Rămâi conectat

Curier Județean

Spaime

Publicat

în

Îmi amintesc de un episod din copilărie, de la mijlocul anilor ’80, când, într-o zi geroasă de iarnă, am ieşit cu bunica la plimbare să scăpăm de frigul din casă. La auzul criticilor mânioase şi dure ale bunicii la adresa „nemernicilor ăstora de comunişti” care tăiaseră gazul, i-am strâns instantaneu mâna îngheţată şi i-am şoptit ferm: „Lasă buni, lasă, nu mai spune! Că ne iau ăştia şi paltoanele!”
Sistemul reuşise pe atunci să insufle o teamă organică şi unui copil. În decembrie ’89, am urmărit revoluţia în direct cu sufletul la gură, plângând şi râzând în acelaşi timp, am jucat hora bucuriei, căci era evident pentru toată lumea, indiferent de vârstă, că se întâmpla ceva major, esenţial.
O vreme nu ne-a mai fost frică de nimic. Părinţii noştri parcă aveau aripi, iar noi, generaţia nouă pe atunci, eram aproape invidiaţi că, nemarcaţi de comunism, vom putea face orice. „Ce viaţă o să aveţi voi! Câte o să puteţi face!”, mi s-a spus adesea. Senzaţia de siguranţă şi speranţa s-au spulberat însă brutal şi mult prea curând, odată cu devastatoarele, cumplitele mineriade. Ianuarie, februarie ’90 şi, mai ales, 13-15 iunie ’90 au reanimat frica.
De atunci încoace ne e teamă constant, şi astăzi, parcă mai mult ca niciodată. Trăim permanent cu sabia lui Damocles deasupra capului. Cei care nu se tem sunt calificaţi fie ca nesimţiţi, fie ca iresponsabili.
Ne e frică de criză, ne temem de elanul normativ al guvernului Boc şi de „reforma statului”, ne temem de ziua de mâine şi de anul care vine, ca să nu mai zic de 2012, ne e frică să vorbim, teamă că orice spunem, chiar în privat, poate fi afişat, publicat oricând şi denaturat prin scoatere din context. Ne temem de gripa porcină, de West Nile, de sistemul sanitar deficitar, de justiţia strâmbă, ne temem de PDL, dar şi de eventualitatea unei guvernări a opoziţiei, de eşec şi, în egală măsură de succes. E de speriat că 61% din români sunt nostalgici după comunism, după cum rezultă dintr-un sondaj recent, că 80% din cei 120 de studenţi clujeni din generaţia ’89-’90, sondaţi de mine săptămâna trecută, nu ştiu cine e Doina Cornea. Opoziţia se teme de Băsescu, PDL-iştii de iminenţa schimbării şi de răzbunarea viitoarei puteri.
Parte din spaimele noastre sunt alimentate artificial şi pervers de televiziuni în goana după rating, prin scenarii catastrofice, însoţite obligatoriu de un fond sonor apocaliptic. Parte sunt cât se poate de reale. Situaţia e nasoală. Legile se votează cu cvorum făcut din pixul lui Anastase, parlamentarii se unesc întru binele comun doar „din greşeală”, înregistrări private, fără nicio legătură cu dosarele în care apar, sunt dezvăluite fără nicio jenă publicului, tupeul nu mai are margini, iar pe de altă parte intelectuali ca Pleşu şi Liiceanu sunt supuşi unui atac furibund din partea oponenţilor lui Băsescu. La putere şi în opoziţie dictonul e acelaşi – „Cine nu e cu noi e împotriva noastră!”
Şi totuşi, oricare ar fi cauzele ei şi oricât de întemeiate ar fi acestea, frica ar trebui viu combătută, înlăturată, anihilată. Pentru că, atunci când devine fobie, frica paralizează, duce la imobilism, la inacţiune totală şi este expresia limpede a lipsei de credinţă, fiind chiar prin asta, nimicitoare, dezastruoasă. Fricoşi, suntem dezbinaţi, uşor de manipulat, slabi, pierduţi. Fără Dumnezeu. Iar de asta, într-adevăr ar trebui să ne fie frică!
Ioana Romana LAURENŢIU
partener la casa de avocatură Laurenţiu, Laurenţiu şi Asociaţii


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile

Publicat

în

FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile

Noaptea Muzeelor la Aiud, un eveniment de excepție, a reunit peste 250 de vizitatori de toate vârstele, care au făcut cunoștință și cu Expoziția temporară „Samuel Fenichel, explorator aiudean”, dincolo de vizitarea celor trei săli de expoziție permanentă, cu piese din colecțiile: minerale, roci si fosile; animale nevertebrate, pești amfibieni și reptile; păsări și mamifere.

În cadrul evenimentului, Muzeul de Științele Naturii a premiat câștigătorii concursului „Ce ȘTIU / Ce NU ȘTIU” despre Muzeul de Științele Naturii Aiud, moment foarte apreciat de elevii școlilor participante. De remarcat că au participat 18 echipaje (peste 70 de elevi) de la instituțiile de învățământ din Aiud, dar și din Ocna-Mureș si Unirea.

Noaptea muzeelor a însemnat de asemenea și un act de curaj și inițiativă din partea a 18 elevi care au reușit să ghideze (în română și maghiară) pe parcursul zilei vizitatorii prezenți, experimentând ce înseamnă să fii muzeograf pentru o zi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ineditul zilei l-a reprezentat vizitarea Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde prin amabilitatea părintelui Gavriil, cei prezenți au aflat detalii foarte interesante despre viitorul muzeu care va lua ființă la Râpa Robilor și care va cuprinde spații destinate cinstirii memoriei martirilor morți în temnițele comuniste.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Luni, 16 mai| Primăria Aiud va începe distribuirea pachetelor alimentare pentru persoane defavorizate: PROGRAM

Publicat

în

Luni, 16 mai| Primăria Aiud va începe distribuirea pachetelor alimentare pentru persoane defavorizate: PROGRAM

Începând cu data de luni, 16 mai 2022, se vor distribui ajutoarele constând în pachete cu produse alimentare acordate prin Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate POAD 2018 – 2021, a anunțat Primăria Aiud.

Conform OUG 84/21.05.2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării POAD, art. 3, alin (1), lit. a) și lit. b) pot beneficia de ajutoare constând în pachete cu produse alimentare distribuite în cadrul POAD 2018 – 2021, următoarele categorii:

a) membrii familiilor și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (ajutor social) acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
b) membrii familiilor beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările si completările ulterioare;
Se vor acorda pachete cu produse alimentare persoanelor mai sus menționate, cu dosare aflate în plată la data distribuirii ajutoarelor. Persoanele care se încadrează la ambele categorii de beneficii vor ridica pachete cu produse alimentare pentru o singură categorie din care fac parte la data distribuirii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pachetele se vor distribui la depozitul autorității locale din Aiud, str. Ostaşilor, nr. 1A, jud. Alba, după următorul program:

  • Luni, Marți, Joi: Ora 09:00 – 15:00
  • Miercuri: Ora 09:00 – 17:00
  • Vineri: Ora 09:00 – 13:00

Ridicarea pachetelor cu produse alimentare se va face de către titularul beneficiului acordat pe baza documentului de identitate în original.

Informații suplimentare se pot obţine la sediul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Aiud, str. Unirii, nr. 8A, jud. Alba, telefon 0258/862.313


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Val de infracțiuni rutiere, în weekend, pe șoselele din Alba. Șoferi beți sau la volanul unor mașini neînmatriculate, prinși de polițiști

Publicat

în

Val de infracțiuni rutiere, în weekend, pe șoselele din Alba. Șoferi beți sau la volanul unor mașini neînmatriculate, prinși de polițiști

Drumurile din județul Alba au fost pline, în cursul weekend-ului, de șoferi inconștienți, care erau la volanul autoturismelor sub influența alcoolului sau care au prezentat acte expirate.

*La data de 13 mai 2022, în jurul orei 10.15, polițiștii din Mogoș au depistat un bărbat, de 56 de ani, din comuna Ponor, în timp ce conducea, pe DJ 107I, pe raza comunei Mogoș, un autoturism ce avea autorizația de circulație provizorie expirată.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 13 mai 2022, în jurul orei 19.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat, de 40 de ani, din comuna Sântimbru, în timp ce conducea, pe DJ 107C, pe raza localității Teleac, un autoturism ce avea autorizația de circulație provizorie expirată.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul neînmatriculat.

*La data de 13 mai 2022, în jurul orei 22,30, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau cu polițiștii Serviciului Rutier Alba, au depistat un bărbat, de 53 de ani, din Cluj Napoca, județul Cluj, în timp ce conducea un autoturism, pe strada București din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

*La data de 14 mai 2022, în jurul orei 10.00, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni depistat un bărbat, de 41 de ani, din comuna Bistra, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

*La data de 15 mai 2022, în jurul orei 01.20, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au depistat un bărbat, de 35 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihail Kogălniceanu din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare