Rămâi conectat

Actualitate

Șoferii sancționați pentru lipsa rovinietei scapă de amendă dacă nu sunt înștiințați în 4 luni. Proiect de lege adoptat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deputații au adoptat, marți, ca for decizional, un proiect de modificare a OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și trecere pe drumurile naționale (rovinietă), care prevede ca sancțiunile aplicate pentru lipsa acesteia să se prescrie după 4 luni de la data constatării, nu după 6 luni, cum era până acum specificat în lege.

Camera Deputatilor este for decizional, așa că legea merge la promulgare la președintele Iohannis și va intra în vigoare la 6 luni după publicarea în Monitorul Oficial. Aceeași lege mai prevede ca procesul verbal nu mai trebuie sa fie insotit de fotografii doveditoare.

“După alineatul (9) se introduc două noi alineate, alineatele (10) si (11):

(10) Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei;

(11) Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenței și valabilității rovinietei și peajului.”

În plus, procesul-verbal de constatare se transmite obligatoriu în 60 de zile de la constatare și nu trebuie însoțit de fotografii doveditoare pentru amendă. În intervalul dintre data săvârșirii contravenției și data comunicării procesului-verbal de constatare nu se mai poate aplica altă sancțiune.

Justificarea acestei măsuri a fost dată în cadrul Comisiei de transporturi din Camera Deputaților, care a dat aviz pozitiv proiectului, dar a adus câteva amendamente, printre care și cel privind lipsa fotografiilor: “În caz similar, la contravențiile privind înregistrarea depășirii vitezelor, s-a interzis utilizarea fotografiilor, pentru protecția persoanelor. Actul doveditor al lipsei rovinietei este chiar procesul-verbal de contravenție care specifică acest lucru.”

Alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(4) În cazul utilizatorilor români, dacă se constată prin intermediul sistemelor de camere video lipsa rovinietei valabile sau a peajului valabil, în baza datelor privind utilizatorul vehiculului, furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, personalul care efectuează controlul conform alin. (2) lit. c) pct. (ii) constată săvârșirea contravenției, încheie procesul verbal de constatare a contravenției și aplică sancţiunea contravențională.”

Alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

”(8) Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării contravenței. În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției, nu se pot încheia alte procese verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul.”

La articolul 9 după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41) cu următorul cuprins:

”(41) În cazul vehiculelor înmatriculate în alte state, pentru procesele verbale de constatare a contravenției pentru încălcarea prevederilor prezentei legi, sunt aplicabile prevederile art. 611 alin. (8) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare.”

sursa:legestart.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea