Rămâi conectat

Politică Administrație

Șoferii ar mai putea parca pe trotuar doar dacă asigură cel puțin doi metri pentru deplasarea pietonilor – proiect de lege

Dragoş Suciu

Publicat

în

Șoferii ar mai putea opri, staționa sau parca un vehicul pe trotuar doar dacă lasă cel puțin doi metri pentru circulația pietonilor, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.
parcarea_pe_trotuar„Administratorul drumului public poate permite oprirea, staţionarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parţial ori total, numai cu respectarea marcajului şi numai dacă rămâne liber cel puţin un culoar de minimum 2 metri lăţime înspre marginea opusă părţii carosabile, destinat circulaţiei pietonilor”, potrivit proiectului de lege.

Propunerea legislativă vizează completarea articolului 63 al OUG din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată și actualizată.

Propunerea legislativă, depusă de senatorul independent Todiraşcu Valeriu, se află înregistrată la Senat pentru dezbatere.

”Circulația pietonilor și persoanelor cu dizabilități care utilizează cărucioare cu rotile pe drumurile publice ale României a devenit un calvar din cauza autovehiculelor staționate sau parcate pe trotuare. De multe ori, pietonii, inclusiv copiii însoțiți sau nu de părinți, sunt nevoiți să utilizeze partea carosabilă a drumurilor publice, supunându-se riscului accidentelor rutiere”, se arată în expunerea de motive semnată de Todiraşcu.

În prezent, staționarea autovehiculelor pe trotuar este legală dacă rămâne liber un metru.

„Pe acest spaţiu pietonal de pe trotuare trebuie să fie posibilă deplasarea tărgilor cu răniţi însoţite de paramedici care acordă primul ajutor şi utilajelor pompierilor. Cum s-ar putea acorda primul ajutor într-un accident colectiv, ca cel din <<Colectiv>>, pe o stradă unde autovehiculele ar fi parcate lângă pereţii clădirilor?”, se mai arată în expunerea de motive.

Senatorul independent mai menționează că dreptul cetățenilor de a circula pe drumurile publice este inalienabil și nu se subordonează dreptului posesorilor de autovehicule de a dispune de locuri de parcare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea