Rămâi conectat

Actualitate

SONDAJ: Aproximativ trei sferturi dintre angajatori riscă probleme penale în 2018 dacă vor plăti cu întârziere contribuțiile și impozitele cu reținere la sursă

Publicat

în

Aproximativ trei sferturi dintre angajatorii din România ar putea avea probleme penale din 2018 și spun că ar putea ajunge chiar la închiderea afacerilor și concedieri, în contextul în care Guvernul reintroduce răspunderea penală pentru nereținerea și neîncasarea/reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor.

Mediul privat cere Executivului să înțeleagă că și firmele încasează banii cu întârziere pentru livrări de bunuri și servicii. De altfel, pentru 80% dintre firmele consultate în cadrul unui sondaj printre motivele problemelor la plata de contribuții se află și achitarea cu întârziere de către stat a contractelor de achiziții publice.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat în perioada 12 – 18 decembrie 2017 un sondaj la care au participat 544 de respondenți: 58,8% microîntreprinderi, 23,1% întreprinderi mici, 11,9% întreprinderi mijlocii, 2,5% întreprinderi mari și 3,7% altă formă juridică. Companiile au fost consultate în privința unui proiect recent de ordonanță de urgență a Guvernului, care vizează angajarea răspunderii penale pentru nereținerea și neîncasarea, reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor. Trei sferturi dintre respondenți (74,1%) au afirmat că au întâmpinat dificultăți în reținerea și plata, în tot sau în parte a impozitelor și contribuțiilor. Doar 25,9% dintre respondenți au spus că nu au avut astfel de probleme.

Elit - Gustul Desăvârșit

Profit.ro a scris încă de la începutul lunii decembrie că Ministerul Finanțelor a propus modificarea Legii evaziunii fiscale, pentru a reincrimina ca faptă de evaziune fiscală nereținerea și neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unor impozite și contribuții. Această modificare a fost anunțată de mai mult timp de Guvern, în contextul transferului în salariul brut al angajatului a contribuțiilor achitate în prezent de angajator pentru angajat, scopul fiind de a forța astfel o creștere a încasărilor la bugetul statului. Pedeapsa este de la 1 la 6 ani.

Sondajul realizat în rândul companiilor relevă și că peste 80% dintre angajatori ar putea ajunge la închisoare pentru că statul nu plătește la timp în contractele de achiziții publice.

Cele mai importante motive care au creat dificultăți în reținerea și plata, în tot sau în parte a impozitelor și contribuțiilor:
– neîncasarea la timp a facturilor de la beneficiar – 92,2%
– plata întârziată din contractele de achiziție publică – 80,7%
– factori aleatorii (blocaje în economie, condiții meteo nefavorabile, etc) – 69,5%
– dificultăți privind obținerea unui credit bancar sau a altor finanțări – 46,4%

Ordonanța poate avea și alte efecte negative decât închisoare pentru angajatori. Astfel, trei sferturi dintre firme se tem că ar putea risca închiderea, iar două treimi că ar putea ajunge la concedieri.

Cele mai importante efecte negative identificate de către respondeți ce pot apărea ca urmare a adoptării Ordonanței de urgență:
– sporirea controalelor abuzive, ca urmare a îndemnizațiilor de stimulare a personalului din cadrul ANAF și MFP – 87%
– închiderea societăților – 74,4%
– concedierea personalului și șomaj – 65,9%
– reducerea veniturilor la buget, ca urmare a închiderii societăților și plata îndemnizației de șomaj și ajutoare sociale- 49%
– reducerea investițiilor – 36,6%

Printre efectele pozitive, companiile văd creșterea veniturilor la buget din impozite și contribuții- 69,2%, creșterea conformării la plata obligațiilor fiscale- 54,8%, niciun efect pozitiv- 38,7%, precum și protecția persoanelor cărora li s-au reținut impozite/contribuții- 30,8%.

Participanții la sondaj au propus mai multe măsuri care ar contribui la rezolvarea problemelor generate de nereținerea și neîncasarea, reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor”.

Astfel, respondenții au menționat:
– eșalonarea plății impozitelor și contribuțiilor pentru motive întemeiate- 59%
– luarea în considerare a tuturor factorilor aleatorii care afectează cash-flow-ul societății (neîncasarea la timp a facturilor, plata întârziată din contractele de achiziție publică, etc.)- 58,4%
– acordarea de facilități fiscale, având în vedere că se face un serviciu statului (se reține și se virează la buget obligații pentru alte persoane)- 52,2%
– măsuri de prevenție- 47,7%
– măsuri de negociere, orientare, consiliere pentru găsirea unor soluții de redresare- 38,5%

Sursa: profit.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ministrul Agriculturii: Producția de grâu din acest an este mai mică, cu 15-18% comparativ cu cea a anului 2021

Publicat

în

Ministrul Agriculturii: Producția de grâu din acest an este mai mică, cu 15-18% comparativ cu cea a anului 2021

Anul acesta, producția de grâu este cu 15-18% mai mică în comparație cu cea înregistrată în anul 2021, anunță Petr Daea, ministrul Agriculturii, care a mai precizat că în cursul săptămânii viitoare va prezenta cifrele exacte.

Producţia de grâu din acest an este cu 15% – 18% mai mică faţă de cea înregistrată în 2021, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a precizat că va prezenta săptămâna viitoare cifrele exacte.

Elit - Gustul Desăvârșit

„(Producţia de grâu) este mai mică decât anul trecut, între 15% şi maxim 18% (mai mică) faţă de anul trecut”, a afirmat Daea, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, ministrului Agriculturii a informat că recoltarea grâului a fost finalizată în toată ţara, urmând ca săptămâna viitoare să fie anunţate cifrele oficiale. El a menţionat că recolta de anul acesta asigură atât consumul intern, cât şi disponibilităţi pentru export.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Persoanele care se află în dificultate financiară, sprijinite de către ANPC. Cine poate beneficia de ajutor

Publicat

în

Persoanele care se află în dificultate financiară, sprijinite de către ANPC. Cine poate beneficia de ajutor

Persoanele care se află în dificultate financiară pot fi sprijinite de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin Direcţia de Insolvenţă a Persoanelor Fizice.

Astfel, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii şi nu le mai pot face faţă pot apela la procedura specifică, de insolvenţă a persoanelor fizice, prevăzută de Legea nr. 151/2015.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul întâlnirii periodice a Comisiei de Insolvenţă la Nivel Central – organism care reuneşte reprezentanţi ai ANPC, ai Ministerelor de Finanţe, al Muncii şi Protecţiei Sociale, al Justiţiei şi Oficiului Naţional al Registrului Comerţului – care s-a desfăşurat pe 10 august 2022, cu participarea vicepreşedintelui ANPC, Sebastian Hotca, au fost discutate condiţiile actuale pe care le prevede Legea nr.151/2015 şi posibilităţile amendării acesteia, în viitoarea sesiune parlamentară.

Acest demers este necesar pentru ca legislaţia în domeniu să fie actualizată, în conformitate cu evoluţia economică a momentului, astfel încât un număr cât mai mare de consumatori să poată avea acces la cele trei tipuri de proceduri.

‘Dorim ca accesibilitatea procedurilor de insolvenţă a persoanelor fizice să fie cât mai la îndemâna consumatorilor, iar pentru aceasta şi pentru alte lămuriri, îi aşteptăm la sediile noastre din toată ţara, pentru a le oferi consiliere gratuită şi sprijin’, a spus Ruxandra Badea, director al Direcţiei de Insolvenţă a Persoanelor Fizice

Prin procedura de insolvenţă a persoanelor fizice, este reglementată situaţia în care datoriile persoanelor fizice pot fi reeşalonate pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire încă un an. Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmăribile şi nu se încadrează pentru procedura pe bază de plan de rambursare pot opta pentru procedura prin lichidare de active.

Persoanele fizice care au peste vârsta standard de pensionare şi au pierdut jumătate sau total capacitatea de muncă pot beneficia de ştergerea datoriei, în cazul în care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie.

Persoanele interesate să acceseze aceste proceduri se pot informa de pe site-ul ANPC sau pot lua legătura cu birourile teritoriale de insolvenţă din cadrul comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Peste 80% din românii care lucrează de acasă ar reveni la birou dacă angajatorul ar acorda beneficii: Sondaj

Publicat

în

Peste 80% din românii care lucrează de acasă ar reveni la birou dacă angajatorul ar acorda beneficii: Sondaj

Un sondaj realizat de o platformă de recrutare online arată că ăeste două treimi dintre români lucrează exclusiv de acasă sau împart biroul de la domiciliu cu cel din sediul companiei, iar cei mai mulţi salariaţi ar merge fizic mai de la locul de muncă dacă angajatorul le-ar oferi o serie de beneficii.

Conform datelor centralizate, în prezent, 24% dintre angajaţi spun că lucrează exclusiv „remote”, alţi 34% împart biroul de acasă cu cel din sediul angajatorului şi doar 42% s-au întors complet la birou.

Deşi activitatea de la distanţă rămâne modul de lucru preferat, 84% dintre respondenţi spun că ar fi convinşi să vină mai des la birou dacă angajatorul le-ar acorda beneficii care să le dea mai mult confort şi să-i facă să se simtă ca acasă, arată un sondaj BestJobs preluat de Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, pe lista beneficiilor se află: mâncarea sau gustările gratuite (44%), un design al biroului care să permită distanţarea de colegi (31%) şi care să includă mai multe zone verzi (31%), un spaţiu de relaxare (29%), o atmosferă plăcută de lucru în colectiv (27%) şi, nu în ultimul rând, acces nelimitat la fructe şi cafea (21%). Totodată, 13% au declarat ar fi mai plăcut să meargă la birou dacă angajatorul le-ar permite să îşi aducă animalul de companie la job.

Cele mai răspândite beneficii acordate de companii, atât echipelor existente, cât şi pentru poziţiile pentru care recrutează în prezent prin platforma online, rămân în continuare bonurile de masă, cursurile de specialitate şi abonamentele sau asigurările private de sănătate. De asemenea, bonusurile de performanţă sau pentru vacanţă, programele de dezvoltare personală şi de creştere a coeziunii echipei, cafeaua la birou, programul flexibil, decontarea transportului sau zile suplimentare de concediu de odihnă se află pe lista doleanţelor salariaţilor.

Pe de altă parte, mai puţin de jumătate dintre angajaţi se bucură în prezent de facilităţi „extra” la actualul loc de muncă, cum ar fi să aibă spaţii verzi în birou (21%), o sală de relaxare (10%), acces la mâncare şi gustări gratuite (9%) sau la băuturi răcoritoare (7%).

Şase din zece angajaţi afirmă că şi-ar dori ca angajatorul să se preocupe de crearea unui mediu de lucru cât mai plăcut, inclusiv prin oferirea facilităţilor preferate de către angajaţi, iar aproape 14% consideră că angajatorul ar trebui să le dea libertatea să-şi personalizeze spaţiul de lucru pentru a-l face mai primitor şi mai confortabil.

Sursa: tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare