Rămâi conectat

Curier Județean

Spaime

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Îmi amintesc de un episod din copilărie, de la mijlocul anilor ’80, când, într-o zi geroasă de iarnă, am ieşit cu bunica la plimbare să scăpăm de frigul din casă. La auzul criticilor mânioase şi dure ale bunicii la adresa „nemernicilor ăstora de comunişti” care tăiaseră gazul, i-am strâns instantaneu mâna îngheţată şi i-am şoptit ferm: „Lasă buni, lasă, nu mai spune! Că ne iau ăştia şi paltoanele!”
Sistemul reuşise pe atunci să insufle o teamă organică şi unui copil. În decembrie ’89, am urmărit revoluţia în direct cu sufletul la gură, plângând şi râzând în acelaşi timp, am jucat hora bucuriei, căci era evident pentru toată lumea, indiferent de vârstă, că se întâmpla ceva major, esenţial.
O vreme nu ne-a mai fost frică de nimic. Părinţii noştri parcă aveau aripi, iar noi, generaţia nouă pe atunci, eram aproape invidiaţi că, nemarcaţi de comunism, vom putea face orice. „Ce viaţă o să aveţi voi! Câte o să puteţi face!”, mi s-a spus adesea. Senzaţia de siguranţă şi speranţa s-au spulberat însă brutal şi mult prea curând, odată cu devastatoarele, cumplitele mineriade. Ianuarie, februarie ’90 şi, mai ales, 13-15 iunie ’90 au reanimat frica.
De atunci încoace ne e teamă constant, şi astăzi, parcă mai mult ca niciodată. Trăim permanent cu sabia lui Damocles deasupra capului. Cei care nu se tem sunt calificaţi fie ca nesimţiţi, fie ca iresponsabili.
Ne e frică de criză, ne temem de elanul normativ al guvernului Boc şi de „reforma statului”, ne temem de ziua de mâine şi de anul care vine, ca să nu mai zic de 2012, ne e frică să vorbim, teamă că orice spunem, chiar în privat, poate fi afişat, publicat oricând şi denaturat prin scoatere din context. Ne temem de gripa porcină, de West Nile, de sistemul sanitar deficitar, de justiţia strâmbă, ne temem de PDL, dar şi de eventualitatea unei guvernări a opoziţiei, de eşec şi, în egală măsură de succes. E de speriat că 61% din români sunt nostalgici după comunism, după cum rezultă dintr-un sondaj recent, că 80% din cei 120 de studenţi clujeni din generaţia ’89-’90, sondaţi de mine săptămâna trecută, nu ştiu cine e Doina Cornea. Opoziţia se teme de Băsescu, PDL-iştii de iminenţa schimbării şi de răzbunarea viitoarei puteri.
Parte din spaimele noastre sunt alimentate artificial şi pervers de televiziuni în goana după rating, prin scenarii catastrofice, însoţite obligatoriu de un fond sonor apocaliptic. Parte sunt cât se poate de reale. Situaţia e nasoală. Legile se votează cu cvorum făcut din pixul lui Anastase, parlamentarii se unesc întru binele comun doar „din greşeală”, înregistrări private, fără nicio legătură cu dosarele în care apar, sunt dezvăluite fără nicio jenă publicului, tupeul nu mai are margini, iar pe de altă parte intelectuali ca Pleşu şi Liiceanu sunt supuşi unui atac furibund din partea oponenţilor lui Băsescu. La putere şi în opoziţie dictonul e acelaşi – „Cine nu e cu noi e împotriva noastră!”
Şi totuşi, oricare ar fi cauzele ei şi oricât de întemeiate ar fi acestea, frica ar trebui viu combătută, înlăturată, anihilată. Pentru că, atunci când devine fobie, frica paralizează, duce la imobilism, la inacţiune totală şi este expresia limpede a lipsei de credinţă, fiind chiar prin asta, nimicitoare, dezastruoasă. Fricoşi, suntem dezbinaţi, uşor de manipulat, slabi, pierduţi. Fără Dumnezeu. Iar de asta, într-adevăr ar trebui să ne fie frică!
Ioana Romana LAURENŢIU
partener la casa de avocatură Laurenţiu, Laurenţiu şi Asociaţii


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Atelier de restaurare a bunurilor culturale confecționate din piatră la Sebeș. Înscrieri, până în 30 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atelier de restaurare a bunurilor culturale confecționate din piatră la Sebeș. Înscrieri, până în 30 iunie

Până în 30 iunie se fac înscrieri pentru a treia ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, ce se va desfășura în perioada 13-21 iulie 2023, în grădina muzeului din Sebeș.

Atelierul este organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul se va desfășura sub forma unui curs practic. Va avea ca principal obiectiv familiarizarea participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei, un material care, deși pare durabil, se dovedește a fi extrem de vulnerabil ca urmare a acțiunii factorilor de mediu și a activităților antropice.

Click AICI pentru formularul de înscriere

Atelierul de lucru se adresează, în special, tinerilor, elevi de liceu și studenți, dar și altor categorii de vârstă, care doresc să se inițieze în tainele unei ocupații care are un rol important în eforturile depuse pentru prezervarea Patrimoniului Cultural Național.

Pe durata workshop-ului participanții vor beneficia de pregătire teoretică și practică, asigurate de specialiști și de experți în domeniu, care activează în instituțiile organizatoare și partenere, precum și în sectorul privat.

Vor lua parte și la restaurarea și conservarea unor monumente litice din patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

”Îi invităm pe cei interesați să participe la acest workshop să se înscrie, până în data de 30 iunie 2023, completând formularul de mai jos. Selecția participanților se va face de către organizatori, dat fiind numărul limitat de locuri disponibile”, transmit organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Exporturile realizate de județul Alba, creștere cu peste 41% în ianuarie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Exporturile realizate de județul Alba, creștere cu peste 41% în ianuarie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022

În luna ianuarie 2023, la nivelul județului Alba s-au realizat exporturi în valoare de 254961 mii euro, reprezentând 3,6% din totalul exporturilor la nivel naţional (7160940 mii euro), în crestere cu 41,3% faţă de exporturile realizate în luna anterioară şi cu 5,8% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2022.Valoarea importurilor efectuate în luna ianuarie 2023 a fost de 242833 mii euro, reprezentând 2,6% din totalul importurilor la nivel naţional (9496240 mii euro), în crestere cu 34,9% faţă de cele realizate în luna anterioară şi cu 12,4% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2022.

Analizând structura exporturilor în luna ianuarie 2023 pe principalele grupe de mărfuri, se remarcă o pondere mai mare a următoarelor grupe: mijloace de transport (57,8%), maşini, aparate şi echipamente electrice (11,6%), lemn şi articole din lemn (5,8%), încălțăminte, pălării, umbrele și articole similare (3,5%).Comparativ cu luna ianuarie 2022, s-au înregistrat creșteri la secţiunilor cu pondere semnificativă, astfel: maşini, aparate şi echipamente electrice (+21,3%) încălțăminte, pălării, umbrele și articole similare (+21,1%), mijloace de transport (+8,2%) si scadere la lemn şi articole din lemn (-37,4%).

Elit - Gustul Desăvârșit

Referitor la structura importurilor, cele mai mari ponderi în total sunt deţinute de următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat: mijloace de transport (44,4%), maşini, aparate şi echipamente electrice (19,2%), metale comune şi articole din acestea (7,5%), produse vegetale (4,6%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (4,5%), animale vii, produse de origine animala (3,7%), pasta din lemn, deseuri de hartie, hartie si carton si articole din acestea precum si in industria chimica (3%).

Creşteri ale importurilor faţă de luna ianuarie 2022 s-au înregistrat la: produse vegetale (+314,6%), industria chimica (+65,1%), metale comune şi articole din acestea (+42,6%), animale vii, produse de origine animala (+28,9%), mijloace de transport (+12,3%), pasta din lemn, deseuri de hartie, hartie si carton si articole din acestea (+4%) si scaderi la lemn si articole din lemn (-50%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (-19,9%) si metale comune şi articole din acestea (-0,6%).

În luna ianuarie 2023, soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, în valoare de 12128 mii euro, soldul operaţiunilor de comerţ exterior înregistrat în luna ianuarie 2022 fiind tot pozitiv, +24886 mii euro).

Cele mai mari valori ale soldului pozitiv al operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat al produselor: mijloace de transport (+39548 mii euro), lemn şi articole din lemn (+12604 mii euro), articole din piatră, ipsos, ciment (+5135 mii lei), încălțăminte, palarii, umbrele și articole similare (+4357 mii euro), mărfuri şi produse diverse, inclusiv mobilier (+3316 mii euro).

Cele mai mari valori negative ale soldului operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni: masini, aparate și echipamente electrice (-16927 mii euro), metale comune şi articole din metal (-16164 mii euro), instrumente si aparate optice, fotografice, cinematografice, medico-chirurgicale (-6844 mii euro).

Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în luna ianuarie 2023, situează judeţul Alba pe locul 8 la exporturi şi locul 11 la importuri. Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului în aceasta perioada, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost:
-la export : Germania (62,3%), Ungaria (6,4%), Italia (6%);
-la import : Germania (64,7%), Italia (9,4%), Ungaria (7,7%).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevi de la Liceul German Sebeș, în schimb de experiență la Wittstock, în Germania

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevi de la Liceul German Sebeș, în schimb de experiență la Wittstock, în Germania

Zece elevi ai Liceului German Sebeș au participat la un schimb de experiență în Germania, la Wittstock.

Elevii, din clasele a X-a și a XI-a, însoțiți de profesorii Mihai-Octavian Groza și Toma Bembea, au fost la școala parteneră „Dr. Wilhelm-Polthier” Oberschule, în perioada 29 mai-2 iunie 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programul vizitei a cuprins întâlniri cu profesorii și elevii din Wittstock, o întâlnire a profesorilor care au însoțit grupul cu directorul școlii partenere, Laura Sandor, vizitarea centrului istoric și a principalelor instituții din Wittstock (primăria, respectiv biblioteca), precum și un tur al orașului Berlin.

Gazdele grupului din Sebeș au fost profesoarele Heidi Mohrmann, Dajena Schlöffel și Peter Krause.

Schimbul de experiență Sebeș-Wittstock s-a desfășurat în cadrul parteneriatului încheiat încă din anul 2017 între Liceul German Sebeș și „Dr. Wilhelm Polthier” Oberschule.

”Cheltuielile privind deplasarea și cazarea participanților au fost acoperite prin sponsorizările oferite de doi mari agenți economici locali și o persoană privată, cărora Liceul German Sebeș le aduce mulțumiri și pe această cale”, transmit reprezentanții unității de învățământ.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare