Rămâi conectat

Actualitate

Spitalele private vor fi obligate să pună tarifele percepute la vedere: Asiguratul poate alege oferta cea mai avantajoasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Contribuţia personală pe care pacienţii asiguraţi în sistemul de sănătate public o vor avea de plătit în cazul în care se internează sau se operează într-un spital privat va trebui să fie afișată, de furnizorii privaţi de servicii medicale, pe pagina proprie de internet şi la sediu, într-un loc vizibil.

Această obligaţie există încă de acum doi ani, însă nu a putut fi pusă în aplicare deoarece Contractul-cadru nu a fost modificat pentru a o cuprinde. Abia după ce noul Contract-cadru ce conţine pachetele de servicii medicale pentru anii 2021-2022 va intra în vigoare, va fi introdusă, în mod oficial, această obligaţie pentru furnizorii medicali aflaţi în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

OUG 27/2019 prevedea încă de acum doi ani faptul că sumele reprezentate de contribuţia personală plătită de pacient trebuie afişate pe pagina de internet a furnizorilor medicali privaţi, însă pentru a se putea aplica Guvernul trebuia să modifice contractul-cadru, lucru care nu s-a mai întâmplat. Contribuţia personală a pacientului va reprezenta diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat, iar suma rezultată va fi prezentată printr-un deviz, valabil cinci zile lucrătoare de la primirea acestuia. Această contribuţie personală a asiguratului va putea fi plătită fie direct, fie printr-o asigurare medicală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, această prevedere a noului Contract-cadru va permite asiguratului să obţină cât mai multe oferte de la alte spitale pentru a o alege pe cea care să îl avantajează.

“Contribuţia personală este o propunere cuprinsă în noul contract cadru pentru 2021/2022 care a fost pus în transparenţă decizională, deci nu este o formă finală. Urmează ca forma finală să fie supusă aprobării guvernului, iar apoi să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie. Contribuţia personală se percepe şi în prezent în spitalele aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări, dar propunerea vizează reglementarea şi transparentizarea acestei contribuţii astfel încât pacientul să beneficieze de mai multă predictibilitate a costurilor atunci când accesează servicii medicale la spitalele private.

Propunerea se referă la faptul că pacientul va primi la solicitare un cost estimativ valabil un număr de zile, pentru a-i permite să solicite şi să obţină şi alte oferte de la alte spitale, şi să o aleagă pe cea care îl avantajează. Costul este estimativ, fireşte, pentru că, poate pentru o intervenţie chirurgicală este prevăzută o zi de servicii în ATI, şi atunci lucrurile se pot complica şi costurile se pot majora. Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat. Practic, această propunere reprezintă încă un pas pentru a ne asigura că banii urmează pacientul în sistemul de sănătate. Pe de altă parte, ajută şi la crearea unui mediu competitiv în sistemul privat, foarte corect şi foarte transparent. Este evident că piaţa concurenţială privată s-a dezvoltat foarte mult, atâta timp cât tarifele vor fi la vedere, vor fi cunoscute de pacienţi înainte să acceseze serviciul medical, aşa cum este şi normal”, a declarat Mihaela Tănase pentru News.ro.

Acest deviz estimativ va cuprinde următoarele rubrici:

1. costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului, în condiţii hoteliere standard:

suma rezultată din înmulţirea valorii relative a cazului cu tariful pe caz ponderat propriu spitalului;
contribuţia personală a asiguratului.

2. costurile serviciilor suplimentare estimate:

medicale – servicii medicale suplimentare, nenecesare pentru rezolvarea cazului;
nemedicale – servicii hoteliere suplimentare sau de confort sporit față de standard.

„Devizul estimativ se poate modifica pe perioada internării asiguratului în funcție de evoluția clinică, cu consimțământul acestuia sau al reprezentantului legal”, mai este menţionat în proiectul actului normativ.

Noul Contract-cadru a fost pus în dezbatere publică, iniţial, la începutul lunii martie, însă CNAS completează şi modifică proiectul de HG în mod frecvent. Implementarea noului Contract-cadru, valabil pentru anii 2021-2022, este estimată pentru data de 1 iulie 2021. Totuşi, prevederile actualului act normativ, ce conţine actualele pachete de servicii medicale la stat, au fost prelungite, în mai multe rânduri, şi se vor aplica până la 30 iunie 2021.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea