Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Soț și soție din Alba, arestați pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciu de aproape 2 milioane de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marți, 25 noiembrie,  în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pe baza unui mandat de arestare preventivă, a fost introdus F.N.E., de 48 de ani, din comuna Sălciua de Jos, care alături de alte 6 persoane, este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar penal aflat în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Potrivit IPJ Alba, “în perioada 2008 – 2010, F.N.E. împreună cu soţia sa, F.E., de 44 de ani, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu sediul în comuna Sălciua, judeţul Alba, au înregistrat în evidentele contabile cheltuieli fictive emise de 4 societăţi comerciale din Strehaia, judeţul Mehedinţi.

Pentru crearea unei aparenţe de legalitate a tranzacțiilor, cei 4 furnizori au înregistrat, la rândul lor, achiziții de la 38 de persoane juridice, cu sediul social declarat în mai multe judeţe din ţară, care exprimau un comportament de tip “firmă fantomă”. Atât achizițiile cât şi livrările au fost înregistrate în contabilitate şi declarate la instituțiile statului, urmărindu-se prin acest mod de operare neatragerea controalelor fiscale.

Din cercetările efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Alba, a rezultat că, în acest mod, a fost creat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 1.761.113 lei.

Pentru documentarea activităţii infracționale a persoanelor implicate, în data de 24 noiembrie a.c., au fost efectuate 4 percheziţii la sediile societăţilor vizate iar 7 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba pentru audieri. Faţă de acestea a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore iar în data de 25.11.2014 au fost prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Parchetul a dispus măsura controlului judiciar faţă de 3 dintre persoanele cercetate pentru complicitate la infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani iar pe F.N.E, F.E. precum şi pe M.R., de 29 de ani, din Strehaia şi B.I., de 36 de ani, din Strehaia, ultimii doi cercetați pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, i-a prezentat Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă.

Pe numele lui F.N.E. instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile iar faţă de F.E. a fost dispusă măsura arestului la domiciliu.

M.R. şi B.I. vor fi cercetaţi sub controlul judiciar.”

UPDATE: Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba inculpaţii FONOAGE NICOLAE EUGEN, FONOAGE ELENA, MIHAI ROMICĂ şi BIMBAI ION, sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani respectiv, pentru complicitate la aceste infracţiuni.

Cererea a fost admisă parţial de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba, care a dispus emiterea de mandate de arestare preventivă faţă de Fonoage Nicolae Eugen şi, respectiv, de arestare la domiciliu faţă de Fonoage Elena, autorii infracţiunilor de evaziune şi spălare de bani, iar faţă de complicii Mihai Romică şi Bimbai Ion s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Ca stare de fapt s-a reţinut că inculpaţii Fonoage Nicolae Eugen şi Fonoage Elena, în calitate de administratori şi directori generali ai unei societăţi comerciale de transport mărfuri, şi-au înregistrat cheltuieli fictive de achiziţii şi, totodată, au scăzut pe cheltuieli, investiţii efectuate pe societate, fără evidenţierea corectă a veniturilor si TVA-ului colectat, iar în acest mod s- au sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat. Distinct, s-a mai reţinut că, în perioada în care au administrat societatea, cei doi inculpaţi, pentru a da o aparenţă legală operaţiunilor de achiziţii, au dispus efectuarea de plăţi din conturile societăţii către furnizorii de facturi, respectiv inculpaţii Mihai Romică și Bimbai Ion, banii fiind reintroduşi în circuitul economic sub formă de creditare societate, urmate de operaţiuni de restituire împrumut.

Prejudiciul total cauzat se cifrează la valoarea de 2.351.646,29 lei.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt, sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu şi tragerea la răspundere penală a inculpaţilor”, se arată într-un comunicat de presă trasmis de Parchet.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea