SOS patrimoniul istoric aiudean! Clădirea fostei Administraţii Financiare a comitatului Alba de Jos ar urma să fie demolată, pentru că refacerea ar costa mai mult – ”stupizenia care acoperă incompetența”

SOS patrimoniul istoric aiudean! Clădirea fostei Administraţii Financiare a comitatului Alba de Jos ar urma să fie demolată, pentru că refacerea ar costa mai mult – ”stupizenia care acoperă incompetența”

Absolut deloc liniştitor voi supune atenţiei aiudenilor din  Aiud şi din întreg judeţul Alba, deocamdată, trei obiective ameninţate cu dispariţia din peisajul acestei urbe multiseculare. Cauze: ignoranţa în timp, lipsa de profesionalism, judecata pripită a gospodarilor îndrituiţi prin vot de către populaţie, lipsa simţului civic cetăţenesc, de implicare şi responsabilizare faţă de istoria oraşului, absenţa patriotismului provincial. Şi-ar mai urma altele, pe care hârtia nu le suportă.

Despre clădirea fostei Administraţii Financiare a comitatului Alba de Jos, academicianul Ion Simionescu (1873-1944), în cartea sa: „Oraşe din România”, ediţii 1925 şi 1929, începând chiar cu oraşul Aiud, scria următoarele: „Clădiri frumoase, nouă, gata în preajma războiului, înşirate pe marginea terasei. Aici e Sanatoriul… mai la vale e Liceul „Titu Maiorescu”, lângă el e Administraţia Financiară, mai încăpătoare decât liceul. Tot la clădirile moderne (devenite istorice s.n.) e de pus şi Palatul Prefecturii, în pretenţios stil florentin. De pe terasa dindărătul Administraţiei financiare te ademeneşte şiragul munţilor. Într-o stradă paşnică e vestitul Colegiu „Bethlen Gabor”, vechiu de trei secole… una din cele mai însemnate citadele de cultură… din Ardeal. În aceeaşi ordine arhitectonică şi istorică a clădirilor de patrimoniu, Penitenciarul – o adevărată cetate cu ziduri înalte…”
Descrierea oraşului Aiud este însoţită de o imagine desenată a Cetăţii Medievale, ca simbol identitar pregnant.

cladirea-fostei-administratii-financiare-a-comitatului-alba-de-jos-din-aiudEi, asupra clădirii Administraţiei Financiare din Aiud, în zilele acestui an 2016, mai-marii, mai-tinerii diriguitori municipali, după „îndelungi cugetări” au hotărât, vai, nici mai mult nici mai puţin, decât radierea de pe suprafaţa pământului, adică demolarea integrală a acestei minunate şi atât de folositoare în timp clădiri impunătoare cu trei nivele (p+2), cu subsol multifuncţional, cu pod acoperitor şi găzduitor aşijderea, curte largă cu pomi ornamentali  şi bănci de odihnă, inclusiv construcţii anexe gospodăreşti. Clădirea are o capacitate volumetrică de găzduire a multor activităţi de-a lungul timpului. După desfiinţarea comitatelor în 1925-1929, clădirea de-acum a fostei Administraţii Financiare a avut rol de cazarmă militară, apoi sediu agricol. Şcoala de Şoferi Profesionişti cu elevi din tot Ardealul şi Maramureşul, inclusiv de dincolo de Carpaţi, internat şcolar pentru sute de elevi anual, săli de clase, laboratoare, cantină cu bucătărie proprie, săli de mese, instalaţii sanitare şi de încălzire, în fapt toate utilităţile.

Clădirea de o rară frumuseţe, devenită astăzi victimă edilitară, îşi etalează insistent apareiajul din cărămizi mici de arhitectură colorată, care, cu toate vicisitudinile vremurilor, îşi păstrează locul lor neştirbit în tencuiala faţadei. E adevărat, faţada vizibilă în principal din stradă arată ca după cine ştie ce cataclism, care de fapt e consecinţa incompetenţei. Geamuri sparte cu rame rupte, instalaţia pluvială distrusă şi astfel provocatoare de igrasii, cu ţigle lipsă şi sparte de pe acoperiş, cu devalizări ale instalaţiilor interioare etc., cu o curte interioară înnăbuşită cu bălării şi gunoaie.

Dar toate acestea au apărut în timp sub privirile nepăsătoare ale gospodarilor responsabili aiudeni, de fapt iresponsabili şi insensibili faţă de pericolul permanent al urâţirii oraşului ce-l aveau în administrare. E falsă scuza că vreo clădire din domeniul privat nu ne-ar aparţine (ceea ce nu e cazul în speţă), căci urâţenia unei clădiri de pe teritoriul oraşului urâţeşte oraşul, care nu cu mulţi ani în urmă era apreciat de trecători şi de vizitatori ca „un orăşel cochet, curat, îngrijit, cu multă verdeaţă”.

Revenind la subiect, în mod sigur clădirea are o structură de rezistenţă solidă, pe care doar „bomba atomică” ar putea-o distruge (îmi spunea un concitadin din zonă, care a lucrat până la pensie în acea incintă). Sau răutatea oamenilor, căci „bomba” tot omul a realizat-o.

În motivaţia HCL Aiud se scrie că refacerea acestei clădiri ar costa mai mult decât demolarea. Ce argument stupid! Şi că nu sunt bani pentru aşa ceva. Altă stupizenie, care de obicei se invocă pentru a se acoperi incompetenţa.

Oameni buni, pentru Dumnezeu, aţi calculat cât ar costa operaţiunile de demolare într-un şantier apocaliptic? Nu cumva devizul demolării ar fi suficient pentru refacerea cel puţin a faţadei şi acoperişului? Iar pentru interioare, bălării şi gunoaie, se pot găsi soluţii aproape gratuite (munca în folos obştesc), sponsorizări etc. Dar de fonduri europene auzitărăţi? Pentru că ele sigur vor fi atribuite unor proiecte judicios elaborate în scopul salvării patrimoniului.

„Cere şi ţi se va da”. Clădeşte şi nu distruge rezultatele muncii înaintaşilor tăi.
Clădirea refăcută la standarde moderne va primi o valoare patrimonială inestimabilă, de interes lucrativ pentru mulţi întreprinzători, dacă va fi gestionată „cu cap” în folosul Aiudului.

Oliviu SOCACIU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

19 Comentarii

aiudeanul 21 noiembrie 2016 at 23:53

cine sa gandeasca in primaria pacii?probabil se investeste din nou in semafoare caci asa se aude:))))vai de capul nostru

... 22 noiembrie 2016 at 7:58

Bai oameni buni voi sunteti normali??????
Orice cladire, fie ea istorica sau nu, care e plina de igrasie, pericol de cadere in caz de seism sau care costa mult renovarea TREBUIE demolata!!!!! In loc la aceasta cladire care face obiectul stirei s-ar putea construi una moderna, MULT MAI IEFTINA,cu amprenta la sol mult mai mica facand astfel loc de parcari, o cladire pe 3-4 etaje unde sa bagi toate institutiile statului necesare acelui oras iar oamenii nu ar mai pierde timpul cu plimbatul inutil intre sediile institutiilor.
Fiti mai nene in pas cu pregresul omenirii!
Nu zic sa uitam de cultura, dar sa pastram si conservam acele cladiri ce se merita si care nu pun in pericol cetatenii sau care stau in calea progresului sau a unei mai bune dezvoltari a societatii!

Cristina C. 22 noiembrie 2016 at 8:15

Cine sa gandeasca, domnule Socaciu? Se toarna bitum prin oras, se face administratie part-time, predam la scoala si revenim in primarie si privim actele administrative ca pe extemporale salvatoare de corigenta. Enumerati asa-zisi consilieri personali. La ce se pricep ei? Am schimbat un dezastru cu o calamitate!

gigi 22 noiembrie 2016 at 8:43

asa ajunge si parlamentul daca iese Josan deputat!

Vergilica 22 noiembrie 2016 at 10:25

decat renovarea de catre cei care au betonat cetatea, mai bine deloc- oricum, plafoanele nu cred ca pot fi refacute- parerea unor constructori mai batrani decat mine; daca era cineva care stand 16 ani la conducerea orasului, ar fi luat decizia renovarii sau macar a conservarii acum 15 ani, probabil mai era o sansa

Brontos 22 noiembrie 2016 at 10:41

Da bai … anonimule, suntem normali! Normalitatea e sa-ti respecti trecutul si sa-l scoti din „igrasie”. Normalitate e sa nu furi, iar din acei bani sa-ti indeplinesti atributiile de administrator ales.
Daca astia din Alba Iulia gandeau ca si tine atunci demolau Cetatea. Dar in loc de asta au atras fonduri UE si au reabilitat-o. De ce aia din Aiud (fosti si actuali) nu pot face asta?
Hai sa demolam tot ce-i „igrasios” in tara asta … Propun sa incepem cu clasa politica!

... 22 noiembrie 2016 at 14:11

Imi respect trecutul DAR cand din acele cladiri istorice mananca multi bani prin renovare atunci nu mai sunt de acord ca acele cladiri sa ramana in picioare. Trrebuie demolate ca sa nu cada naibii pe trecatori. Adica nu sunt bani de spitale si scoli dar trebuie gasiti bani de renovat cladiri istorice. Renovam cladiri istorice importante si cetati precum cea de la Alba Iulia de care ai amintit DAR nu pe toate!!!!!!! Pai ce facem? In toata tara sunt zeci de mii de cladiri istorice, vrei sa le renovam pe toate? Iti mai dau un ex. si anume cladirea aia din spatele statuii lui Mihai Viteazu din cetate Alba Iulia. Sunt deja renovate destule cladiri acolo, pt. ce naiba vor sa cheltuiasca peste 2 mil. de EURO ca sa renoveze cladirea aia??????? Am fost personal in acea cladire si iti pui mainile in cap sa vezi in ce hal arata si aia vor sa o renoveze. Nu mai bine o demoleaza si face un parc acolo, cu spatii de joaca???????? Auzi, 2 mil. de euro, si pe la sate rabda frig elevii in clase. Sunt ferm convins ca si cei care au trait acum cateva sute de ani in aceleasi cladiri au rabdat frig iar daca ar exista acei oameni acum ar rade de noi si cu fundul ca in loc sa imbratisam progresul ACOLO UNDE SE POATE noi vrem sa renovam cladiri vechi. Si nu mai acuzati clasa politica ca si aia sunt acolo datorita noua, toti suntem niste lasi in multe privinte.

Abys 22 noiembrie 2016 at 11:00

Doamna Badea demolarea acestei cladiri este o bila neagra pt dv,marturisesc ca v-am votat si va apreciez dar nu sunt de acord cu modul superficial in care priviti istoria orasului!
Oare daca cetatea Aiudului ar fi intr-o stare de degradare asemanatoare cu cea a cladiri sus mentionate ati demola-o si pe aceasta?Va dau 2 exemple din propriul partid,primarii oraselor Zlatna&Blaj au gasit soluti pt reabilitarea unor cladiri cel putin la fel de degradate ,lucru pe care va sugerez sa il faceti si dv!!!

Kissyou 22 noiembrie 2016 at 11:13

Femeia e femeie.e greu cu înțelegerea unor concepte …acu inteleg Aiudenii ce au facut in Iunie…mai asteptati 3 ani pana va ispasiti pedeapsa!

Virgil 22 noiembrie 2016 at 15:53

Nu sunt de acord cu demolarea acelei cladiri. ESTE O CLADIRE DE PATRIMONIU. Noua administratie sa gaseasca solutii, sa faca proiecte pentru a pastra aceasta cladire si apoi sa-i gaseasca o noua folosinta. S-a facut un studiu? Cat costa demolarea? Cat costa o prima renovare? Ce fac consilierii? Cum se pregatesc? Ce solutii gasesc? Pentru ce i-am votat? Sa mearga la sedinta si sa incaseze indemnizatia? Consilierii au o pregatire in domeniul administrativ? Ce stiu ei sa faca? NU AU NICIO PREGATIRE !!!!! In AIUD nu va merge bine treaba niciodata pentru ca in conducere sunt doar oameni incompetenti. Ce proiecte a intocmit compartimentul de proiecte din primarie? De ce castelul de la Sancrai nu a fost demolat? De ce nu au fost demolate toate cladirile istorice? Pentru ca exista oameni care stiu administratie si gandesc.
Foarte bun articolul domnule Socaciu!

gazeta 22 noiembrie 2016 at 18:55

daca nu ne respectam istoria nu ne respectam pe noi. Istoria si patrimoniul nu trebuie sa aiba comparatie in cladiri noi. Am auzit destule tembelii despre administratia noua din acest oras …dar asta cu ~mai bine demolam o cladire emblemetica a orasului ca sa construi alta mai ieftina~ cred ca le intrece pe toate. Stimabililor competenti din administratie nu prea v-au folosit vizitele in spatiul UE pentru ca nu ati invatat nimic de pretuirea trecutului si a arhitecturii valoroase. HALAL DE VOI

tot eu 22 noiembrie 2016 at 19:34

Potrivit prevederilor legale solutia de demolare este data doar in urma unei expertize tehnice elaborata de personal specializat atestat ca Expert tehnic. Valoarea unei reabilitari este data de Documentatia de Avizare a Luctarilor de Interventii pe scurt DALI. Valoarea unei noi cladiri este data de un studiu de Fezabilitate pentru constructie noua. Deoarece Primaria a afirmat ca este mai eftin sa demolezi cladirea si sa construiesti una noua inseamna ca detine aceste documente elaborate de experti atestati conform legii. In baza legii 544 privind liberul acces la informatii publicetrebuie solicitate Primariei aceste documente si aduse la cunostinta bublica IN SPECIAL NUMELE EXPERTILOR CARE AU DECLARAT ASEMENEA INEPTII sa le vedem si noi mutrele de oameni respectabili ce sunt.

ăsta 22 noiembrie 2016 at 22:02

Nu vă mai bateți capul, că primărița face ce vrea mușchii ei! Asta-i bătăioasă rău! Mimează consultarea prostimii, dar face tot ce vrea ea!!!

flaviu 23 noiembrie 2016 at 8:36

Primarita sa stea in primarie, nu sa se pozeze pe facebook cu tot staff-ul in timpul programului, si sa invete administratie macar la nivelul la care sa ii poate raspunde pertinent doamnei Danciu Ionela. Ce administratie de nota 10 avem daca un consilier ridica o problema si ceilalti o aburesc in gol. Treaba asta cu demolarea va ramane in analele Aiudului. Nu cred ca exista in tara un caz similar. Sa ai o asemenea cladire si tu sa pui, chiar si numai in discutie, posibilitatea demolarii. Oana, revino-ti!

Bulă 23 noiembrie 2016 at 9:19

@flaviu

„Primarita sa stea in primarie…”

Cum ti-a trecut prin cap o asemenea absurditate? Sa stea in Primarie!
Nu mai omule, trebuie sa fie cat mai mult timp pe teren. Sa fie si sa verifice cum sau de ce nu se rezolva anumite probleme lasate de izbeliste pana acum.

Cat priveste pe Ionela? O „Gica” contra!

VOLENTIR 23 noiembrie 2016 at 10:14

O tampenie mai mare nici nu puteau sa scoata cei din administratia aiudeana. Am vazut la comentarii ideea ca aceste cladiri sunt impotriva progresului. Exact asa a zis si Ceausescu cand a demolat centrele vechi de o imensa valoare arhitecturala si a construit chiciuri si acum ne pare rau tuturor. Daca se va materializa aceasta demolare atunci cei din administratie vor intra in istorie ca o buba neagra – poate ca asta vor

Alex 23 noiembrie 2016 at 10:40

Urmatoarea candidata la demolare va deveni in scurt timp cladirea cazarmii militare, care si ea poate fi considerata ca fiind o cladire de patrimoniu. Demoland asemenea cladiri se demoleaza cate o bucata din personalitatea urbei noastre. Cand vom demola demolatorii?

Horea 23 noiembrie 2016 at 16:33

@Alex

Frumos spus: „Cand vom demola demolatorii?”

Impotriva demolatorilor ar trebui o alta REVOLUTIE.

Alex 23 noiembrie 2016 at 20:34

Este foarte curios ca pentru reabilitarea cladirii colegiului maghiar s-au gasit o caruta de bani iar pentru cladirea aceasta nu. Asta arata de fapt lipsa interesului pentru patrimoniul orasului. Cred ca ar fi utila o discutie publica privind viitorul cladirilor care sunt definitorii pentru personalitatea orasului nostru.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...