial, bărbatul a răspuns la telefon și a dat asigurări că fiul său este bine, fiind dispus să demonstreze acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon, și nici la ușa apartamentului situat într-un bloc de pe strada Livezii, din Alba Iulia, în care locuia cu chirie. Când, în final, polițiștii au intrat în locuință i-au găsit pe cei doi, copilul de 1 an și tatăl acestuia, spânzurați.

Bărbatul a lăsat pe o reţea de socializare un mesaj în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de faptul că un alt bărbat petrece mai mult timp decât el cu fiul său.

„Cine e bărbatul care împingea căruciorul băiatului meu? De ce nu am ştiut că i-ai dat o nouă figură paternă lui D.? Cum ai permis necunoscutului acesta să fie în aceeaşi casă cu bebeluşul meu? Ce ştii despre el? De ce îţi baţi joc de băiatul meu? Nu am fost eu un tată suficient de bun, cine e acest străin? V-am întrebat «ce planuri de viitor aveţi cu băiatul meu?» Şi nu aţi spus nimic. Eu ţin la familia mea, la băiatul meu, dar de ce te laşi manipulată de C. C.?”, a scris, printre alele, bărbatul de 27 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare