Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Sociologul Alin Tomuș: „Rezultatele recensământului impun o reformă administrativă”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sociologul Alin Tomuș: „Rezultatele recensământului impun o reformă administrativă”

Sociologul albaiulian Alin Tomuș, aflat în cadrul unei emisiuni la Radio Unirea FM, a „atacat” subiectul reorganizării administrativ-teritorială a României.

O temă care revine în dezbaterea publică este cea a reorganizării administrativ-teritoriale a țării. Una dintre soluțiile avansate de specialiștii în domeniu este comasarea unor unități administrativ-teritoriale.

Asta ar presupune și desființarea comunelor cu un număr foarte mic de locuitori, care reușesc cu greu să susțină până și funcționarea aparatului administrativ propriu. Comuna Bătrâna, din județul Hunedoara, numără în prezent sub 90 de locuitori, majoritatea vârstnici, fiind localitatea cu cea mai mică populație din România.

În județul Alba, comuna Ceru Băcăinți este unitatea administrativ-teritorială cel mai puțin populată, având doar 227 de locuitori conform rezultatelor provizorii ale Recensământului 2021. Rezultatele recensământului indică și faptul că Munții Apuseni sunt o zonă în curs de depopulare și care prezintă tranziție spre îmbătrânire. Și aici ar trebui căutate, testate și puse în aplicare soluții specifice.

„Ne place sau nu ne place, rezultatele recensământului presupun o analiză și, mai ales, o reformă administrativă”, a afirmat, într-o emisiune la Radio Unirea FM, sociologul Alin Tomuș.

Potrivit acestuia, ”dincolo de cifre, lucrurile trebuie privite om cu om. Atunci când, de pildă, ne gândim la un medic de familie dintr-o zonă izolată nu ne gândim doar la un om cu o bună pregătire, ne gândim și la un om care răspunde nevoilor unei bunici, unei străbunici, ale unor oameni care nu se pot deplasa în centrul de comună sau în cel mai apropiat oraș pentru a-și rezolva problemele de sănătate”.

Sunt, totuși, potrivit lui Alin Tomuș, șanse infime ca o reformă administrativă să se se producă foarte repede. „Nu se va face, însă, acum reforma administrativă, pentru că suntem în proximitatea alegerilor din 2024 și, prin urmare, nu vom avea disponibilitatea de a vorbi despre asta și, bineînțeles, de a face această reformă administrativă”, a apreciat sociologul albaiulian în emisiunea de la Radio Unirea FM.

Lucian DĂRĂMUȘ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea