Rămâi conectat

Actualitate

SONDAJ PARADOXAL: DA grațiere și amnistie, dar NU OUG 13

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un SONDAJ paradoxal despre justiție arată cum cei mai mulți dintre subiecți se pronunță pentru grațiere și amnistie, DAR împotriva Ordonanței de Urgență 13/2017.

Cercetarea a fost realizată în București de către Departamentul de Sociologie al SNSPA în perioada 1-17 aprilie, pe un eșantion de 387 de persoane în vârstă de cel puțin 18 ani.

„Tipul eşantionului: pe cote de vârstă, gen, nivel educație.

Metoda de culegere a datelor: față-în-față cu respondentul.

Reprezentativitate: Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituţionalizată a Municipiului București.

Eroarea tolerată este de aproximativ ± 5.%, pentru un interval de încredere de 95%.

Validare: Validarea s-a făcut pe baza datelor INS 2015”, mai arată autorii sondajului.

Precizăm că procentajele au fost rotunjite, astfel încât suma DA/NU să fie 100%.

Astfel, 69% dintre respondenți se declară nemulțumiți de funcționarea statului de drept, 74% de sistemul național de justiție și 68% de siguranța cetățeanului.

Următoarea categorie de rezultate a fost obținută prin răspunsul la următoarea întrebare generală: „În condiţiile în care puşcăriile sunt supraaglomerate şi din această cauză România este sancţionată financiar la nivel european pentru nerespectarea drepturilor omului, vă rugăm să ne spuneți dacă sunteți de acord sau nu cu următoarele soluții”,

variantele fiind:

– amnistierea faptelor penale care nu sunt grave, cu recuperarea integrală a prejudiciului (67% favorabilitate);

– grațierea persoanelor care nu au comis fapte penale grave (54%);

– executarea pedepselor pentru fapte penale care nu sunt grave la locul de muncă, la domiciliul condamnatului sau prin prestarea de muncă în folosul comunităţii (72%);

– construcţia de noi puşcării la standarde europene (66%);

– actualele condiții de detenție din puşcării sunt meritate de condamnaţii penal şi nu trebuie îmbunătăţite (39%).

Cu toate acestea, la întrebarea „Credeți că Ordonanța de Urgenţă 13 avea ca obiectiv să salveze de condamnări penale anumiți politicieni?”, 76% dintre persoanele chestionate au răspuns DA.

De asemenea, 67% dintre subiecți au spus că NU ar trebui dezincriminat abuzul în serviciu din partea funcţionarilor publici.

Totodată, 71% dintre respondenți s-au declarat de acord cu existența unor protocoale anticorupție între DNA, SRI, Parchetul General și DIICOT.

În plus, 61% dintre opțiuni se îndreaptă împotriva reintroducerii pedepsei cu moartea, 59% în favoarea organizării unui referendum privind continuarea luptei anticorupție. De altfel, 80% dintre cei chestionați cataloghează drept „foarte importantă” lupta împotriva corupției, iar 13% – „importantă”. Paradoxul face ca, în același timp, 65% dintre subiecți să fie sceptici cu privire la propriile șanse de a avea parte de un proces judecat corect, iar 85% vor Legea răspunderii magistraților.

În clasamentul instituțiilor abuzive (conform percepției subiecților), conduc Poliția și instanțele de judecată (cu 69%, respectiv 58%), în timp ce următoarele locuri sunt ocupate de către SRI (54%), DNA (53%), PICCJ (52%) și DIICOT (46%).

Topul încrederii este dominat de către UE (71%), CCR (65%), ambasadele statelor europene din România (64%) și casele de avocatură (54%), în timp ce ultimele patru locuri sunt rezervate sistemului penitenciar autohton (41%, la egalitate cu Poliția), apoi Guvernului (38%) și Parlamentului (36%).

Nu în ultimul rând, când vine vorba despre înlăturarea lui Florian Coldea de la conducerea SRI, 44% cred că a fost un lucru bun pentru țară, dar 50% susțin că nu se pot pronunța.

Sursa: psnews.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea