Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Șomaj de 5,87% în județul Alba, la finele lunii mai. Peste 10.00 de persoane, majoritatea bărbați

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba informează că la finele lunii mai 2014, un număr total 10.460 de persoane figurau în evidenţe, dintre care 4.403 femei. Din cele 10.460 persoane înregistrate 3.449 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 7.011 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă  înscrise în evidenţele agenţiei fără a beneficia de drepturi băneşti. Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba,  la finele lunii mai  2014 este de 5,87%.

Numărul persoanelor cuprinse la măsuri active în luna mai 2014 a fost de 932.  În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 548 persoane, din care 303 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 245 persoane în locuri de muncă pe perioada determinată.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Încadrarea şomerilor după prima mediere a muncii  – 162 persoane.

Informare şi consiliere profesională

În perioada 01.05.2014 – 31.05.2014  un număr total de 1.489 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională.

Serviciile de informare şi consiliere profesională au fost acordate gratuit iar monitorizarea  acestor servicii s-a efectuat pe:

a)            categorii de vârsta astfel :

–       517 persoane sub 25 de ani

–       243 persoane cu vârsta intre  25 – 34 ani

–      320  persoane cu vârsta intre  35 – 45 ani

–       409  persoane cu vârsta mai mare de 45 ani

                b)      studii :

–         213  persoane cu şcoala generală incompletă

–         332  persoane absolvenţi de şcoală generală

–         400  persoane absolvenţi de şcoli profesionale, arte şi meserii

–         398  persoane absolvenţi de liceu

  –         12  persoane absolvenţi ai şcolilor postliceale

–          134 persoane absolvenţi de studii superioare

Serviciile de consiliere şi orientare profesională au avut ca rezultat :

–              încadrarea în muncă a 93  persoane

Stimularea încadrării în muncă a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 21 absolvenţi, din care 12 prin subvenţionarea locului de muncă.

                Din cei 21 absolvenţi încadraţi, 6 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

Încadrarea în muncă prin stimularea mobilităţii forţei de muncă

În luna mai  2014 au beneficiat de aceste stimulente financiare 3 persoane care  s-au încadrat  în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului  – aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei) în vigoare la data instalãrii si 2 persoane s-au încadrat într-o localitate la o distanta mai mare de 50 de km fata de  domiciliul stabil (aceste persoane  au primit o prima de instalare egala cu  de doua  ori valoarea indicatorului social de referinţă).

Încadrarea în muncă a şomerilor înainte de expirarea perioadei de  indemnizare

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30%  pentru un număr de 53 şomeri, din care 26 sunt femei.

Structura pe grupe de vârstă a persoanelor beneficiare de alocaţii pentru încadrarea înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj se prezintă astfel:

  •   2  persoane sub 25 de ani
  •   5  persoane au vârsta cuprinsă între 25-35 ani;
  •  12  persoane au vârsta cuprinsă între 35-45 ani;
  •  34  persoane au vârsta de peste 45 ani.

 Încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale

Şomajul în rândul acestor categorii de persoane constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În luna mai 2014 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 264 şomeri din care 44 cu subvenţionarea locului de muncă.

După mediul de provenienţă persoanele încadrate din această categorie se structurează astfel:

–              147   persoane din mediul urban

–              117   persoane din mediu rural

După statutul persoanei înregistrate persoanele încadrate din această categorie pentru care s-au subvenţionat locurile de muncă (44) se structurează astfel :

–      29  şomeri neindemnizaţi

–      15  şomeri indemnizaţi.

Încadrarea în muncă persoanelor cu handicap

Prin aplicarea setului de măsuri active prevăzute pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu handicap, a serviciilor personalizate pentru acest grup ţintă, s-a reuşit încadrarea în muncă,  unei persoane fără subvenţionarea locului de muncă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități Udatul fetelor de Paşti. În a doua zi de Paște, fetele sunt stropite cu parfum, obiceiul fiind preluat de la germani şi maghiari, dar este păstrat atât la ţară, cât şi la oraş. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea