Spitalele din Alba Iulia, Abrud şi Cugir au avut contracte directe cu firma Hexi Pharma

Thor, substanţa aflată în mijlocul scandalului dezinfectantelor diluate, a trecut în 2013 prin Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia şi în 2014 prin Spitalul Orăşenesc Cugir

Trei spitale din Alba au avut avut contracte cu firma Hexi Pharma, aflată în prezent în mijlocul unui scandal privind eficacitatea dezinfectanților marca Thor și Suprasept: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul Orășenesc Abrud și Spitalul Orășenesc Cugir. Spitalul din Cugir a avut un singur contract, între 2007-2014, respectiv cel încheiat în 13.06.2014, prin care a achiziționat de 1.600 de lei substanța dezinfectantă Thor. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a avut, în perioada 2007-2014, 44 de contracte pentru achiziții directe de dezinfectante, majoritatea substanțelor cumpărate fiind: Polyiodine, tablete de Hexaclor, Dexin săpun dezinfectant chirurgical, antiseptice şi dezinfectante nenominalizate. Majoritatea achizițiilor directe nu au depășit 2.000 de lei.  În lista contractelor Hexi Pharma cu spitalele din țară, SJU Alba Iulia figurează cu un singur contract pentru Thor, din 8.11.2013, pentru suma modică de 300 de lei. Spitalul Orășenesc Abrud a avut patru achiziții de la Hexi Pharma, de Polyiodine, în 2009, 2011, 2013, 2014. Spitalul din Alba Iulia07

În scandalul dezinfectantelor diluate, Ministerul Sănătății a demarat deja acțiuni de control și verificare, care se desfășoară în colaborare cu Parchetul General. Sunt efectuate cercetări pentru a se stabili cu celeritate dacă există sau nu o problemă de sănătăte publică în legătură cu utilizarea acestor biocide. Pentru derularea acțiunilor de control și elaborarea metodologiilor aferente, Ministerul Sănătății nu a utilizat consultanți externi, din interiorul sau exteriorul sistemului sanitar. Metodologia de control utilizată pentru aceste acțiuni este cea standard și este structurată pe două etape: 1. Etapa inițială, în regim de urgență, care se realizează prin autocontrolul unităților spitalicești, dar și prin probe suplimentare recoltate de către direcțiile de sănătate publică, pe care le vor analiza în laboratoarele proprii. 2. Etapa complexă de control, care presupune controale mixte împreună cu Inspecția Sanitară de Stat și serviciile de control în sănătate publică din cadrul direcțiilor de sănătate publică, precum și recoltarea de probe din biocidele incriminate.

„Propagarea unor speculații cu privire la calitatea personalului implicat în activitățile de control este de natură să aducă atingere atât probității persoanelor implicate în aceste verificări, cât și anchetei penale aflate pe rolul Parchetului General”, transmite Ministerul Sănătății.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, ec. Nicoleta Coșarcă, a transmis că unitatea pe care o conduce nu folosește acum substanțele ale căror nume sunt menționate în acest scandal. În plus, directorul SJU Alba Iulia a ridicat problema pasării de responsabilitate de la comisia guvernamentală de atestare și verificare a substanțelor biocide pe umerii spitalelor. „Autocontrolul oricum funcționează la noi în spital, avem departament special de supraveghere și control al infecțiilor. Iar DSP a recoltat probe și urmează să facă raportările la Ministerul Sănătății”, a mai explicat directorul SJU Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...